Endorfinele, analgezicul natural al creierului și stimulentul stării de spirit. Cum le crești nivelul în mod natural

Endorfinele analgezicul natural al creierului Foto: Freepik
Endorfinele, analgezicul natural al creierului și stimulentul stării de spirit. Află care este diferența dintre endorfină și dopamină.

Endorfinele sunt produse în mod natural în timpul activităților plăcute, cum ar fi exercițiile fizice, sexul și râsul, precum și în timpul experiențelor dureroase.

Deși cei mai mulți oameni sunt familiarizați cu faptul că au parte de o creștere de endorfine după o activitate amuzantă, poate te întrebi ce sunt endorfinele și ce beneficii aduc ele sănătății tale.

Ce sunt endorfinele și care este scopul lor?

Endorfinele, cunoscute și sub numele de opioide endogene, sunt grupuri de lanțuri de proteine numite peptide. Ele sunt în principal controlate și eliberate de hipotalamus și glanda pituitară.

Ele sunt un tip de neurotransmițător - și, în unele cazuri, se crede că sunt și hormoni - care acționează asupra receptorilor de opiacee pentru a ameliora durerea și a promova sentimente de plăcere. Este interesant faptul că termenul de endorfină provine de la cuvintele "endogen", care înseamnă din organism, și "morfină, un analgezic opiaceu".

Deși există diverse forme de endorfine, beta-endorfinele sunt cele mai studiate și cunoscute pentru efectele lor de ameliorare a durerii.

Chiar dacă nu sunt pe deplin înțelese, se crede că sunt implicate în modul în care percepem durerea și plăcerea.

De exemplu, endorfinele sunt eliberate în timpul experiențelor dureroase, cum ar fi atunci când vă luxați glezna, pentru a ameliora temporar durerea și disconfortul. De asemenea, ele sunt eliberate în timpul momentelor plăcute, cum ar fi mâncatul ciocolatei, sexul sau exercițiile fizice.

Vezi și: Sănătatea mintală pe TikTok și alte rețele de socializare, înșelătoare. Alex Dimitriu: Oricine caută speranță e predispus la dezinformare. Fac bani de pe urma ta, te trimit pe o cale greșită

Care sunt beneficiile endorfinei?

Deși cercetările sunt în curs de desfășurare, există numeroase beneficii ale endorfinei:

- Reduc durerea și disconfortul

- Stimulează stima de sine

- Poate susține un sistem imunitar sănătos

- Poate susține memoria și funcția cognitivă

- Cresc plăcerea

- Reduc stresul, depresia și anxietatea

- Atenuează inflamația

- Îmbunătățirea stării de spirit

Astfel, scopul de a stimula endorfinele poate fi o modalitate excelentă de a susține bunăstarea generală.

Nu rata: Endometrioza: ce este, cauze și tratament. Impactul asupra fertilității și riscului de cancer

Ce se întâmplă cu organismul atunci când nu ai suficiente endorfine?

Dacă organismul tău nu produce suficiente endorfine, este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta anumite afecțiuni sau simptome de sănătate, cum ar fi:

- Dureri și dureri mai mari

- Un risc crescut de depresie și anxietate

- Stare de spirit

- Dependență

- Probleme de somn

În mod interesant, studiile au arătat că persoanele cu migrene au un nivel mai scăzut de beta-endorfine în sânge.

Acestea fiind spuse, cercetările privind deficitul de endorfine sunt puține, ceea ce sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pe această temă.

Există mai multe modalități pentru a-ți crește nivelul de endorfine din organsim:

1. Fă exerciții fizice

Exercițiul fizic este bine cunoscut pentru efectele sale de stimulare a stării de spirit și pentru rolul său în diminuarea simptomelor depresiei și anxietății.

Exercițiile aerobice de intensitate moderată până la viguroasă și antrenamentul de forță pot duce la o creștere a endorfinei, împreună cu alte substanțe chimice care dau o stare de bine, cum ar fi endocannabinoizii, dopamina și serotonina.

Exercițiile fizice de intensitate moderată includ activități precum o plimbare rapidă, o plimbare ușoară cu bicicleta sau grădinăritul. Exercițiile fizice de intensitate viguroasă includ activități precum ciclismul de interior, jocul de fotbal, alergatul sau schiatul.

Din fericire, în jur de doar 20-30 de minute în fiecare zi poate ajuta la creșterea nivelului de endorfine.

2. Râzi

Râsul eliberează endorfine și alți hormoni ai stării de bine (de exemplu, dopamina și serotonina) și suprimă hormonii stresului (de exemplu, cortizolul) pentru a îmbunătăți starea de spirit, a reduce durerea și stresul, a scădea tensiunea arterială și a susține un sistem imunitar mai puternic.

Așadar, dacă ești în căutarea unei îmbunătățiri a stării de spirit, vizionează o emisiune amuzantă sau ieșiți cu prieteni care îți vor oferi un râs bun.

3. Ascultă muzică

Muzica merge dincolo de divertisment - poate să susțină și starea de bine.

Numeroase studii au arătat că muzica poate promova efecte ușoare de reducere a durerii prin eliberarea de endorfine, care cresc pragul de durere al unei persoane. De fapt, terapia prin muzică devine o intervenție populară și eficientă în multe situații medicale.

Interesant este faptul că aceasta te poate ajuta, de asemenea, să faci exerciții fizice mai mult timp, prin atenuarea unor disconforturi sau dureri induse de exerciții fizice.

Mai mult, muzica optimistă poate promova, de asemenea, o stare de spirit pozitivă prin eliberarea de endorfine și dopamină.

Prin urmare, încercă să te bucuri de muzica ta preferată în cursul zilei pentru a stimula sănătatea și starea de spirit.

4. Încearcă acupunctur

Deși face parte din medicina tradițională chineză de secole, acupunctura a câștigat recent atenție în medicina occidentală ca tratament eficient pentru durere și alte tulburări.

Deși mecanismele sale nu sunt pe deplin înțelese, acupunctura presupune introducerea unor ace mici în piele pentru a stimula sistemul nervos central. Acest lucru duce la eliberarea a numeroase substanțe chimice, inclusiv endorfine.

Numeroase studii au arătat că acupunctura este un tratament eficient pentru durere. Deși, s-ar putea să nu fie potrivită pentru toată lumea.

5. Mănâncă ciocolată neagră

Există unele dovezi că mâncatul ciocolatei negre poate stimula endorfinele și alte substanțe chimice care te fac să te simți bine, cum ar fi dopamina.

Ciocolata neagră este bogată în compuși polifenolici, cum ar fi flavonoidele, care declanșează creierul să elibereze endorfine. Este, de asemenea, o sursă moderată de cofeină, care poate determina o creștere a stării de spirit.

În mod ideal, alege ciocolată neagră care conține cel puțin 70% cacao și limitează-te la câteva pătrățele mici pe porție.

6. Menținerea unei vieți sexuale active

A face sex crește eliberarea de endorfine, dopamină, serotonină și oxitocină, un hormon și neurotransmițător care este legat de conectivitate și încredere.

De asemenea, crește ritmul cardiac și promovează rezistența, ceea ce poate sprijini, de asemenea, sănătatea și starea de spirit, similar exercițiilor fizice.

7. Dans

Dansul poate fi distractiv și bun pentru sănătate.

Este o formă de exercițiu cardiorespirator care îți ridică ritmul cardiac și eliberează endorfine, care îți pot ridica starea de spirit și pot diminua durerea.

Mai mult, dansul în grup poate crește conexiunea socială și poate scădea nivelul de stres.

Fie că dansezi singur în bucătărie sau cu prietenii tăi, cu siguranță îți va ridica moralul.

8. Meditează

Meditația este o practică care implică antrenarea conștiinței și devenirea mai atentă și mai prezentă.

S-a demonstrat că aceasta promovează sănătatea prin activarea sistemului nervos parasimpatic, cunoscut și sub numele de sistemul "odihnă și digestie". De asemenea, reduce sistemul de răspuns al organismului la stres, cunoscut sub numele de axa hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA).

În plus, se crede că meditația ar putea promova eliberarea de endorfine, deoarece s-a demonstrat că meditatorii frecvenți au un prag mai mare al durerii, deși acest mecanism nu este pe deplin înțeles.

Acestea fiind spuse, alte studii pun sub semnul întrebării dacă endorfinele sunt la mijloc și sugerează că este mai mult legat de acceptarea sau anticiparea durerii de către cineva.

Endorfine în comparație cu dopamina

Deși sunt adesea confundate între ele, endorfinele nu sunt la fel ca dopamina sau endocannabinoizii.

Dopamina este un neurotransmițător și un hormon al senzației de bine care este eliberat de centrul de recompensă al creierului în momentele de plăcere, cum ar fi când se mănâncă mâncare delicioasă sau când se urmărește un spectacol de comedie.

Deși ambele fac parte din sistemul de recompensă al creierului, endorfinele sunt eliberate rapid în timpul unui act specific, cum ar fi exercițiile fizice, pentru a ajuta la ameliorarea durerii și a stresului. În schimb, dopamina este eliberată lent și senzația de creștere a dispoziției pe care o simțiți după activitate.

Endorfinele în comparație cu endocannabinoizii

Endocannabinoizii sunt neurotransmițători produși de sistemul endocannabinoid al organismului. Aceștia joacă numeroase roluri în organism, cum ar fi ameliorarea durerii, reducerea anxietății, reglarea stării de spirit, gestionarea apetitului și a digestiei și îmbunătățirea somnului.

Deși sunt asemănătoare cu canabinoizii - substanțele chimice primare care se găsesc în canabis, cum ar fi THC -, endocanabinoizii sunt produși în mod natural de către organism. Atât endocannabinoizii, cât și canabinoizii acționează asupra receptorilor canabinoizi localizați în tot corpul, conform Healthline.

Este interesant faptul că endocannabinoizii sunt principalii responsabili pentru "senzația de alergare" pe care oamenii o resimt în timpul exercițiilor fizice, care înainte era atribuită endorfinei.

Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că endocannabinoizii duc la senzații de euforie, deoarece pot traversa cu ușurință bariera hemato-encefalică, spre deosebire de endorfine, care sunt prea mari pentru a face acest lucru.

În cele mai multe cazuri, organismul eliberează mai mulți neurotransmițători și hormoni simultan în timpul durerii și plăcerii, motiv pentru care endorfinele, endocannabinoizii și dopamina sunt atât de strâns legate între ele.

Poți fi dependent de endorfine?

Deși există puține cercetări pe această temă, unii oameni pot deveni dependenți de "adrenalina de endorfine" provocată de anumite activități.

De exemplu, cei care caută senzații tari pot urmări activități periculoase pentru a obține o descărcare de adrenalină (adică epinefrină) și endorfine.

Interesant este că un studiu din 2016, care a inclus opt alpiniști, a observat simptome de sevraj (de exemplu, dezangajare, dorința de a merge la cățărat, schimbări de dispoziție și iritabilitate) după ce au evitat să se cațere pentru o perioadă de timp.

Un alt exemplu este automutilarea, care duce la o creștere de endorfine din cauza faptului că se rănește pentru a "simți" eliberarea de durerea emoțională. O persoană poate deveni dependentă de valul de endorfine și poate continua să se automutileze pentru a obține acest sentiment de eliberare emoțională.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine dependența de endorfine.

Care este diferența dintre endorfine și opioide?

Deși endorfinele și opioidele acționează asupra acelorași receptori, cunoscuți sub numele de receptori opioizi, acestea prezintă diferențe importante.

Medicamentele opioide acționează asupra receptorilor opioizi pentru a elibera dopamina, substanța chimică de stare de bine produsă de creier. Efectele acestor droguri sunt temporare și dispar în curând, ceea ce, de obicei, împinge o persoană să dorească să repete această senzație.

După utilizarea pe termen lung a opioidelor, organismul se obișnuiește cu nivelurile mai ridicate de dopamină și are nevoie de o doză mai mare pentru a obține aceleași beneficii. Acest ciclu se repetă și duce la o căutare constantă pentru a obține același nivelul înalt ca înainte.

În cele din urmă, drogurile opioide pot crea o mare dependență și pot duce la o scădere a capacității de a simți plăcere din alte activități recompensatoare, cum ar fi mâncarea, socializarea și sexul.

Încetarea administrării de medicamentele opioide poate duce la efecte secundare grave care uneori seamănă cu o persoană care trece printr-o perioadă de doliu, cum ar fi anxietatea, depresia, dificultăți de somn, pierderea poftei de mâncare și schimbări de dispoziție.

În schimb, endorfinele acționează în mod similar pentru a ajuta la gestionarea durerii, dar au un răspuns mai puțin intens. Ele sunt produse în mod natural de către organism și, de obicei, nu ating niveluri de saturație care să necesite mai multă activitate pentru a promova același sentiment de plăcere.

Endorfinele sunt analgezicele naturale ale organismului și promovează, de asemenea, plăcerea. Ele sunt produse în timpul unor activități precum exercițiile fizice, râsul, dansul și ascultarea de muzică.

Acestea au multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea ratelor de depresie și anxietate, îmbunătățirea stării de spirit, scăderea durerii și a disconfortului și creșterea stimei de sine.

În timp ce endorfinele pot fi utile pentru unii oameni, este posibil să nu funcționeze pentru toată lumea. Dacă observi că ai dificultăți în reglarea stării de spirit sau în gestionarea durerii, discută cu medicul tău, care îți poate recomanda terapii și tratamente suplimentare.

Acestea fiind spuse, găsirea unor modalități de a crește în mod natural endorfinele poate fi o modalitate simplă, dar eficientă de a-ți promova sănătatea și bunăstarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel