Exercițiile fizice la bătrânețe protejează creierul

Creier. Foto: Pexels
Exercițiile fizice la vârstnici modifică chimia creierului și protejează sinapsele îmbătrânite.

Când vârstnicii fac mișcare, creierul lor are o clasă mai mare de proteine ​​care îmbunătățește conexiunile dintre neuroni pentru a menține o cogniție sănătoasă, susține un studiu realizat la Universitatea din San Francisco. Acest impact protector a fost găsit chiar și la oameni al căror creier la autopsie a fost ciuruit cu proteine ​​toxice asociate cu Alzheimer și alte boli neurodegenerative.

„Lucrarea noastră este prima care utilizează date umane pentru a arăta că reglarea proteinelor sinaptice este legată de activitatea fizică și poate conduce la rezultatele cognitive benefice pe care le vedem”, a spus Kaitlin Casaletto, profesor asistent de Neurologie și autor principal al studiului, arată sciencedaily.

Rezultatele din studiu au fost demonstrate pe rozătoare. William Honer, MD, profesor de psihiatrie la Universitatea din Columbia Britanică și autor principal al studiului, spune că s-a descoperit că efectele mișcării variază dincolo de hipocamp, sediul memoriei creierului, pentru a cuprinde alte regiuni ale creierului asociate cu funcția cognitivă: ”Este posibil ca activitatea fizică să exercite un efect global de susținere, susținând și stimulând funcția sănătoasă a proteinelor care facilitează transmiterea sinaptică în tot creierul”.

Experții în Neurologie afirmă că integritatea sinaptică, indiferent dacă este măsurată în lichidul spinal al adulților vii sau în țesutul cerebral al adulților autopsiați, părea să atenueze relația dintre amiloid și tau și neurodegenerare.

Alergarea poate avea unele efecte nebănuite în corp și minte. În doar câteva minute, iată ce efecte produce în organism: îmbunătățește gestionarea stresului (vă ajută să faceți față stresului și provocărilor zilnice fără să vă panicați), crește productivitatea (este vizibilă în câteva săptămâni de la începerea unui program de exerciții), crește încrederea în sine (unii alergători constată că atunci când își îndeplinesc în mod constant obiectivele de ritm sau de kilometraj, sau depășesc un record personal, stima de sine se îmbunătățește).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?