Acesta este semnul cancerului...
Durerea în gât este o senzație uscăciune sau usturime în gât. Durerile de gât sunt împărțite în mai multe tipuri - faringită, amigdalită și laringită - în funcție de partea gâtului pe care o afectează.
O durere în gât este o senzație de durere, uscăciune sau zgârietură în gât.
Durerea în gât este unul dintre cele mai frecvente simptome, care reprezintă mai mult de 2% din toate vizitele de îngrijire primară a adulților în fiecare an.
Vezi și: Motivul ciudat pentru care te pișcă țânțarii. E chiar dezgustător
Cele mai multe dureri de gât sunt cauzate de infecții sau de factori de mediu, cum ar fi aerul uscat. Deși o durere în gât poate fi inconfortabilă, aceasta va dispărea de obicei de la sine.
Durerile de gât sunt împărțite în tipuri, în funcție de partea din gât pe care o afectează:
- Faringita provoacă umflături și durere în gât.
- Amigdalita reprezintă umflarea și înroșirea amigdalelor, țesutul moale din partea din spate a gurii.
- Laringita este umflarea și înroșirea laringelui, sau laringele.
Simptomele unei dureri de gât pot varia în funcție de ceea ce a cauzat-o. O durere de gât poate prezenta senzații precum:
- Arsură
- Uscăciune
- Sensibilitate
- Iritare
Este posibil să vă doară mai mult atunci când înghițiți sau vorbiți. Gâtul sau amigdalele ar putea, de asemenea, să pară roșii.
Uneori, pe amigdale se vor forma pete albe sau zone cu puroi. Aceste pete albe sunt mai frecvente în cazul streptococului în gât decât în cazul unei dureri de gât cauzate de un virus.
Pe lângă durerea de gât, este posibil să aveți și simptome precum:
- Nas care curge
- Strănut
- Tuse
- Febră
- Frisoane
- Glande umflate la nivelul gâtului
- Voce răgușită
- Dureri de corp
- Probleme de înghițire
Durerea de gât poate fi un simptom al streptococului, care este o infecție cauzată de Streptococcus pyogenes, un tip de bacterie.
Pe lângă durerea de gât, streptococul poate provoca și alte simptome, inclusiv:
- Durere la înghițire
- Febră
- Dureri de cap
- Dureri de stomac
- Amigdale roșii sau umflate, care uneori au pete albe
- Mici pete roșii pe cerul gurii
- Greață sau vărsături
Spre deosebire de alte afecțiuni care pot provoca dureri în gât, angina streptococică nu este asociată cu tuse, curgere a nasului, ochi roz sau răgușeală.
În plus, în timp ce o durere în gât se ameliorează de obicei de la sine în timp, angina streptococică necesită un tratament cu antibiotic.
O durere în gât este de obicei cauzată de infecții virale, inclusiv răceala comună, gripa, rujeola și varicela.
În majoritatea cazurilor, o durere în gât cauzată de o infecție virală se va ameliora de la sine în timp, fără niciun tratament.
Pe de altă parte, o durere în gât cauzată de o infecție bacteriană poate necesita tratament cu antibiotice pentru a preveni complicațiile.
Dacă aveți simptome severe sau dacă durerea de gât durează mai mult de o săptămână, discutați cu un medic pentru a determina cauza și cel mai bun tratament pentru tine.
Cauzele durerilor de gât variază de la infecții la leziuni. Iată opt dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor în gât.
Durerea în gât este cauzată de obicei de o infecție virală. Printre virușii care cauzează durerile de gât se numără:
- Răceala comună
- Gripă
- Mononucleoza, o boală infecțioasă care se transmite prin salivă
- Rujeola, o boală care provoacă o erupție cutanată și febră
- Varicela, o infecție care provoacă febră și o erupție cutanată cu mâncărimi și umflături
- Oreion, o infecție care provoacă umflarea glandelor salivare din gât
Infecțiile bacteriene pot provoca, de asemenea, dureri de gât. Cea mai frecventă este angina streptococică, o infecție a gâtului și a amigdalelor cauzată de bacteria Streptococcus din grupul A.
Streptococul cauzează aproape 20-30% a cazurilor de durere în gât la copii. Amigdalita și infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea și chlamydia, pot provoca, de asemenea, dureri în gât.
Atunci când sistemul imunitar reacționează la factori declanșatori de alergii precum polenul, iarba și părul de animale de companie, el eliberează substanțe chimice care provoacă simptome precum congestie nazală, ochi înlăcrimați, strănut și iritarea gâtului.
Excesul de mucus din nas se poate scurge în partea din spate a gâtului. Acest lucru se numește picurare postnasală și poate irita gâtul.
Aerul uscat poate absorbi umiditatea din gură și gât și le poate lăsa o senzație de uscăciune și zgârieturi. Cel mai probabil, aerul este uscat în lunile de iarnă, atunci când aparatul de încălzire este în funcțiune.
Multe substanțe chimice diferite și alte substanțe din mediul înconjurător irită gâtul, inclusiv:
- Orice tip de fum, inclusiv fumul de tutun
- Poluarea aerului
- Produse de curățare și alte substanțe chimice
- Spray-uri cu aerosoli, cum ar fi odorizantele de aer
Anumite tipuri de leziuni pot provoca dureri în gât. Faptul că o bucată de mâncare rămâne blocată în gât îl poate, de asemenea, irita.
Folosirea repetată încordează corzile vocale și mușchii din gât. Puteți avea dureri în gât după ce ați țipat, ați vorbit tare sau ați cântat pentru o perioadă lungă de timp. De exemplu, durerile de gât sunt o plângere frecventă în rândul instructorilor și profesorilor de fitness, care adesea trebuie să strige.
Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o afecțiune în care acidul din stomac se întoarce în esofag - tubul care transportă alimentele de la gură la stomac.
Acidul arde esofagul și gâtul, provocând simptome precum arsurile la stomac și refluxul de acid - regurgitarea acidului în gât.
Refluxul laringofaringian (LPR), cunoscut și sub numele de reflux silențios, poate provoca, de asemenea, refluxul acidului din stomac în esofag sau în gât, ceea ce duce la dureri de gât.
O tumoare a gâtului, a laringelui sau a limbii este o cauză mai puțin frecventă a durerilor de gât. Atunci când durerea de gât este un semn de cancer, aceasta nu dispare după câteva zile.
Deși oricine poate avea o durere în gât, există mai mulți factori care pot crește riscul tău.
Printre factorii de risc obișnuiți se numără:
- Vârsta: Copiii sunt mai susceptibili la anumite afecțiuni care pot provoca dureri în gât, inclusiv angină streptococică.
- Perioada din an: Unele tipuri de infecții sunt mai frecvente în timpul anumitor anotimpuri, inclusiv iarna.
- Expunerea la iritanți: Mai mulți iritanți, cum ar fi fumul de țigară sau poluarea, pot provoca dureri în gât.
- Igiena personală: Spălarea prea puțin frecventă a mâinilor ar putea crește riscul de infecție.
- Anumite medii: Anumite medii, cum ar fi școlile și grădinițele, pot crește răspândirea infecțiilor care ar putea provoca dureri în gât.
- Tulpina vocală: Persoanele care vorbesc în mod regulat cu voce tare, strigă sau cântă pentru perioade lungi de timp își pot forța mai ușor corzile vocale, ceea ce poate duce la dureri de gât.
Puteți trata majoritatea durerilor de gât acasă. Odihniți-vă mult pentru a da sistemului dumneavoastră imunitar o șansă de a lupta împotriva infecției.
Pentru a ameliora durerea de gât:
- Faceți gargară cu un amestec de apă caldă și 1/2 până la 1 linguriță de sare.
- Beți lichide călduțe care vă liniștesc gâtul, cum ar fi ceaiul cald cu miere, supa de bulion sau apă caldă cu lămâie. Ceaiurile din plante pot fideosebit de liniștitoare pentru o durere de gât.
- Răcoriți-vă gâtul mâncând un tratament rece, cum ar fi o înghețată sau un suc de fructe.
- Porniți un umidificator cu ceață rece pentru a adăuga umiditate în aer.
- Odihniți-vă vocea până când vă simțiți mai bine în gât.
Deși durerea în gât nu poate fi întotdeauna evitată, există mai multe măsuri pe care le puteți lua pentru a o preveni.
Unele modalități prin care puteți preveni durerea în gât includ:
- Curățați-vă mâinile în mod regulat
- Limitați contactul apropiat cu alte persoane care au infecții respiratorii, dureri de gât și răceli
- Dacă fumați, luați în considerare posibilitatea de a renunța la fumat
- Evitați pe cât posibil expunerea la fumatul pasiv
Durerile de gât care sunt cauzate de o infecție virală se ameliorează de obicei de la sine în 7 zile. Cu toate acestea, unele cauze ale durerilor în gât trebuie tratate.
Chemați un medic dacă aveți oricare dintre aceste simptome potențial mai grave:
- Durere severă în gât
- Probleme de înghițire
- Probleme de respirație sau durere când respirați
- Dificultate la deschiderea gurii
- Articulații dureroase
- Febră mai mare de 38 grade Celsius
- Gât dureros sau înțepenit
- Sânge în salivă sau în flegma dvs.
- O durere de gât care durează mai mult de o săptămână
În timpul examinării, medicul te va întreba despre simptomele tale și va folosi o lumină pentru a verifica partea din spate a gâtului pentru a vedea dacă există roșeață, umflături și pete albe. De asemenea, medicul ar putea să vă pipăie părțile laterale ale gâtului pentru a vedea dacă aveți glandele umflate.
Dacă medicul suspectează că aveți streptococul în gât, vi se va face o cultură de gât pentru a-l diagnostica. Medicul va trece un tampon pe partea din spate a gâtului și va colecta o mostră pentru a testa bacteria streptococului în gât. Cu un test rapid pentru streptococul, medicul va obține rezultatele în câteva minute.
Pentru a confirma diagnosticul, proba va fi trimisă la un laborator pentru a fi testată. Un test de laborator durează 1-2 zile, dar poate arăta definitiv că aveți faringită streptococică.
O cultură de gât poate ajuta, de asemenea, la evaluarea altor tipuri de infecții bacteriene, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. În plus, un test spot pentru mononucleoză sau un test de anticorpi pentru mononucleoză poate fi, de asemenea, utilizat pentru a exclude mononucleoza.
Uneori s-ar putea să aveți nevoie de mai multe teste pentru a vă da seama de cauza durerilor de gât. Puteți consulta un specialist care tratează bolile gâtului, numit medic ORL sau otolaringolog.
Antibioticele tratează infecțiile cauzate de bacterii, cum ar fi streptococul. Nu vor trata infecțiile virale.
Trebuie să tratați o faringită streptococică cu antibiotice pentru a preveni complicații mai grave, cum ar fi pneumonia, bronșita și febra reumatismală. Antibioticele pot reduce durerea de gât cu aproximativ 1 zi și scad riscul de febră reumatică cu mai mult de două treimi.
Medicii prescriu de obicei un tratament cu antibiotice care durează aproximativ 10 zile. Este important să luați toate medicamentele așa cum v-au fost prescrise, chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine.
Oprirea prea devreme a unui antibiotic poate lăsa unele bacterii în viață, ceea ce vă poate îmbolnăvi din nou. De asemenea, poate duce la rezistență la antibiotice, ceea ce face mai dificilă tratarea infecțiilor cu ajutorul antibioticelor în viitor.
Majoritatea durerilor de gât sunt cauzate de infecții virale și bacteriene, precum și de iritanți și leziuni. Majoritatea durerilor de gât se ameliorează în câteva zile fără tratament.
Odihna, lichidele calde, gargara cu apă sărată și medicamentele cu prescripție medicală pot ajuta la calmarea durerii de gât la domiciliu.
Streptococul în gât și alte infecții bacteriene sunt tratate cu antibiotice. Un medic poate folosi un test de tamponare pentru a afla dacă aveți streptococ.
Consultați un medic pentru simptome mai severe, cum ar fi probleme de respirație sau de înghițire, febră mare sau gât înțepenit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...