Când apare primul semn de endometrioză. Dr. Elvira Brătilă: Diagnosticăm endometrioza din ce în ce mai frecvent

Endometrioza - Foto: Freepik @eddows-animator
EXCLUSIV
De ce se diagnostichează tot mai des endometrioza. Cand apar primele simptome de endometrioză.

Endometrioza este o boală cronică asociată cu dureri severe care pot afecta viața zilnică, în special în timpul menstruației, actului sexual, mișcărilor intestinale și urinării.

De asemenea, endometrioza poate provoca dureri pelvine cronice, balonare abdominală, greață, oboseală, depresie, anxietate și infertilitate.

Endometrioza afectează aproximativ 10% dintre femeile și fetele de vârstă reproductivă la nivel global, potrivit OMS.

Cauzele endometriozei sunt complexe și variate, cert este că diagnosticul se pune tot mai des în rândul fetelor și femeilor.

În plus, impactul endometriozei este semnificativ, afectând calitatea vieții prin dureri severe, oboseală, probleme de fertilitate și efecte asupra sănătății sexuale.

Diagnosticarea timpurie este crucială pentru gestionarea bolii și reducerea povarei simptomelor pe termen lung.

n ultimii, în ultima decadă, pot spune că endometrioza este din ce în ce mai frecventă, deși încă nu avem statistici, însă în practica clinică o diagnosticăm din ce în ce mai frecvent.

Asta se cauzează și amânării momentului procreerii de către femeile în perioadă fertilă.

Femeile se gândesc să aibă primul copil după 35 de ani, lucru care le determină, în momentul în care constată că se confruntă cu infertilitatea, să facă investigații suplimentare și în felul acesta să diagnosticăm și această boală, endometrioza", a declarat Dr. Elvira Brătilă, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în emisiunea "Academia de Sănătate"

"Până la vârsta de 35 de ani nu au simptome care să deranjeze, să trimită la medic?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, moderator al emisiunii. 

"La dialogul pe care-l ai cu o pacientă cu endometrioză îți spune că după 2 - 3 ani de la apariția menstruației începe să aibă simptome. Inițial sigur că o să fie leziuni de endometrioză superficială sau mici leziuni de endometioză profundă care înțeleg că în momentul acela sunt greu de diagnosticat la examenul clinic, ecografic și chiar fie el și rezonanță magnetică nucleară", a spus Dr. Elvira Brătilă.

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel