EFECT NEGATIV nebănuit: Vitamina D poate afecta sănătatea musculară! STUDIU

Masa musculară
Peste tot se vorbește despre efectele benefice ale vitaminei D, dar în anumite cazuri vitamina poate avea chiar efect negativ: spre exemplu când vine vorba de sănătatea musculară, după cum arată o analiză realizată pe baza a 54 de studii relevante.  

Administrarea de suplimente cu vitamina D nu are efecte benefice asupra funcției, forței sau masei musculare, conform unei analize a tuturor datelor disponibile din studiile clinice controlate randomizate relevante.

Analiza, care a fost publicată în Journal of Bone and Mineral Research (lin direct analiză), a inclus 54 de studii care au implicat 8.747 de persoane.

În general, nu au existat beneficii ale vitaminei D față de placebo pentru îmbunătățirea sănătății musculare.

Ba chiar dimpotrivă, vitamina D pare să aibă efecte dăunătoare în ceea ce privește timpul crescut petrecut efectuând ceea ce se numește testul „Timed Up and Go”, o scădere a forței maxime la flexia genunchiului și o tendință spre un scor redus la exerciții din testul Short Physical Performance Battery.

„Ar trebui să se acorde atenție recomandării de administrare de suplimente cu vitamina D pentru a îmbunătăți forța și funcția musculară la persoanele cu status normal sau doar ușor afectat de deficiența de vitamina D”, a spus autorul principal al analizei, dr. Lise Sofie Bislev, de la Spitalul Universitar Aarhus, din Danemarca. 

„Cu toate acestea, trebuie să studiem în continuare dacă poate aduce beneficii mușchilor la cei cu deficit sever de vitamina D”, a notat aceasta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel