Urmărește dezbaterea live

Ecografia Doppler: ce este, cum se face și ce arată ea. EXCLUSIV

Ecografia Doppler studiază fluxul sangvin din cord și din vase. FOTO: Laurus Caramfil
EXCLUSIV
Dr. Maria-Cristina Stroi, medic specialist medicină internă, competență ecografie generală și Doppler vascular, explică, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, ce este ecografia Doppler, cum se face și la ce folosește ea.

Ecografia – sau ultrasonografia - reprezintă o metodă de examinare imagistică a corpului omenesc. „Ea folosește ultrasunetele emise de aparat și reflectate de corpul omenesc. Undele sonore (ultrasunetele) se propagă linear în țesuturile biologice, suferind fenomene de transmisie, reflexie, refracție și absorbție. Când există o interfață între un țesut moale și unul dur – exemplu os - sau între un țesut moale și aer, ultrasunetele se reflectă într-o cantitate foarte mare și, prin urmare, fac imposibilă examinarea ecografică a aerului sau osului", arată Dr. Maria-Cristina Stroi, medic specialist medicină internă, competență ecografie generală și Doppler vascular, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL. 

Ce este ecografia Doppler și în ce patologii este importantă

„Efectul Doppler este un efect fizic descris încă din 1842 de Christian Johann Doppler. El definește comportamentul undei sonore recepționate atunci când sursă undei este în mișcare relativă, înregistrându-se frecvența ecourilor. Ecografia Doppler studiază fluxul sangvin din cord și din vase Ecografia Dopler înregistrează un grafic (curbă Doppler) care furnizează date despre prezența, sensul, viteză și caracterul fluxului sangvin", explică Dr. Maria-Cristina Stroi.

Practic acest tip de ecografie este folosit în cazul afecțiunilor cardiovasculare, spune specialistul.

„Ecografia Doppler Vascular se efectuează pentru a studia fluxului sangvin la nivelul arterelor și venelor de la nivelul memebrelor superioare și inferioare sau la nivelul arterelor cervico-cerebrale (artere carotide și artere vertebrale)".

Ecografia Doppler la copii

O formă specială de ecografie Doppler este cea transfontanelară. „Este o ecografie care se realizează la nou-născuții prematuri și la copiii cu vârsta de până în doi ani, prin intermediul „ferestrelor nesudate" ale craniului (fontanelele). Ea se realizează în caz de suspiciune de hemoragie cerebrală, hidrocefalie sau alte leziuni cranio-cerebrale".

Ce arată ecografia Doppler

„Ecografia Doppler a vaselor membrelor inferioare se efectuează pentru a evalua curgerea sângelui în artere sau vene, la pacienți cu factori de risc pentru îngustarea lor (diabetici, fumători,vârstnici), sau cu varice ori cu supsiciune de cheag de sânge în vas (tromb)".

Cât durează ecografia, situații speciale

„Investigația durează în general între 20 și 60 de minute fiind complet nedureroasă și neiradiantă. Pacientul nu trebuie să aibă o pregătire specială (poate mânca, bea și își poate lua medicația obișnuită)", explică Dr. Maria-Cristina Stroi.

„În cazul pacienților cu varice, investigația este deosebit de importantă pentru aprecierea stării de sănătate a sistemului venos profund, înainte de efectuarea tratamentului flebologic. De asemenea este o investigație deosebit de importantă dacă, în cazul unui pacient cunoscut cu boală venoasă cronică, apare brusc un edem însoțit de durere și roșeață pe traiectul unui vas (posibilitatea unei tromboze venoase), ceea ce presupune tratament de urgență", conchide medicul specialist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel