Excesul de greutate la preșcolari, risc mai mare de fracturi
12 apr 2020, 06:22

Excesul de greutate la copiii de vârstă preșcolară este legat de un risc mai mare de a suferi fracturi câțiva ani mai târziu, arată un nou studiu. 

Copiii preșcolari care sunt supraponderali sau obezi au un risc mai mare de fracturi osoase în timpul copilăriei decât preșcolarii cu greutate normală, conform unui studiu publicat în Journal of Bone and Mineral Research (link studiu).

Studiul a inclus 466.997 de copii, cărora le-a fost măsurată greutatea și înălțimea la vârsta de 4 ani, și care au fost urmați pentru o mediană de 4,9 ani.

Fracturile au apărut la 9,20% dintre subponderali, 10,06% dintre cei cu greutatea normală, la 11,28% din cei supraponderali și la 13,05% dintre copiii obezi.

Comparativ cu greutatea normală, excesul de greutate și obezitatea au fost asociate riscuri mai mari de fracturi ale membrelor inferioare cu 42% și cu 74%, respectiv cu un risc cu 10% și 19% mai mare de fracturi ale membrelor superioare.

„Într-o cohortă de aproape jumătate de milion de copii din Catalonia, Spania, am găsit o asociere puternică între supraponderalitatea / obezitatea preșcolară și riscul de fractură în copilărie. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege în continuare mecanismele care stau la baza acestei corelații", a declarat autorul principal Daniel Prieto-Alhambra, doctor în medicină, de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?