Hidratarea este un obicei esențial...
În prezent, peste 85% dintre pacienții cu litiază reno-ureterală pot scăpa de pietre fără operație, având indicație de rezolvare prin litotriție extracorporală cu unde de șoc (ESWL), potrivit SANADOR.
Mai mult, aproximativ 10% dintre pacienți necesită intervenții endourologice (nefrotomie percutanată, ureteroscopie antero- și retrogradă) și doar 1-2% necesită intervenții chirurgicale clasice.
Prin această metodă, pacientul beneficiază de tratament fără a recurge la intervenție chirurgicală.
"ESWL este prescurtarea în limba engleză a litotriției extra-corporale cu unde de șoc.
Este o metodă minunată, fără bisturiu, care a determinat în urmă cu 40 de ani, când a fost aplicată prima oară în practica medicală realmente o revoluție. A fost o revoluție în tratamentul litiazei urinare pentru că am reușit să tratăm pacienți de atunci, fără să îi mai operăm.
Litiaza fiind o afecțiune recidivantă, o afecțiune care poate afecta ambii rinichi și o afecțiune extrem de gravă pentru că deși nu este cancer, deși nu afectează într-un prim stadiu inima sau creierul, pe care noi le considerăm organele cele mai importante, rinichiul face parte dintre cele cinci organe vitale: inimă, plămâni, rinichi, ficat și firește, sistem nervos cerebral.
Toate acestea concură la sănătatea noastră", a declarat dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Medicul Rucsandra Manu a făcut parte din echipa care, în 1992 a efectuat primele intervenții ESWL în Romania, și care, până în prezent, a efectuat peste 30.000 de proceduri ESWL, tratând peste 24.500 de pacienți cu litiază reno-ureterală.
"Și rinichiul este un organ minunat, el produce urină, nu este numai modul de detoxifiere al organismului prin eliminare a substanțelor toxice aflate în exce. Rinichiul contribuie la menținerea homeostaziei organismului, la menținerea echilibrului acidobazic, la menținerea tensiunii arteriale.
Rinichiul secretă hormoni care intervin în creșterea organismului și dezvoltarea sa armonioasă.
De aceea trebuie să acordăm o importanță mult mai mare afecțiunilor rinichiului.
Și litiază este una din bolile rinichiului, caracterizată prin apariția de pietre în calea urinară.
Mecanismul prin care acestea apar este încă insuficient cunoscut, litogeneza. Sigur că există factori care țin de deshidratare și de aceea vara devine un moment critic pentru rinichi pentru că ne deshidratăm mai mult prin pierdere de lichide, prin transpirație.
Este un mecanism al termoreglării, de fapt, ca noi să ne păstrăm temperatura organismului la valori constante", a mai spus medicul Rucsandra Manu.
Medicul Rucsandra Manu spune că necesarul de apă pe care trebuie să-l bem nu este unul standard și că numărul de litri depinde de statura noastră.
"Expunerea la soare, la temperaturi înalte, presupune un consum mai mare de lichide și e foarte simplu să știm.
Mulți întreabă bun, dar cât trebuie să beau? Cantitatea de lichide pe care trebuie să o bem trebuie să fie corelată cu statura în primul rând, cu suprafața corporală. Nu-i vom spune unui copil că trebuie să bea 2l, cum trebuie să bea și un adult care are 2m înălțime.
Dacă stăm la soare însă, trebuie să avem în vedere că prin transpirație și prin perspirație se pierde o cantitate mare și cel puțin trebuie să adăugăm 1l de lichide în plus", a conchis medicul.
Se consideră că ESWL reprezintă prima opțiune terapeutică pentru pacienții cu litiază renală sau ureterală, proximală/distală, cu diametrul între 1-2 cm, care îndeplinesc următoarele condiții obligatorii pentru efectuarea cu succes a ESWL:
- rinichi funcțional urografic sau tomografic
- rinichi fără o dilatație importantă a cavităților pielo-caliceale
- cale urinară liberă distal de sediul litiazei supuse tratamentului ESWL, arată SANADOR.
Prin ESWL pot fi tratați și calculi mai mari de 2–3 cm, ca monoterapie, dacă în prealabil s-a protezat calea urinară cu o sondă autostatică double "J" sau în cadrul terapiei multimodale, asociat cel mai frecvent ureteroscopiei.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...