Eventrația: ce este, cum se manifestă și când să te prezinți la medic

Eventrația  Sursa foto: SUUMC
Eventrația este o afecțiune mai puțin cunoscută după denumire, însă oricine știe despre hernie, termen folosit, popular, pentru această afecțiune.

Termenul de eventrație este mai puțin popular și este folosit de medici sau specialiști în domeniu, în timp ce popular este cel mai adesea este folosit termenul de „hernie”. Totuși, asemănări există: ca şi hernia, eventraţia presupune exteriorizarea sub piele a unui organ intraabdominal, la nivelul unui punct slab al peretelui.

Iată cum exlică specialiștii de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „D. Carol Davila” ce este eventrația și cum poate fi tratată. Dar, cel mai important de reținut, când ar trebui să ne prezentăm la medic: 

CE ESTE EVENTRAŢIA

Eventraţia reprezintă exteriorizarea unor organe din cavitatea peritoneala (epiploon, intestin subtire, colon), printr-un orificiu dobândit cu ocazia unei intervenţii chirurgicale sau a unui traumatism abdominal.
Iniţial eventraţia este reductibilǎ spontan în abdomen, ulterior nu se mai reduce şi se poate încarcera sau strangula. Când eventraţia este veche şi considerabilă, poate apărea şi “pierderea dreptului la domiciliu” al organelor intraperitoneale, cu imposibilitatea reintroducerii lor în cavitatea abdominală.

CUM SE MANIFESTĂ EVENTRAŢIA

Principalele semne şi simptome ale eventraţiei pot varia. Iniţial apar dureri şi o tumefacţie la nivelul zonei operate cu creştere progresivă în dimensiuni, reductibilă la palpare. Este IDEALĂ prezentarea în acest moment la medic, pentru un tratament chirurgical, de preferat laparoscopic.
În cazul amânării nejustificate pot surveni dureri intense, vǎrsǎturi, absenţa tranzitului intestinal pentru materii fecale şi gaze, simptome şi semne caracteristice complicaţiilor eventraţiei (încarcerare sau strangulare cu ocluzie intestinală). În acest caz, intervenţia este mai dificil de efectuat laparoscopic şi se poate finaliza cu sacrificii de organ, cu eventuale ileostome sau colostome temporare.

TRATAMENTUL eventraţiei este în general chirurgical. Operaţia se poate efectua clasic sau minim invaziv.
PROCEDEUL CLASIC, DESCHIS, constǎ în repararea defectului parietal urmatǎ de întǎrirea peretelui prin montarea unei plase de consolidare (montaj preaponevrotic/preperitoneal,)
În ultimii ani s-a dezvoltat PROCEDEUL MINIM INVAZIV (LAPAROSCOPIC/E-TEP) prin care se practică mici incizii de maxim 10mm şi se montează o plasă intraperitoneal/ retromuscular ce previne recidiva.
AVANTAJELE procedeelor minim invazive sunt recuperarea postoperatorie rapidă, scăderea complicaţiilor postoperatorii, rolul estetic, reinserţia familială şi profesională rapidă.

Pe pagina SUUMC puteți urmări și imagini video ale acestei intervenții, într-un materieal semnat de autorii: Colonel medic dr. Costin Duţu, medic primar Chirurgie generala, competenţă în Chirurgie laparoscopică si Chirurgie oncologică, doctor în Ştiinţe medicale
Dr Alexandru Luchian, medic rezident chirurgie generală
Dr. Mădălina Vlad, medic rezident chirurgie generală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel