Epidemie de gripă. Rafila: Populația este puțin pregătită să se apere din punct de vedere imunologic

epidemie de gripa. FOTO: Freepik @hryshchyshen
Care sunt elementele ce duc la declararea stării de epidemie de gripă în România. Restricțiile din ultimii ani ne-au ținut departe de gripă.

România se află la un pas de a declara epidemia de gripă din acest sezon. ”Există un anumit algoritm care duce la declararea stării de epidemie, cum este în orice țară din UE, o creștere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20%, în fiecare săptămână consecutivă și o rată de izolare a virusurilor gripale care depășește 10% din totalul prelevatelor, aceste date certifică apariția epidemiei”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

De altfel, potrivit ministrului, cu această situație ne-am mai confruntat și în alți ani, doar că de data aceasta, față de alți ani, apariția acestei perioade epidemice este mai rapidă cu 3-4 săptămâni.

”Nu este de neașteptat pentru că, se întâmplă și în Uniunea Europeană, mai ales după doi ani de restricții, în care circulația virusurilor care produc infecții respiratorii, inclusiv a virusurilor gripale a fost mult redusă, în acest an, odată cu ridicarea tuturor restricțiilor, circulația virusurilor este foarte intensă și populația este mai puțin pregătită, din punct de vedere imunologic, să se apere, iar numărul mare de viroze, inclusiv de gripe este consecința acestei situații”, a mai spus Rafila, la Digi 24.

Vezi și: Sinuzita: simptome și tratament acasă. Sinuzita NU înseamnă durere de cap! Sarafoleanu: Nu mai tușiți mult! Greșeala care duce la răgușeală

Avem două săptămâni de creștere a cazurilor de infecții respiratorii

Conform datelor oficiale ale INSP, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică,
IACRS și pneumonii) a fost de 140.688, în săptămâna 19-25 decembrie, respectiv 101.059 cazuri în săptămâna 12-18 decembrie 2022.

”Așteptăm cifrele de mâine, joia se face bilanțul, și este foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă și se va declara starea de epidemie de gripă”, a mai spus ministrul, subliniind că nu este vorba și de introducerea restricțiilor și a obligativităților, ci ”este vorba de măsurile care se iau la nivelul unităților sanitare pentru limitarea vizitelor în spital, pe perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte, și pe de altă parte se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecție a personalului medical și al pacienților, inclusiv utilizarea măștii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care viroze respiratorii să vină la serviciu sau școală”, a mai precizat ministrul.

Potrivit ministrului, una dintre cele mai importante recomandări pentru această perioadă este referitoare la administrarea antibioticelor, știut fiind faptul că acestea sunt administrate cu multă ușurință, dar mai ales în cazuri în care nu sunt necesare.

”Antibioticele nu trebuie utilizate decât în cazul infecțiilor bacteriene, iar prezentarea la unitățile UPU ar trebui să fie rezervată cazurilor medii și grave, cei cu forme ușoare ar trebui să se adreseze medicilor de familie, în niciun caz nu trebuie să aglomereze camerele de gardă, pentru că există și riscul să se îmbolnăvească cu altceva dacă stau mult timp acolo, dar seși îngreunează accesul celor care au nevoie de investigații radiologice și de un tratament adaptat unor forme mai grave al acestor viroze respiratorii”, a mai spus Rafila.

Nu se închid școlile

În ceea ce privește revenirea la școală, de luni, ministru susține că nu este cazul să fie impuse măsuri care să ducă la închiderea școlilor.

”Măsurile vor fi de informare a Inspectoratelor Școlare, apropos de ce ceea ce trebuie făcut în organizarea activității de învățământ, inclusiv de trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, vaccinarea împotriva gripei este în continuare recomandată și pentru personalul didactic sau vaccinarea cu noua formulă a vaccinului împotriva infecției cu noul coronavirus, este de asemenea recomandată, pentru că alături de cazurile de gripă cresc și cazurile  cu alte virusuri, inclusiv cu coronavirus, așa că dacă avem la dispoziție un vaccin este bine să îl utilizăm, pentru că se reduce și transmisibilitatea, dar se reduc și formele grave ale bolii”, a mai spus ministrul Sănătății.

Nu este penurie de medicamente

Legat de absența medicamentelor din farmacii, în special a celor antitermice  și antiinflamatoare, ministrul susține că s-au luat măsuri, ”în primul rând să informăm populația, cât și medicii și farmaciștii, pentru a putea elibera medicamente similare care conțin aceleași substanțe, ibuprofen sau paracetamol. Am făcut un inventar al stocului de Oseltamivirum, mai cunoscut popular ca și Tamiflu, ca denumire comercială. Există aproximativ 4 milioane de comprimate la nivel național, deci nu există o penurie”, a mai spus Rafila.

Vezi și: Medicamente pentru GRIPĂ în România. LISTA completă de antitermice, antivirale și antiinflamatoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel