Schimbările extreme de temperatură...
Fațetarea danturii este o formă de îmbunătățire a zâmbetului, însă trebuie ținut cont de câteva aspecte importante care privesc sănătatea dentară.
Medicul Anca Vereanu a explicat care este diferența între fațetă și coroană, dar și de ce este important ca înainte de a opta pentru dinții albi ca ai starurilor de cinema să se ajungă la specialistul în ortodonție.
”Tu îți faci fațete pentru că nu mai vrei să ai treabă cu dinții tăi.Un om normal își face fațete atunci când are niște probleme cu dinții lui.
Anormalitatea zilelor noastre a dus că tu îți faci niște fațete extraordinar de fake, iar aici este o echipă, pacientul cere și găsește medicul care să facă așa ceva.
Metoda de preparare și de execuție a acestor fațete este aceeași orice culoare faci. În zilele noastre se frezează din niște cuburi, care vin gata făcute în culoare. Cubul se pune într-o mașină conectată unui soft de design și designul făcut de medic sau tehnician este transmis mașinii de frezat, iar aceasta în 7 minute frezează o fațetă.
Contează cunoștințele de morfologie dentară, de funcționalitate, de mușcătură, pentru că o fațetă, degeaba o pui frumoasă dacă ea sare în prima săptămână pentru că intervin niște angrenaje în gură care o deranjează”, a explicat dr. Anca Vereanu, medic primar stomatolog, specialist în chirurgie dento-alveolară și implantologie la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Fațeta îmbracă, așa cum îi spune și numele, fața dintelui, iar potrivit medicului stomatolog, această operațiune este una minimal invazivă, în timp ce pentru coroană, care îmbracă dintele, trebuie șlefuit și în spatele dintelui, lăsând un ciot. ”Coroanele sunt indicate atunci când dintele este stricat sau are o poziție proastă în gură”, a mai spus medicul.
În ceea ce privește colorația fațetelor, despre care spune că sunt în patru nuanțe de bleach (dinți albiți), dr. Vereanu afirmă că în mod natural nici o persoană nu are dinții albiți așa cum sunt cei din fațete.
”Cea mai deschisă culoare a dinților naturali este undeva la B1, care este o culoare foarte frumoasă. B1 este mai deschis, mai luminos decât A”, a mai spus medicul.
”Întotdeauna pacienții care au dinții înghesuiți, un canin pe care îl vezi mult mai în față, acelui pacient va trebui să îi șlefuiești foarte mult din dintele încălecat. Dacă el ar înțelege că trebuie să facă un tratament ortodontic înainte, pentru a-și alinia dinții înghesuiți noi am face fațete fără să șlefuim dinții sau cu o preparare minimală.
Cu cât dinții sunt mai înghesuiți, va trebui să faci un sacrificiu de substanță dentară ca să îi aliniezi pe toți și atunci faci niște cioate.
Când vrem să facem estetică nu ar trebui să provocăm pagube, să stricăm țesuturile dentare, pentru că estetica înseamnă o înfrumusețare, nu o deteriorare.
Deci pacientele care își doresc fațete și au dinții strâmbi, pentru sănătatea lor și viitorul lor pentru că ele mai au de trăit 60 de ani dacă au 20 acum, și vor trebui să își înlocuiască de vreo 3-4 ori fațetele.
Și atunci, mai bine pus aparat dentar și de foarte multe ori poate nici nu mai este nevoie să îți faci fațete pentru că or să-ți placă dinții tăi și faci doar o albire, dar dacă totuși ai o culoare urâtă și dinții au fost ciobiți sau prea plombați în tinerețe, cu obturații de altă culoare, atunci le acoperi cu fațete. Dar prepari minimal dintele”, a mai spus medicul.
În ceea ce privește ”viața” fațetei, medicul susține că dacă se acordă atenție îngrijirii, aceasta poate să țină toată viața, mai ales în contextul în care tehnicile actuale de lipire sunt foarte avansate, iar materialul din care este realizată fațeta este aproape mai dur decât dintele.
Tratamentul cu aparat dentar câștigă tot mai mult teren în România, fie că ne referim la copii sau la adulții tineri. Dacă pentru unii acest gen de tratament este doar din considerente estetice, pentru alții recomandarea vine din partea unui medic specialist ortodont, cu scopul îmbunătățirii sănătății orale pe termen lung, care va veni la pachet și cu un zâmbet plăcut.
Beneficiile purtării aparatului dentar sunt numeroase, cu implicații directe asupra sănătății generale. Astfel, tratamentul ortodontic corectează dinții malpoziționați și malocluzia, îmbunătățește masticația și estetica zâmbetului, previne durerile și disfuncțiile articulare, dar și crește stima de sine.
4 motive pentru alegerea tratamentului cu aparat dentar
Sănătate orală îmbunătățită
Copiii și adulții care au dinții înghesuiți sau strâmbi au adesea problemele legate de corectitudinea periajului dentar și de folosirea aței dentare. Deoarece nu se pot curăța spațiile interdentare, acestea dezvoltă bacterii, care pe termen lung formează carii dentare, gingivită sau duc la apariția halitozei (mirosul neplăcut al gurii). Montarea aparatului ortodontic va duce la ghidarea dinților către zona corect, permițând astfel o îngrijire adecvată a danturii. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...