Această vitamină îți protejează...
Peste 600.000 de înlocuitori de genunchi sunt efectuate în fiecare an în S.U.A., iar cererea este în creștere. Când adulții, în special cei cu vârsta peste 60 de ani, se plâng de dureri la articulații sau de rigiditate, genunchiul este mai mult decât orice altă articulație.
Osteoartrita (OA) este cauza cea mai frecventă. Artrita la genunchi este una dintre cele cinci cauze principale ale dizabilității în rândul bărbaților și femeilor în vârstă. Aproape jumătate din toți americanii vor dezvolta OA la genunchi în timpul vieții lor, iar cel mai mare risc este printre cei care sunt obezi, notează University Health News.
Există însă și alte cauze ale durerii la genunchi, iar alte persoane decât cei care sunt obezi suferă de aceasta. Știm mai multe despre metodele de succes și nereușite de a trata durerea la genunchi decât știam doar acum câțiva ani, așa că, din nou, există motive să fii optimist.
Următorii sunt factorii de risc pentru durerile de genunchi.
Oamenii care au membri ai familiei cu artroză au mai multe șanse să dezvolte OA, spune Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dar nu există dovezi că oamenii sunt programați genetic pentru a fi mai susceptibili la boală.
Clinica Cleveland spune că ereditatea joacă un rol în artroză, deoarece persoanele născute cu alte boli au mai multe șanse de a dezvolta OA. Exemplele includ laxitatea articulară crescută, creșterea anormală a oaselor și cartilajului și boala Paget (inflamația în os care afectează persoanele în vârstă).
Adulții pot dezvolta probleme la genunchi și artrită la genunchi, dar prevalența afecțiunii crește rapid începând de la vârsta de 45 de ani. Crește pe măsură ce îmbătrânim, deoarece, pur și simplu, articulațiile genunchiului se confruntă cu uzura odată cu vârsta, făcându-le mai predispuse la osteoartrită. Degenerarea articulațiilor care este caracteristică osteoartritei este motivul pentru care afecțiunea se mai numește și boală degenerativă a articulațiilor.
Femeile cu vârsta peste 50 de ani sunt mai susceptibile să dezvolte OA la genunchi decât bărbații, iar femeile cu vârsta peste 65 de ani sunt de două ori mai vulnerabile. Înainte de vârsta de 50 de ani, bărbații tind să aibă OA mai mult decât femeile. Femeile tind să meargă la medicii lor cu cazuri mai avansate de OA și cu dureri mai debilitante. Motivele acestor diferențe pot fi legate de volumul mai mic al cartilajelor la genunchi și de o uzură mai mare a cartilajelor la femei și de diferențele de aliniere mecanică. Femeile sunt construite diferit de bărbați - oase pelvine mai largi, unghiuri de șold mai mari și tendința de a avea o aliniere îngenunchiată. Articulația genunchiului la femei nu este la fel de bine susținută de mărimea și forța musculară ca și la bărbați, ceea ce le face mai susceptibile să aibă o varietate de probleme la genunchi, inclusiv OA.
Deși o relație cauză-efect directă este greu de stabilit, există dovezi că OA este asociată cu ocupații și activități care implică stres repetitiv. O rată mai mare sunt lucrătorii din linii de asamblare, minerii, lucrătorii din doc și cei care instalează podele sau covoare.
Un studiu din 2015 efectuat la Universitatea de Nord-Vest a adulților de 55 de ani și peste a constatat o rată mai mare de OA la genunchi printre cei care parcurg mai mult de două mile pe zi, urcă mai mult de 10 zboruri de scări în majoritatea zilelor, ridică sau mișcă obiecte care cântăresc mai mult de 25 de kilograme la cel puțin o zi pe lună sau îngenuncheează repetat sau ghemuit.
Un studiu din 2017 publicat în Journal of Athletic Training a descoperit că participarea la sporturi precum fotbal, alergare pe distanțe lungi, ridicare a greutății competitive și lupte poate crește riscul de a dezvolta OA la genunchi.
Un studiu similar publicat în ediția din decembrie 2016 a British Journal of Sports Medicine a concluzionat că există „dovezi de calitate foarte scăzută" pentru a susține o relație crescută între participarea sportivă și OA la sportivii de elită. Constatarea a sugerat că leziuni semnificative la jucătorii de fotbal au fost asociate cu OA mai târziu în viață.
Cele mai frecvente afecțiuni medicale care provoacă dureri la genunchi sunt osteoartrita, artrita reumatoidă, leziunile ACL, lacrimile de menisc, tendinita și bursita. Osteoartrita este prima pe listă și primește cea mai mare parte a atenției aici și de la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici. Guta, necroza avasculară și fracturile de stres pot fi vinovați suplimentari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...