EXEMPLU: Plan strategic pentru combaterea tuberculozei

Bacteria mycobacterium tuberculosis, tuberculoza. sursa: niaid.nih.gov
Tuberculoza (TBC) este principala cauză infecțioasă de deces la nivel mondial, ucidând aproximativ 1,6 milioane de persoane în 2017. Recent, comunitatea globală de Sănătate, reunită la New York, și-a întărit eforturile și a hotărât să abordeze mult mai agresiv această veche boală. Americanii deja și-au făcut un plan stategic de combatere a tuberculozei, explicat de directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, dr. Anthony S. Fauci. Iată o recenzie a acestei strategii, care poate fi consultată, integral, la sfâșitul materialului. 

Tuberculoza (TBC) este principala cauză infecțioasă de mortalitate la nivel mondial, ucigând aproximativ 1,6 milioane de persoane doar în 2017. În ultimii 200 de ani, estiările oficială arată că tuberculoza a luat viața a peste un miliard de oameni - mai multe decese decât au fost înregistrate din cauza malariei, a gripei, a variolei, HIV / SIDA, holerei și ciumei la un loc.

Recent, comunitatea globală de Sănătate și-a întărit eforturile și a hotărât să abordeze această boală veche mult mai agresiv.
Scriind în Jurnalul Asociației Medicale Americane - JAMA-, dr. Anthony S. Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID), parte a Institutului Național american de Sănătate (NIH), a detaliat noul plan strategic care va dezvolta și extinde eforturile americane curente de combatere a bolii, prin promovarea cercetării și dezvoltarea și aplicarea de noi instrumente moderne pentru combaterea ei.

Trebuie să cunoaștem boala, transmiterea și epidemiologia ei

Planul strategic aerican pentru cercetarea în domeniul tuberculozei acordă prioritate extinderii cunoștințelor fundamentale despre boală prin utilizarea unor instrumente moderne, cum ar fi cele mai avansate metode de imagistică și biotehnologie, pentru a înțelege mai bine cum infecția tuberculoasă rămâne latentă la unele persoane și apoi progresează până la boală activă, precum și factorii gazdă și microbieni care afectează boala, transmiterea și epidemiologia ei. Planul a fost lansat pentru a coincide cu reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite privind eliminarea tuberculozei, care s-a desfășurat pe 26 septembrie, la New York.

Strategia globală globală de confruntare și oprire a epidemiei de TBC implică o abordare pe mai multe niveluri, iar cercetarea biomedicală este o componentă cheie a acestei strategii. În ciuda progreselor considerabile în ceea ce privește prevenirea, diagnosticarea și tratarea tuberculozei cu ajutorul armamentului actual de instrumente (majoritatea sunt vechi de zeci de ani) există lacune substanțiale în înțelegerea actuală a patogenezei bolii tuberculozei și în aplicarea progreselor științifice moderne în scopul încheierii acestui fenomen global un flagel de sănătate", notează dr. Fauci, în materialul publicat în JAMA.

Ne trebuie vaccinuri și medicamente noi

El arată și că singurul vaccin contra infecției este inadecvat și că trebuie descoperite noi tratamente pentru a reduce cu succes boala.

Deși patogeneza acestei boli antice a fost studiată timp de 200 de ani, medicamentele actuale de TBC și singurul vaccin disponibil (Bacillus Calmette-Guérin) sunt inadecvate. Succesul în reducerea sarcinii bolii tuberculozei este îngreunat în continuare de provocările cu care se confruntă pacienții în aderarea la regimuri de tratament lungi și potențial toxice de 9 până la 24 de luni sau mai mult, prin scăderea schemelor de tratament pentru TBC rezistente la medicamente multidrugătoare și TBC rezistente la medicamente și prin lipsa unui vaccin preventiv sigur și eficient. Tratamentul tuberculozei la persoanele cu HIV (PLWH), care sunt de 20 până la 30 de ori mai susceptibili de a dezvolta boala activă atunci când sunt infectați cu Mycobacterium tuberculosis (MTB), prezintă provocări suplimentare, inclusiv interacțiunile dintre medicamentele anti-TB și terapia antiretrovirală", arată dr. Fauci.

Noi vaccinuri sigure și cu eficiență generală și tratamente de scurtă durată pentru a preveni infecția cu tuberculoză, boala latentă sau progresia ei sunt, de asemenea, extrem de necesare, potrivit specialistului american. În acest scop, Institutul american va sprijini tehnologii avansate, analize și modele animale pentru a facilita proiectarea de noi vaccinuri contra tuberculozei și pentru a identifica markerii imunității protectoare. În plus, institutul va evalua regimentele de medicamente preventive care întrerup transmisia tuberculozei.

Terapii eficiente și mai rapide

NIAID își va concentra eforturile pe dezvoltarea de terapii eficace, de durată mai scurtă pentru TB latentă și activă, sensibilă și rezistentă la medicamente, inclusiv terapii gazdă-direcționată (host-directed, eng.). De asemenea, oficialul american a explicat că medicamente existente aprobate pentru alte indicații vor fi evaluate pentru reșapare pentru tuberculoză, în efortul de a identifica cele mai eficiente tratamente cu cea mai scurtă durată. Mai mult, studii pentru a înțelege mecanismele de acțiune și efectele adverse ale terapiilor vor fi efectuate pentru a preveni sau a reduce toxicitatea medicamentelor.

Diagnosticarea tuberculozei rămâne o provocare semnificativă și în fiecare an aproximativ 4 milioane de cazuri noi de tuberculoză rămân nediagnosticate (conform OMS, n.r.). Diagnosticarea curentă necesită în mod obișnuit echipament scump și personal cu înaltă calificare, indisponibil în multe arii zone de tuberculoză și poate fi inadecvat pentru diagnosticare la unele populații, inclusiv copiii și persoanele care trăiesc cu HIV. Testele curente sunt, de asemenea, în general incapabile să detecteze cazurile de tuberculoză rezistentă la medicamente și nepulmonară sau infecții cu număr scăzut de Mycobacterium tuberculosis. În plus, nu există o înțelegere clară a latenței TB și a ceea ce conduce progresia la boala activă, la fel ca datele privind dinamica gazdei patogene care stau la baza patogenezei sau proprietățile farmacocinetice și farmacodinamice ale medicamentelor existente", a notat dr. Fauci.

Resurse și colaborare, extinse

Directorul Institutului american a anunțat că va extinde resursele de cercetare și infrastructura, astfel încât oamenii de știință să poată avea acces la facilități și baze de date adecvate. În plus, institutul va promova oportunități pentru cercetări încă din stadiu incipient, studiile pe animale și va facilita dezvoltarea de analize, reactivi și alte instrumente.

Eradicarea epidemiei de tuberculoză va necesita un efort global accelerat, în colaborare, din diverse discipline științifice, punctează Fauci în punctul său de vedere, care poate fi studiat integral AICI.

Planul de luptă contra tuberculozei conceput de Institutul Național american de Alergii și Boli infecțioase îl găsiți AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel