Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Fibrilația atrială este un ritm cardiac neregulat și adesea foarte rapid (aritmie) care poate duce la formarea de cheaguri de sânge în inimă. Fibrilația atrială a crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă.
În timpul fibrilației atriale, camerele superioare ale inimii (atriile) bat haotic și neregulat - nesincronizate cu camerele inferioare (ventriculele) ale inimii. Pentru mulți oameni, este posibil ca fibrilația atrială să nu prezinte niciun simptom. Cu toate acestea, fibrilația acută poate provoca bătăi rapide și puternice ale inimii (palpitații), dificultăți de respirație sau slăbiciune.
Episoadele de fibrilație atrială pot apărea și dispărea, sau pot fi persistente. Deși fibrilația atrială în sine de obicei nu pune viața în pericol, este o afecțiune medicală gravă care necesită un tratament adecvat pentru a preveni accidentul vascular cerebral.
În mod normal, inima dumneavoastră se contractă și se relaxează până la o bătaie regulată. În cazul fibrilației atriale, camerele superioare ale inimii, sau atriile, bat neregulat. Deoarece nu este pompat suficient sânge din atrii, sângele se acumulează în zonă. Sângele acumulat se poate coagula - ceea ce poate fi extrem de periculos.
În cazul în care se formează un cheag de sânge, acesta poate fi pompat din inimă către creier. Acest lucru blochează alimentarea cu sânge a creierului și provoacă un accident vascular cerebral.
Aproximativ 15% până la 20% dintre persoanele care suferă accidente vasculare cerebrale au această aritmie cardiacă. Riscul de formare a cheagurilor este motivul pentru care pacienților cu această afecțiune li se prescriu diluanți de sânge.
Fibrilația ventriculară artificială netratată dublează riscul de deces legat de inimă și este asociată cu un risc de cinci ori mai mare de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu că fibrilația ventriculară artificială este o afecțiune gravă, arată American Heart Association.
Unele persoane cu fibrilație atrială (fibrilație atrială) nu observă niciun simptom. Cei care au simptome de fibrilație atrială pot avea semne și simptome precum:
- Senzații de bătăi rapide, fluturânde sau bătăi puternice ale inimii (palpitații)
- Dureri în piept
- Amețeli
- Oboseală
- Amețeală
- Capacitate redusă de a face exerciții fizice
- Dificultăți de respirație
- Slăbiciune
Fibrilația atrială poate fi:
Ocazională (fibrilație atrială paroxistică). Simptomele fibrilației atriale apar și dispar, de obicei durează de la câteva minute până la câteva ore. Uneori, simptomele apar timp de o săptămână, iar episoadele pot avea loc în mod repetat. Simptomele pot dispărea de la sine. Unele persoane cu fibrilație acută ocazională au nevoie de tratament.
Persistentă. Cu acest tip de fibrilație atrială, ritmul cardiac nu revine la normal de la sine. Dacă o persoană are simptome de fibrilație atrială, se poate folosi cardioversia sau tratamentul cu medicamente pentru a restabili și menține un ritm cardiac normal.
Persistentă de lungă durată. Acest tip de fibrilație atrială este continuă și durează mai mult de 12 luni.
Permanentă. În acest tip de fibrilație atrială, ritmul cardiac neregulat nu poate fi restabilit. Sunt necesare medicamente pentru a controla ritmul cardiac și pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Dacă aveți dureri în piept, solicitați imediat ajutor medical. Durerea toracică ar putea însemna că suferiți un atac de cord.
Pentru a înțelege cauzele fibrilației acute, poate fi util să știți cum bate inima în mod obișnuit.
Inima tipică are patru camere - două camere superioare (atrii) și două camere inferioare (ventricule). În interiorul camerei superioare drepte a inimii (atriul drept) se află un grup de celule numit nod sinusal. Nodul sinusal este stimulatorul cardiac natural al inimii. Acesta produce semnalul care declanșează fiecare bătaie a inimii.
Într-un ritm cardiac regulat:
Semnalul călătorește de la nodul sinusal prin cele două camere superioare ale inimii (atrii).
Semnalul trece printr-o cale între camerele superioare și inferioare numită nodul atrioventricular (AV).
Mișcarea semnalului face ca inima să se strângă (să se contracte), trimițând sânge în inimă și în corp.
În fibrilația atrială, semnalele din camerele superioare ale inimii sunt haotice. Ca urmare, camerele superioare se agită (tremură). Nodul AV este apoi bombardat cu semnale care încearcă să ajungă la camerele inferioare ale inimii (ventriculele). Acest lucru determină un ritm cardiac rapid și neregulat.
Ritmul cardiac în fibrilația atrială poate varia între 100 și 175 de bătăi pe minut. Intervalul normal pentru un ritm cardiac este de 60 până la 100 de bătăi pe minut.
Problemele legate de structura inimii sunt cea mai frecventă cauză a fibrilației atriale. Cauzele posibile ale fibrilației atriale includ:
- Boala arterelor coronare
- Atac de cord
- Defectul cardiac cu care te-ai născut (defect cardiac congenital)
- Probleme ale valvelor inimii
- Tensiune arterială ridicată
- Boli pulmonare
- Stres fizic datorat unei intervenții chirurgicale, pneumonie sau alte boli
- Operație cardiacă anterioară
- Problemă cu stimulatorul cardiac natural al inimii (sindromul sinusal bolnav)
- Apnee în timpul somnului
- Boală tiroidiană, cum ar fi o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) și alte dezechilibre metabolice
- Utilizarea de stimulente, inclusiv anumite medicamente, cofeină, tutun și alcool
- Infecții virale
Unele persoane care au fibrilație atrială nu au probleme cardiace cunoscute sau leziuni cardiace.
Vezi și: Mâncărimile în zona intimă, cauze. Pot fi semnul unor infecții, iritații sau cancer
Lucrurile care pot crește riscul de fibrilație atrială (fibrilație atrială) includ:
Vârsta. Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât mai mare este riscul de a dezvolta fibrilație atrială.
Boala de inimă. Orice persoană cu boli de inimă - cum ar fi probleme ale valvelor cardiace, boli cardiace congenitale, insuficiență cardiacă congestivă, boli coronariene sau antecedente de atac de cord sau operație cardiacă - are un risc crescut de fibrilație atrială.
Tensiune arterială ridicată. A avea tensiune arterială ridicată, mai ales dacă nu este bine controlată cu modificări ale stilului de viață sau cu medicamente, poate crește riscul de fibrilație atrială.
Boală tiroidiană. La unele persoane, problemele tiroidiene pot declanșa probleme de ritm cardiac (aritmii), inclusiv fibrilația atrială.
Alte afecțiuni cronice de sănătate. Persoanele cu anumite afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, sindromul metabolic, boli cronice de rinichi, boli pulmonare sau apnee în somn, prezintă un risc crescut de fibrilație atrială.
Consumul de alcool. Pentru unele persoane, consumul de alcool poate declanșa un episod de fibrilație atrială. Consumul excesiv de alcool crește și mai mult riscul.
Obezitatea. Persoanele care au obezitate prezintă un risc mai mare de a dezvolta fibrilație atrială.
Antecedente familiale. Un risc crescut de fibrilație atrială apare în unele familii.
Cheagurile de sânge sunt o complicație periculoasă a fibrilației atriale care poate duce la accident vascular cerebral. În fibrilația atrială, ritmul haotic al inimii poate face ca sângele să se adune în camerele superioare ale inimii (atrii) și să formeze cheaguri. Dacă un cheag de sânge din camera superioară stângă (atriul stâng) se desprinde din zona inimii, acesta poate ajunge la creier și poate provoca un accident vascular cerebral.
Riscul de accident vascular cerebral din cauza fibrilației atriale crește odată cu înaintarea în vârstă. Alte afecțiuni de sănătate pot crește, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral din cauza fibrilației atriale, inclusiv:
- Tensiune arterială ridicată
- Diabet
- Insuficiență cardiacă
- Unele boli cardiace valvulare
- Diluantele de sânge sunt prescrise în mod obișnuit pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale la persoanele cu fibrilație atrială.
Tratamentul pentru fibrilația atrială depinde de cât timp ați avut fibrilație atrială, de simptomele dumneavoastră și de cauza care stă la baza problemei bătăilor inimii. Obiectivele tratamentului sunt următoarele:
- Medicamente
- Terapie pentru resetarea ritmului cardiac (cardioversie)
- Intervenții chirurgicale sau proceduri cu cateter
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...