Endometrioza, patru semne mai puțin cunoscute. La ce să fii atentă

endometrioza - FOTO: Freepik
Endometrioza poate provoca dureri - uneori severe - mai ales în timpul perioadelor menstruale. De asemenea, pot apărea probleme de fertilitate. 

Endometrioza este o afecțiune adesea dureroasă în care țesutul similar cu cel care în mod normal căptușește interiorul uterului - endometrul - crește în afara uterului. Endometrioza implică cel mai frecvent ovarele, trompele uterine și țesutul care vă căptușește pelvisul. Rareori, țesutul asemănător endometrului poate fi găsit dincolo de zona în care se află organele pelvine.

În cazul endometriozei, țesutul asemănător endometrului acționează așa cum ar face-o țesutul endometrial - se îngroașă, se descompune și sângerează cu fiecare ciclu menstrual. Dar, deoarece acest țesut nu are cum să iasă din corp, rămâne blocat. Atunci când endometrioza implică ovarele, se pot forma chisturi numite endometrioame.

Țesutul din jur poate fi iritat, dezvoltând în cele din urmă țesut cicatricial și aderențe - benzi de țesut fibros care pot face ca țesuturile pelviene și organele să se lipească unele de altele.

Vezi și: Cât de sigure sunt sticlele reutilizabile. Adevărul murdar, scos la iveală de cercetători

Endometrioza, patru semne mai puțin cunoscute

Endometrioza afectează 176 de milioane de persoane în întreaga lume, dar multe se luptă să fie diagnosticate. Aceasta provoacă menstruații dureroase și oboseală care interferează cu viața de zi cu zi. 

Durerile pelviene, menstruațiile abundente și durerile în timpul actului sexual sunt toate simptome comune ale endometriozei. Cu toate acestea, simptomele acestei afecțiuni, care afectează una din 10 femei de vârstă reproductivă din Marea Britanie și SUA, pot varia considerabil.

Această afecțiune debilitantă, de care suferă 176 de milioane de femei din întreaga lume, face ca țesutul, similar cu mucoasa uterină, să crească în alte locuri, cum ar fi ovarele și trompele uterine, provocând inflamații și dureri.

”Poate fi dificil de diagnosticat endometrioza, deoarece simptomele pot varia considerabil. Unele femei se confruntă cu simptome severe, în timp ce altele nu. Iar simptomele lor pot fi similare cu alte afecțiuni, inclusiv cu durerile menstruale”, a explicat Bina Mehta, farmacist, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Sucul care ajută la curățarea rinichilor. Ce alte beneficii mai are leguma. Recomandarea Lidiei Fecioru: Două linguri înainte de somn

Probleme intestinale

Deși este o afecțiune care afectează uterul și este asociată în mod obișnuit cu dureri menstruale, aceasta poate provoca, de asemenea, probleme intestinale. 

Din acest motiv, endometrioza este adesea diagnosticată greșit ca fiind sindromul IBS, din cauza problemelor digestive pe care le provoacă această afecțiune, cum ar fi durerile abdominale, balonarea și constipația.

Simptomele sunt cauzate de țesutul endometrial care se atașează de intestine și provoacă inflamații, ceea ce poate duce la simptome precum balonare, dureri abdominale și diaree, potrivit dieteticianului Dr. Caitlin Hall.

Ea adaugă că, în cazurile severe, țesutul endometrial poate provoca un blocaj în intestin, ceea ce duce la constipație, greață și chiar vărsături.

Farmacistul Mehta avertizează că, în unele cazuri, endometrioza poate provoca sânge în urină sau în caca în timpul menstruației.

”Dacă credeți că ați putea avea endometrioză, ar trebui să vă vizitați medicul de familie. Deși nu există tratament, există tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, inclusiv medicamente pentru ameliorarea durerii și medicamente hormonale”, a precizat Mehta.

Vezi și: Arteriopatia diabetică, boala ce afectează jumătate dintre diabetici: tratament. Testul pulsului la nivelul picioarelor. Munteanu: Se ajunge la amputație

Oboseală 

Senzația de oboseală este, de asemenea, un simptom al endometriozei. Durerea cronică și inflamația asociate cu această afecțiune ar putea contribui la această oboseală, potrivit Dr. Irem Tezer Ates. 

Ea a explicat că pentru multe femei aceste simptome sunt respinse, iar altele se străduiesc să identifice semnele de avertizare. Faptul de a fi epuizată fizic poate fi un simptom debilitant al afecțiunii care are un impact asupra vieții de zi cu zi a femeilor, asupra nivelului de stres și asupra somnului. 

Se crede că oboseala este cauzată de efortul organismului de a elimina afecțiunea, potrivit Endometriois Foundation of America. Experții spun că oboseala este rezultatul faptului că organismul încearcă să combată toxinele inflamatorii cauzate de boală. 

Vezi și: Cum știi dacă ai cancer la sân. Galeș: Prezența unui cancer mamar NU scutește bărbații de acest risc

Durere la urinare

La fel cum țesutul de endometrioză poate crește în intestin, acesta poate crește și în jurul vezicii urinare, provocând iritații. Acesta este motivul pentru care poate provoca durere la urinare. 

Endometrioza vezicală poate fi fie superficială - când țesutul se găsește pe suprafața exterioară a vezicii urinare - fie mai profundă - când țesutul se găsește în interiorul mucoasei sau peretelui vezicii urinare. 

Simptomele sale includ iritarea vezicii urinare, nevoia de a urina mai des, durere atunci când vezica este plină, sânge ocazional în urină și, uneori, durere în zona rinichilor, potrivit Endometriois UK.

Cu toate acestea, persoanele care suferă de endometrioză și care au dureri la urinare ar putea să nu aibă țesut asemănător cu cel uterin pe vezica urinară, deoarece ar putea fi vorba în schimb de o infecție urinară - care sunt mai frecvente în rândul celor cu endometrioză.

”Unele femei care suferă de endometrioză vor avea accese recurente de afte, precum și alte infecții gastrointestinale, cum ar fi infecții ale tractului urinar. Acest lucru ar putea fi un rezultat al disfuncției imunitare: multe persoane cu endometrioză par să aibă o imunitate redusă la alte afecțiuni - iar aftele sunt mai frecvente la persoanele cu un sistem imunitar slăbit”, a precizat Jenny Saft, CEO și co-fondator al platformei de fertilitate Apryl.

Vezi și: Sindromul halatului alb, anxietatea din fața medicului: simptome și riscuri. Tudor Ciuhodaru: Oamenii au așteptări mari și multe întrebări. Neîncrederea în sistem este la nivel maxim

Probleme în a rămâne însărcinată  

Multe femei cu endometrioză se luptă să rămână însărcinate, dar încă nu se înțelege de ce. Din cauza lipsei de cercetări, legăturile dintre problemele de fertilitate și această afecțiune nu sunt pe deplin cunoscute. Dar medicii cred că ar putea fi din cauza faptului că afecțiunea distorsionează organele de reproducere.

Acest lucru poate duce la faptul că femeile trebuie să se opereze sau să treacă prin FIV pentru a rămâne însărcinate.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel