Cercetătorii au realizat o...
Declarațiile sale vin în contextul în care, vineri, a fost raportat primul caz de variola maimuței în China continentală, iar îndemnul oficialului vine pentru a preveni o posibilă infectare cu variola maimuței.
Variola maimuței este o boală cauzată de virusul variolei maimuței. Este o infecție virală zoonotică, ceea ce înseamnă că se poate transmite de la animale la oameni. De asemenea, se poate transmite de la oameni la alți oameni și din mediul înconjurător la oameni.
"Pentru a preveni o posibilă infecție cu variola maimuței și ca parte a stilului nostru de viață sănătos, se recomandă să nu aveți contact direct piele pe piele cu străinii", a postat pe pagina sa oficială Weibo Wu Zunyou, epidemiolog-șef la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China, potrivit The Guardian.
Wu a cerut, de asemenea, ca oamenii să evite "contactul piele pe piele" cu persoanele care au fost în străinătate în ultimele trei săptămâni, precum și cu toți "străinii".
"Este necesar și foarte important să se consolideze supravegherea și prevenirea epidemiei de variola maimuței", a scris el.
Postarea sa a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare în weekend, dar secțiunea de comentarii de sub postarea sa inițială a fost dezactivată duminică și în primele ore ale zilei de luni la Beijing.
Unii oameni au comentat mesajul oficialului și au întrebat de ce străinii din China, mulți dintre ei rezidenți pe termen lung și care nu au plecat recent din cauza barierelor COVID-19, au fost considerați mai periculoși decât localnicii.
Wu nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters, trimisă luni pe contul său de socializare.
Orașul Chongqing, din sud-vestul țării, a înregistrat vineri o infecție cu variola maimuței la o persoană sosită din străinătate, marcând prima infecție cunoscută din China continentală, în contextul recentei epidemii globale a virusului.
Riscul de transmitere este scăzut, deoarece persoana infectată a fost pus în carantină la sosirea în Chongqing.
Aproximativ 90 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare ale acestei boli virale, pe care Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o urgență sanitară globală. Au fost confirmate peste 60.000 de cazuri, iar unele țări non-endemice au raportat primele decese legate de această boală.
Variola maimuței poate provoca o serie de semne și simptome. În timp ce unele persoane au simptome mai puțin severe, altele pot dezvolta o boală mai gravă și au nevoie de îngrijire într-o unitate sanitară. Persoanele care prezintă în mod obișnuit un risc mai mare includ persoanele însărcinate, copiii și persoanele care sunt imunocompromise.
Cele mai frecvente simptome ale variolei maimuței identificate în timpul epidemiei din 2022 includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici umflați, urmate sau însoțite de apariția unei erupții cutanate care poate dura două-trei săptămâni. Erupția poate afecta fața, palmele mâinilor, tălpile picioarelor, regiunile inghinale, genitale și/sau anale. De asemenea, poate fi întâlnită în gură, gât, anus sau vagin, sau pe ochi. Numărul de răni poate varia de la una la câteva mii. Rănile de pe piele încep plate, apoi se umplu cu lichid înainte de a se forma o crustă, se usucă și cad, sub care se formează un strat nou de piele.
Există studii în curs de desfășurare pentru a urmări și a înțelege mai bine simptomele în timpul acestei noi epidemii, inclusiv ce părți ale corpului pot fi afectate și cât timp pot dura simptomele.
Orice persoană care are simptome care ar putea fi variolă sau care a fost în contact cu cineva care are variolă ar trebui să sune sau să viziteze un furnizor de servicii medicale și să ceară sfatul acestuia.
Simptomele dispar de obicei de la sine sau cu îngrijiri de susținere, cum ar fi medicamente pentru durere sau febră. Persoanele rămân infecțioase până când toate rănile au format o crustă, cruste au căzut și un nou strat de piele s-a format dedesubt.
Variola maimuței se răspândește de la o persoană la alta prin contactul apropiat cu cineva care are o erupție de variolă.
- contactul strâns poate însemna să fie față în față (cum ar fi vorbitul, respirația sau cântatul aproape unul de celălalt, ceea ce poate genera picături sau aerosoli cu rază scurtă de acțiune);
- contactul piele pe piele (cum ar fi atingerea sau sexul vaginal/anal); contactul gură la gură (cum ar fi sărutul);
- contactul gură la gură (cum ar fi sexul oral sau sărutul pe piele).
Posibilele mecanisme de transmitere prin aer pentru variola maimuței nu sunt încă bine înțelese, iar studiile sunt în curs de desfășurare pentru a afla mai multe.
Încă se află în curs de învățare despre cât timp sunt infecțioase persoanele cu variolă de maimuță, dar, în general, acestea sunt considerate infecțioase până când toate rănile lor au format cruste, cruste au căzut și un nou strat de piele s-a format dedesubt, iar toate rănile de pe ochi și din corp (din gură, gât, ochi, vagin și anus) s-au vindecat și ele.
Mediile pot fi contaminate cu virusul variolei maimuței: de exemplu, atunci când o persoană infectată atinge hainele, lenjeria de pat, prosoapele, obiectele, aparatele electronice și suprafețele. O altă persoană care atinge aceste obiecte poate fi infectată dacă are tăieturi sau escoriații sau dacă își atinge accidental ochii, nasul gura sau alte mucoase. Acest lucru este cunoscut sub numele de transmitere fomită. Curățarea mâinilor după ce atingeți obiecte care pot fi contaminate poate ajuta la prevenirea acestui tip de transmitere. De asemenea, este posibil să vă infectați prin inhalarea de fulgi de piele sau de virusuri de pe haine, lenjerie de pat sau prosoape. În focarul actual, experții încearcă încă să înțeleagă dacă acest mod de transmitere joacă un rol important.
Virusul se poate transmite, de asemenea, în timpul sarcinii la făt, în timpul sau după naștere prin contactul piele pe piele sau de la un părinte cu variolă la un sugar sau copil în timpul unui contact apropiat.
Deși au fost raportate cazuri de infecție asimptomatică, nu este clar dacă persoanele care nu prezintă niciun simptom pot transmite boala sau dacă aceasta se poate răspândi prin alte fluide corporale. Virusul viu al variolei maimuței a fost izolat din spermă, dar nu se știe încă dacă infecția se poate răspândi prin spermă, fluide vaginale, fluide amniotice, lapte matern sau sânge. Sunt în curs de desfășurare cercetări pentru a afla mai multe despre posibilitatea ca oamenii să răspândească variola maimuței prin schimbul acestor fluide în timpul și după o infecție simptomatică.
Variola maimuței se poate transmite la oameni atunci când aceștia intră în contact fizic cu un animal infectat, cum ar fi o primată neumană, un rozător terestru, o antilopă, o gazelă sau o veveriță de copac - de exemplu, prin mușcături sau zgârieturi sau în timpul unor activități precum vânătoarea, jupuirea, prinderea, prinderea, gătitul, joaca cu cadavrele.
Virusul poate fi, de asemenea, contractat prin consumul de animale infectate, dacă acestea nu sunt gătite bine.
Riscul de a contracta variola maimuței de la animale poate fi redus prin evitarea contactului neprotejat cu animalele sălbatice, în special cu cele bolnave sau moarte (inclusiv carnea și sângele acestora). În țările în care animalele sunt purtătoare de variolă de maimuță, orice alimente care conțin părți de animale sau carne de animale trebuie să fie gătite bine înainte de a fi consumate.
Rapoartele recente de transmitere a variola maimuței de la oameni la animale de companie (câini) sunt în curs de investigare. Urmărim îndeaproape aceste evoluții și analizăm cum să ne adaptăm răspunsul la focare și îndrumările, dacă este necesar, împreună cu partenerii noștri One Health, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).
Deoarece se știe că multe specii de animale sunt susceptibile la virusul variolei maimuțelor, există posibilitatea ca virusul să se răspândească de la oameni la specii de animale susceptibile în diferite medii, ceea ce ar putea duce la formarea unor noi rezervoare animale.
Persoanele care au variola maimuței confirmată sau suspectată trebuie să evite contactul fizic strâns cu animalele, inclusiv cu animalele de companie (cum ar fi pisicile, câinii, hamsterii, gerbilii etc.), animalele de fermă și animalele sălbatice, potrivit OMS.
"Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România
Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 41 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare.
Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 38 de pacienți", a anunțat Ministerul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...