Durerile de spate, când e cazul să mergi URGENT la medic. Dr. Alin Pandea: Dacă apar aceste simptome

Durerile de spate reprezintă cea mai frecventă cauză a vizitelor la medic, după infecțiile respiratorii. Printre factorii de risc care favorizează durerile de spate sunt obezitatea, fumatul sau statul prelungit pe scaun. Ce soluții există pentru aceste dureri de spate, ne explică medicul ortoped Alin Pandea. 

"Durerile de spate reprezintă cea mai frecventă cauză a vizitelor la medic, după infecțiile respiratorii. Este cea mai comună cauză de incapacitate de muncă cu etiologie musculoscheletală.

Cele mai des întâlnite cauze ce determină durerile de spate sunt:

 

contractura musculară

stenoza lombară (durere exacerbată de hiperextensie și ameliorată de flexie)

hernia de disc (durerea iradiază la nivelul piciorului).

Factorii de risc care favorizează durerile de spate sunt: obezitatea, fumatul, ridicatul greutăților, statul prelungit pe scaun la birou sau în mașină.

Hernia de disc

Un adult din 3 va suferi din cauza acestor dureri în timpul vieții. Manifestările clinice sunt: dureri lombare cu iradiere la nivelul membrelor inferioare, amorțeli sau senzație de arsură. Durerile sunt mai intense în poziție șezut și sunt ameliorate de statul în picioare și mers, însă efortul fizic intens accentuează durerile. SLR și Lasegue sunt pozitive. Cele mai multe cazuri pot fi tratate nechirurgical prin medicație antiinflamatorie, decontracturantă, recuperare medicală (fizio și kinetoterapie, elongații etc.) și în cazul formelor severe infiltrații epidurale.

Durere discogenică

Nu există iradiere la nivelul membrelor inferioare, durerea este accentuată de flexia coloanei și de poziția în șezut. Tratamentul este reprezentat de medicație antiinflamatorie și recuperare medicală.

Stenoza canalului lombar

Durerea este ameliorată de flexia coloanei. Există iradiere la nivelul membrului inferior. SLR negativ, dar semnul Kemp (durere la extensie) este pozitiv. Tratamentul este nechirurgical: medicație antiinflamatorie, decontracturantă, recuperare medicală (fizio și kinetoterapie, elongații etc.) și în cazul formelor severe infiltrații epidurale.

Contractură musculară

Apare după efort, determină blocaj mecanic. Flexia coloanei este dificilă și dureroasă.Tratamentul constă în medicație și recuperare medicală.

De cele mai multe ori durerile de spate pot fi tratate medicamentos și prin gimnastică medicală, dar sunt câteva situații în care intervenția chirurgicală trebuie realizată urgent pentru a nu se produce pareze sau disfuncții permanente:

– durere ce iradiază la nivelul ambelor picioare.
– parestezie (lipsa simțului) la nivelul zonelor intime.
– disfuncția vezici urinare
– slăbiciune musculară la nivelul membrelor inferioare.

În cazul în care apar aceste simptome este necesar un consult neurochirugical urgent!!!

Tratamentul ortopedic al durerilor de spate:

 

1) Medicamentos – nu luați medicamente fără un consult medical prealabil!!!

– paracetamol
– antiinflamatorii (ibuprofen, naproxen etc)
– codeină
– amitriptilină

2) Aplicații locale rece/cald la nivelul zonei durereoase

3) Kinetoterapie

4) Acupunctură

5) Infiltrații epidurale cu PRP – utile în tratamentul afecțiunilor discale. Acest tip de tratament este foarte util în vindecarea deshidratărilor discale (refacerea discului intervetebral) și a formelor incipiente de afecțiuni ale discurilor intervertebrale.

6) infiltrații epidurale cu celule stem.

7) Infiltrații locale (sub control radiologic sau ecografic) – foarte eficiente pentru tratatrea durerilor, dar din păcate cu efect limitat la câteva luni – dacă se asociază cu kinetoterapia acest efect este potențat.

În cazul contracturilor musculare (“blocarea spatelui”) se recomandă aceste infiltrații cu corticosteroizi pentru rezolvarea imediată a durerii.

8) Exercițiile fizice sunt esențiale pentru ameliorarea durerilor și prevenirea crizelor dureroase.

Acestea trebuie efectuate în fiecare seară, cu repetare de 8-10 ori până la ameliorarea simptomelor. Mișcările pot fi executate acasă, fără a fi necesare aparate speciale.", a scris dr. Alin Pandea pe blogul său. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel