Epidemie de Norovirus la Râșnov: Peste 140 de persoane s-au prezentat la medic. SIMPTOMELE INFECȚIEI

Pacient
O epidemie de Norovirus este în evoluție în orașul Râșnov, peste 140 de persoane prezentându-se la medic pentru consult cu simptomatologia specifică în cursul săptămânii trecute, a anunțat Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov. Iată ce simptome dă boala

Conform DSP Brașov, cele 140 de persoane care s-au prezentat la medicul de familie sau la spitale din județ aveau vărsături, grețuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice.

„În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unitățile sanitare, evoluția acestor pacienți fiind favorabilă. (...) Din cei 140 pacienți cu simptomatologie digestivă, 25 s-au prezentat la unități spitalicești, iar un caz - un copil de 5 ani, la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2 - a fost spitalizat, având o evoluție clinică bună. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în orașul Râșnov”, a precizat DSP Brașov într-un comunicat de presă.

Totodată, autoritatea sanitară brașoveană a prelevat probe din rețeaua de apă a orașului Râșnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.

Nu se știe deocamdată de la ce s-au infectate

Ancheta epidemiologică este în desfășurare, a menționat sursa citată.

DSP Brașov menționează că infecția cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular „gripa stomacului”, deși nu are nimic în comun cu infecția gripală.
Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor).

Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate și astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.

Simptomele infecției cu norovirus

Infecția cu norovirus poate provoca apariția bruscă a vărsăturilor și diareei severe. Acestor simptome li se pot adăugă: dureri puternice de stomac și crampe, febră ușoară, dureri musculare și deshidratare puternică datorată diareei. Unele persoane infectate cu norovirus nu prezintă semne sau simptome. Cu toate acestea, ele sunt încă contagioase și pot răspândi virusul către alții.

Virusul este extrem de contagios și este răspândit în mod obișnuit prin alimente sau apă care este contaminată în timpul pregătirii mesei sau a suprafețelor contaminate. De asemenea, puteți fi infectat printr-un contact direct cu o persoană infectată, atrag atenția experții de la Clinica Mayo.

Diareea, durerile abdominale și vărsăturile încep de obicei la 12 până la 48 de ore de la expunere. Simptomele infecției cu Norovirus durează una până la trei zile, iar majoritatea oamenilor se recuperează complet fără tratament. Cu toate acestea, pentru unii oameni - în special sugarii, adulții în vârstă și persoanele cu afecțiuni subiacente - vărsăturile și diareea pot duce la deshidratare gravă și necesită îngrijiri medicale. Infecția cu norovirus apare cel mai frecvent în medii închise și aglomerate, cum ar fi spitale, case de bătrâni, centre de îngrijire a copiilor, școli și nave de croazieră.

Norovirusurile sunt greu de distrus deoarece pot rezista la temperaturi ridicate sau joase, precum și la majoritatea dezinfectanților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel