Dureri articulare la mâini și picioare: cele 6 trucuri pe care să le încerci. Ingredientul care a redus durerea după 12 săptămâni

Dureri articulare - Foto: Freepik
Acestea sunt cele 6 trucuri care te scapă de durerile articulare la mâini și picioare. Știai că există un ingredient care poate reduce durerea în doar 12 săptămâni?

Artrita este o afecțiune comună care poate afecta mâinile. Cele două forme cele mai răspândite fiind osteoartrita (OA), cunoscută și sub numele de artrită degenerativă, și artrita reumatoidă (AR), un tip inflamator de artrită. Ambele forme de artrită prezintă simptome similare, incluzând durere, rigiditate, umflare și sensibilitate în mâini și în articulațiile degetelor.

Dacă vi s-a diagnosticat artrită la mâini, medicul este cel în măsură să vă dea cea mai bună medicație.

Totuși, puteți să gestionați durerile articulare și cu terapii la domiciliu.

Durerea la mână, durerea la încheietura mâinii și problemele cu articulațiile degetelor sunt simptome pe care nu ar trebui să le ignorați, mai ales dacă devin tot mai grave. Discutați cu medicul cât mai curând posibil pentru a determina cauza durerii la mână, astfel încât să o tratați cât mai repede posibil.

Puteți ameliora simptomele astfel:

Exerciții pentru mâini

Mâinile au multe oase mici, făcându-le mai vulnerabile la umflături. Problema cu durerea și umflarea la mâini este că aveți nevoie să folosiți mâinile mai mult decât orice altă parte a corpului pentru a finaliza diverse sarcini zilnice.

Întărirea mâinilor cu exerciții ar putea ajuta în următoarele moduri:

- Îmbunătățirea flexibilității articulare

- Îmbunătățirea amplitudinii de mișcare

- Reducerea daunelor articulare

- Reducerea durerii

Într-un studiu raportat în 2013 în Jurnalul Bolilor Reumatice, cercetătorii norvegieni le-au cerut celor 80 de femei incluse în studiu să facă exerciții pentru mâini de trei ori pe zi timp de trei luni. Activitățile au inclus strângerea degetelor într-un pumn, strângerea unei mingi de cauciuc și întinderea degetelor cât mai larg posibil.

Inițial, mulți participanți au avut dureri semnificative la mâini când au început exercițiile pentru mâini. Cu toate acestea, durerea la mână și la articulații, aderența și funcția s-au îmbunătățit pe măsură ce studiul a progresat.

Într-un alt studiu raportat în 2015 în revista The Lancet, cercetătorii au urmărit 490 de persoane care tratau durerile cu medicamente. O jumătate din participanți și-au continuat tratamentul obișnuit, în timp ce cealaltă jumătate a adăugat exerciții specifice de întindere și întărire a mâinilor la planurile lor de tratament.

După un an, grupul care a făcut exerciții pentru mâini a avut îmbunătățiri mai semnificative în ceea ce privește flexibilitatea mâinilor, dexteritatea și forța musculară.

Acupunctura

Acupunctura este o tehnică tradițională chineză de medicină care folosește ace subțiri inserate în diverse părți ale corpului. Aceste ace stimulează puncte specifice din corp pentru a corecta dezechilibrele și a ameliora durerea.

Un studiu în rândul persoanelor cu artrită reumatoidă la mână a descoperit că acupunctura a îmbunătățit semnificativ durerea auto-raportată, forța de prindere și calitatea vieții. Persoanele care au primit tratament cu acupunctură au avut, de asemenea, reducerea numărului de articulații umflate și sensibile.

Pentru durerea cronică, ședințele de acupunctură pot fi mai eficiente atunci când sunt repetate cel puțin o dată la două săptămâni pe parcursul mai multor săptămâni. Tratamentul repetat poate fi necesar pentru a menține ameliorarea eficientă a durerii.

Terapie cald - rece

O terapie ieftină, simplă și eficientă pentru durerea de artrită la mână este terapia cald - rece. Terapia cu căldură poate relaxa mușchii și lubrifia articulațiile. Alternativ, terapia cu frig reduce inflamația, umflarea și durerea din cauza artritei.

Unele modalități de a utiliza terapia cu căldură pentru gestionarea durerii la mâini includ:

- faceți un duș cald.

Un duș cald dimineața poate ajuta la reducerea oricărei rigidități pe care ați dezvoltat-o peste noapte și poate îmbunătăți amplitudinea mișcărilor

- Comprese calde sau perne de încălzire

Puteți aplica comprese calde timp de aproximativ 20 de minute la fiecare sesiune.

- Înmuierea mâinilor în apă caldă. Puteți adăuga 1/4 ceașcă de sare pentru a reduce umflarea. Acest tratament la domiciliu este cel mai bine de făcut dimineața devreme.

Pe de altă parte, compresele reci pot reduce inflamația și umflarea. Ar trebui să aplicați terapia cu frig timp de 20 de minute la fiecare sesiune. Pentru a proteja pielea, înfășurați pachetul rece într-un prosop subțire.

Modalități de a utiliza terapia cu frig includ:

- Folosirea unui sac de legume congelate

- Congelarea unui prosop și folosirea lui pe zona dureroasă

- Umplerea unei șosete cu orez și congelarea ei

- Masarea mâinilor cu o sticlă de apă congelată

- Utilizarea unei pungi de gheață

Cu terapia alternativă cu căldură și frig, unele persoane obțin cea mai mare ușurare a durerii articulare.

Nu aplicați gheață mai mult de 10 minute la fiecare sesiune. Repetați de până la 10 ori pe zi.

Creme cu Capsaicină

Capsaicina este componenta din ardeii iuți care le dă ardeiilor gustul picant. Blochează semnalele de durere atunci când este utilizată în creme, geluri și plasturi. Cremele cu capsaicină provoacă în general puține efecte secundare în întregul corp. Cu toate acestea, utilizarea topică provoacă uneori roșeață localizată, mâncărime și durere.

Într-un studiu din 2011 publicat în jurnalul Reumatologia, cercetătorii au revizuit literatura referitoare la gelul de capsaicină pentru artrita la mână și la genunchi. În cinci dintre studiile revizuite, autorii raportului au constatat că gelul de capsaicină a fost semnificativ eficient pentru ameliorarea durerii. De exemplu, într-unul dintre studiile în care participanții au utilizat gel de capsaicină timp de 12 săptămâni, a fost o reducere a durerii cu 50%.

Înainte de a folosi produse cu capsaicină pe mâini, încercați o cantitate mică într-o zonă a pielii pentru a vă asigura că nu sunteți alergic. În studii, crema cu capsaicină a fost aplicată de până la patru ori pe zi.

Ulei de Pește

Cercetările privind uleiul de pește, ca supliment complementar pentru durerile articolare, constată că cele două ingrediente active din pește, EPA și DHA, pot ajuta la reducerea inflamației.

Un studiu raportat în 2016 în Jurnalul Global de Științe pentru Sănătate a constatat că persoanele care au luat suplimente zilnice de ulei de pește au avut o reducere a durerii articulare. Autorii studiului au remarcat în continuare că luarea de suplimente cu ulei de pește ar putea reduce necesitatea analgezicelor.

Dacă luați capsule de ulei de pește, urmați recomandările de dozare ale producătorului.

Vitamine

Artrita reumatoidă a fost asociată cu o deficiență de vitamina D. Unele studii au constatat că vitamina D poate ajuta la reducerea inflamației și încetinirea progresiei artritei reumatoide.

Acidul trans-retinoic este o formă de vitamina A care a fost demonstrat că promovează celule antiinflamatorii și suprimă celulele proinflamatorii. Studiile au constatat că poate ajuta la suprimarea citokinelor inflamatorii asociate cu artrita reumatoidă.

Înainte de a apela la orice metodă, vorbește cu medicul de familie sau cu medicul specialist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel