Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea generală, iar...
Vezi și: Durerea de braț, semn al cancerului pulmonar. Tumoarea Pancoast, efecte devastatoare
Într-un studiu publicat în Science Advances, oamenii de știință de la Duke Cancer Institute au descoperit un mecanism surprinzător prin care estrogenii, un grup de hormoni asociați în mod obișnuit cu sănătatea reproductivă, pot promova de fapt creșterea cancerului prin slăbirea răspunsului sistemului imunitar.
Această descoperire deschide noi direcții pentru îmbunătățirea eficacității imunoterapiilor pentru cancer și ar putea avea un impact asupra tratamentului diverselor tipuri de cancer, inclusiv a celor care nu sunt în mod obișnuit asociate cu estrogenul, cum ar fi cancerul mamar triplu negativ.
De decenii, cercetătorii știu că estrogenii contribuie la creșterea cancerelor mamare care au receptori de estrogen. Cu toate acestea, studiul Duke, publicat pe 27 septembrie în Science Advances, relevă că influența hormonului se extinde dincolo de aceste cancere pozitive pentru receptor.
Estrogenii promovează, de asemenea, progresia cancerului mamar fără receptori de estrogen, precum și alte tipuri de cancer, prin suprimarea sistemului imunitar.
În mod specific, estrogenii reduc eficacitatea sistemului imunitar în atacarea tumorilor, diminuând răspunsul unor tipuri de celule albe din sânge și, în cele din urmă, reducând succesul imunoterapiilor, care sunt adesea utilizate pentru a trata cancerele agresive, cum ar fi cancerul mamar triplu negativ.
Acest tip de cancer mamar nu are receptori pentru estrogen, progesteron și HER2, ceea ce îl face greu de tratat cu terapii tradiționale.
Vezi și: Dieta MIND, impact asupra creierului. Poate încetini declinul cognitiv
Într-o dezvoltare promițătoare, cercetătorii de la Duke au descoperit că tratamentele anti-estrogen pot inversa efectele supresive ale estrogenilor. Prin restricționarea influenței acestor hormoni, medicamentele anti-estrogen ajută la restabilirea capacității sistemului imunitar de a ataca tumorile, sporind astfel eficacitatea imunoterapiilor în diverse tipuri de cancer, inclusiv cancerul mamar, melanomul și cancerele colonice.
"Cercetarea noastră a arătat o modalitate simplă de a întări activitatea anti-cancer a imunoterapiilor", a spus dr. Donald McDonnell, profesor la Duke University School of Medicine și autorul principal al studiului.
Echipa lui McDonnell, informată de experimente pe șoareci și analize retrospective ale datelor pacienților, a demonstrat cum medicamentele anti-estrogen ar putea fi un instrument valoros pentru îmbunătățirea rezultatelor tratamentului.
Vezi și: Vitamina D, cheia pentru sănătatea cardiometabolică. Reglează tensiunea, glicemia și colesterolul
Central pentru studiu este rolul unui tip specific de celule albe din sânge numite eozinofile, care sunt implicate de obicei în reacții alergice și afecțiuni inflamatorii. Descoperiri recente sugerează că aceste celule, într-un fenomen cunoscut sub numele de eozinofilie asociată tumorii (TATE), joacă un rol crucial în combaterea tumorilor.
Pacienții cu niveluri mai ridicate de eozinofile în tumorile lor au arătat rezultate mai bune în diverse tipuri de cancer, inclusiv melanom, cancer colon, cancer hepatic și cancer gastric.
Echipa de la Duke a descoperit că estrogenii reduc numărul de eozinofile din organism, slăbind răspunsul imunitar și permițând tumorilor să crească mai agresiv. Pe de altă parte, atunci când se introduc terapiile anti-estrogen, numărul de eozinofile crește, îmbunătățind eficiența imunoterapiilor și încetinind progresia tumorii.
Descoperirile studiului Duke subliniază importanța semnalizării receptorilor de estrogen în reglarea răspunsului imunitar al organismului la cancer. Medicamentele anti-estrogen, cum ar fi lasofoxifena, sunt acum luate în considerare în studiile clinice ca o modalitate de a spori beneficiile imunoterapiilor în tratamentul cancerului, chiar și pentru cancere care nu sunt în mod tradițional dependent de estrogen.
"Aceste informații oferă o direcție nouă interesantă pentru utilizarea medicamentelor anti-estrogen în oncologie. Credem că aceste terapii pot fi adaptate la multiple tipuri de cancere, crescând rata de succes a imunoterapiilor și îmbunătățind rezultatele pentru pacienți", a spus dr. McDonnell.
Pe măsură ce studiile clinice avansează, acest studiu oferă o perspectivă optimistă pentru pacienții cu cancer, în special pentru cei cu cancere greu de tratat, cum ar fi cancerul mamar triplu negativ. Prin targetarea căilor hormonale, oamenii de știință ar putea descoperi noi modalități de a îmbunătăți apărarea naturală a organismului împotriva cancerului.
Estrogenii - FOTO: Freepik@rorozoa
Estrogenul este unul dintre cei doi hormoni sexuali asociați cu sexul feminim. Împreună cu progesteronul, estrogenul joacă un rol cheie în sănătatea reproductivă. Dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare (sâni, șolduri etc.), menstruația, sarcina și menopauza sunt toate posibile, în parte, datorită estrogenului, potrivit Cleveland Clinic.
Estrogenul joacă un rol important și în alte sisteme ale corpului. Din acest motiv, deși persoanele AFAB au cele mai mari niveluri de estrogen, toate genurile produc acest hormon.
Există trei forme principale de estrogen:
Estronă (E1) este forma principală de estrogen pe care corpul o produce după menopauză.
Estradiol (E2) este forma principală de estrogen din corp în timpul anilor reproductivi. Este cea mai potentă formă de estrogen.
Estriol (E3) este forma principală de estrogen în timpul sarcinii.
Estrogenul, ca toți hormonii, este un mesager chimic. Estrogenul îi transmite corpului când să înceapă și să oprească procesele care afectează sănătatea ta sexuală și reproductivă. Aceste procese cauzează schimbări importante în corp.
Nivelurile de estrogen cresc în timpul pubertății. Această creștere duce la apariția caracteristicilor sexuale secundare, cum ar fi sânii și modificările compoziției generale a corpului.
Împreună cu hormonii produși în creier (FSH și LH) și cu progesteronul, estrogenul joacă un rol important în ciclul tău menstrual. Acești hormoni coexistă într-un echilibru delicat pentru a menține perioadele regulate. Estrogenul are un rol în ovulație (când ovarele eliberează un ovul) și îngroașă mucoasa uterului (endometrul) pentru a-l pregăti pentru sarcină.
Estrogenul atinge un vârf în zilele care preced ovulația. Aceasta este perioada ta cea mai fertilă. În același timp, estrogenul subțiază mucoasa cervicală, un fluid prin care spermatozoizii trebuie să înoate pentru a ajunge și a fertiliza un ovul. Aceste modificări induse de estrogen fac mai ușoară concepția în cazul în care ai contact sexual.
Indiferent de etapa ciclului tău menstrual, prezența estrogenului face contactul sexual mai confortabil. Acesta menține pereții vaginali groși, elastici și lubrifiați, reducând durerea asociată cu sexul penetrativ.
Nivelurile de estrogen scad în timpul perimenopauzei, perioada imediat înainte de menopauză. Perimenopauza poate dura câțiva ani înainte de menopauză. Menopauza începe oficial atunci când nu ai o perioadă timp de 12 luni.
Aceasta apare de obicei în jurul vârstei de 51 de ani. Odată cu menopauza, nivelurile de estrogen scad și nu mai ovulezi. Scăderea estrogenului poate duce la simptome precum uscăciunea vaginală, modificări de dispoziție, transpirații nocturne și bufeuri.
Estrogenul principal din corp se schimbă de la estradiol (E2) la estronă (E1) în timpul menopauzei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea generală, iar...
Sobrietatea intermitentă, o tendință...
Persoanele cu un stil de viață sedentar se confruntă cu riscuri...
Pe 14 octombrie, credincioșii...
Greșeala pe care ai făcut-o până acum...
Somnul de calitate este esențial în susținerea sistemului...
Boala Alzheimer afectează mult mai...