Excesul de cortizol: Simptome și cauze. Îți afectează mintea și trupul

Secreția excesivă sau prelungită de cortizol poate duce la simptome cu efecte grave atât asupra corpului, cât și asupra minții. Iată care sunt simptomele și de ce apare: 

Simptomele excesului de cortizol pot avea efecte grave atât asupra corpului, cât și asupra minții. Deși o creștere a secreției de cortizol indusă de stres este benefică pe termen scurt, secreția excesivă sau prelungită de cortizol poate duce la simptome grave. Cortizolul este un hormon vital produs și secretat de glandele suprarenale. Hormonul este eliberat într-un mod ritmic, cu niveluri care ating vârfurile dimineața (pentru a vă ajuta să vă treziți) și scad constant în restul zilei.

Cortizolul menține niveluri constante de zahăr din sânge și ajută la furnizarea de energie creierului și sistemului neuromuscular care funcționează activ. Este, de asemenea, un hormon antiinflamator puternic; previne leziunile extinse ale țesuturilor și ale nervilor asociate inflamației.

Cortizolul este, de asemenea, un jucător cheie atunci când vine vorba de stres. Nivelurile de cortizol cresc ca răspuns la amenințări fizice sau psihologice; hormonul furnizează energia necesară pentru a face față factorilor de stres sau pentru a scăpa de pericol.

Simptome excesului de cortizol

Simptomele care arată că ai un exces de cortizol se dezvoltă treptat și se suprapun în mare parte cu multe alte afecțiuni. Ele includ:

- Depresie
- Oboseală
- Creșterea în greutate, în special la nivelul feței, spatelui superior („cocoașă de bivol”) și trunchiului
- Obezitate, în special obezitate abdominală / obezitate centrală
- Dureri de spate
- Pielea subțire
- Scăderea concentrației
- Umflături la nivelul mâinilor și picioarelor
- Libidoul scăzut
- Acnee
- Memorie afectată (în special memoria pe termen scurt)
- Păr facial feminin sau chelie feminină
- Insomnie
- Slabă vindecare a pielii
- Iritabilitate
- Anomalii menstruale
- Creșterea glicemiei
- Scăderea densității minerale osoase
- Tensiune arterială crescută
- Vânătăi ușoare
- Pierderea mușchilor și slăbiciunea brațelor și picioarelor
- Dungi purpurii roșiatice pe piele. 

Cauzele care duc la excesul de cortizol

Rareori, excesul de cortizol este cauzat de boala Cushing - o tumoră secretoare de hormoni a glandei suprarenale. Cu toate acestea, mai des, cortizolul cresccut este provocat de medicamentele prescrise cu corticosteroizi (inclusiv injecțiile cu corticosteroizi în articulații).

Chiar mai frecvent, excesul de cortizol este cauzat de stresul cronic. Stresul cronic dezregulează sistemul de răspuns la stres al corpului - axa hipotalamică-hipofizo-suprarenală (HPA).

Axa HPA este un sistem fiziologic critic care mediază răspunsurile la toate tipurile de stres fizic și psihologic. Când stresul este cronic, sistemul delicat de feedback care este axa HPA se deteriorează. Acest lucru poate duce la niveluri cronice crescute de cortizol și poate duce la simptome crescute de cortizol.

Anumite afecțiuni pot provoca tipuri de stres fizic și psihologic cronic care afectează axa HPA și duc la niveluri ridicate de cortizol. Aceste afecțiuni, care sunt adesea asociate cu simptome crescute de cortizol, includ:

- Depresie
- Atacuri de panică
- Tulburare de anxietate generalizată
- Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
- Anorexia nervoasă
- Bulimia nervoasă
- Alcoolism
- Diabetul zaharat
- Obezitate severă
- Sindromul metabolic
- Sindromul ovarului polichistic (SOP)
- Sindromul de apnee obstructivă în somn
- Muncă în schimburi
- Boală renală în stadiul final
- Principalii factori de stres ai vieții
- Durere cronică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel