Alimentația în sezonul rece poate fi...
În principiu, ecografia mamară este o investigație imagistică ce investighează regiunea mamară și axilară cu ajutorul ultrasunetelor.
Pacienta este culcată pe spate cu mâna de aceeași parte cu sânul investigat așezată sub cap. Pe măsură ce examninatorul parcurge cele 4 cadrane ale sânului, solicită pacientei să se întoarcă ușor spre dreapta sau spre stânga pentru a pune mai bine în evidență zonele scanate.
IMPORTANT! Analiza nu radiază și nu este dureroasă.
Medicul care realizează ecografia mamară are rol crucial, mai important decât calitatea ecografului. Este indicat ca acesta să fie de specialitate radiolog cu competență în mamografie și experiență, putând - în cazul leziunilor suspecte - să recomande și să execute ambele investigații pe baza cărora dă un diagnostic cât mai corect. Medicul care realizează ecografia încadrează leziunea decelată în una din cele 6 clase de risc BIRADS și în funcție de aceasta recomandă sau nu efectuarea biopsiei, dacă este necesară completarea ei cu mamagrafia și la ce interval se repetă ecografia.
Celălalt element important este ecograful care trebuie să fie dotat cu anumite funcții speciale pentru ecografia mamară și de preferat nu mai vechi de 10 ani.
De aceea recomandarea investigației, alegerea între ecografie și mamografie (ce este mai potrivit pentru fiecare pacientă în parte) este bine să fie făcută de medicul endocrinolog, ginecolog, oncolog, medicină de familie, și să nu se desfășoare la inițiativa pacientei la primul cabinet ieșit în cale pentru a evita rezultate eronate, cheltuieli și tensiuni fără rost.
Când pacienta descoperă la autopalpare o formațiune mamară dureroasă sau nu. La pacientele menstruate este bine că aceasta să se efectueze periodic după terminarea mentruației, cam între ziua a 5 – a 10-a a ciclului menstrual, arată Dr. Cristina Ștefan, medic primar endocrinolog, EXCLUSIV la DC MEDICAL.
După mamografie, pentru stabilirea structurii solide sau lichidiene a nodulilor, completând astfel informațiile obținute la mamografie, cele două dau informații care se completează și ajută la formularea unui diagnostic corect.
La pacientele cu sâni denși, special înainte de 40 ani și în premenopauză.
1. Nu se face screeningul cancerului de sân la femeie folosind ecografia (adică de rutină la femei fără simptome sau noduli apăruți), în această situație se indică mamografia,
2. La femei obeze sau cu sâni foarte mari.
1. Nu se folosește în depistarea cancerului mamar deoarece nu depistează microcalcificările ce pot apărea ca prim semn, înaintea nodulilor, și poate rata nodulii cu dimensiuni foarte mici, astfel întârziind depistarea cancerului în faza precoce.
2. Poate da multe rezultate fals pozitive, adică multe leziuni care nu sunt de fapt cancere la biopsie.
Ecografia mamară, care este o investigație sigură și ușor accesibilă, este folosită de prima intenție în cazul femeilor tinere sub 40 ani cu un nodul palpabil și ca investigație complementară după mamografie la femeile în vârstă, cu nodul palpabil.
Nu se face screeningul cancerului mamar doar prin efectuarea ecografiei, deși are un rol benefic la pacientele cu sâni denși, acestea necesită mamografie, arată dr. Cristina Ștefan.
Toate investigațiile pe care le poate o femeie la sâni, detalii în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...