Dr Valeriu Gheorghiță: prima problemă a Omicron este transmisibilitatea

Dr Valeriu Gheorghiță
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, dr Valeriu Gheorghiță, a declarat că prima problemă a Omicron este transmisibilitatea.

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat că ”prima problemă a Omicron este transmisibilitatea”.

”A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare faţă de formele severe de boală. Şi persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinaţii sau cei care nu au fost expuşi bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Potrivit acestuia, 50% dintre infectările din următoarele luni vor fi date de tulpina Omicron. ”Variantele Delta şi Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk şi Pfizer nu depind de mutaţii. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienţi. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulţi vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță, potrivit Antena 3.

În ce privește vaccinurile anti-COVID, medicul Rădulescu susține că ”Omicron poate, de asemenea, fenta imunitatea avută deja natural sau prin vaccinuri. Dacă acele mutații sunt suficient de ample, tulpina va fi practic ca un virus nou, de nerecunoscut de apărarea făcută deja. Dacă e așa, o luăm de la capăt cu vaccinurile și tot. Dar să nu ne panicăm inutil. Neexistând încă dovezi clare, la fel de bine putem spune că tulpina va fi acoperită de vaccinurile existente. Mai durează câteva săptămâni până avem răspunsurile oficiale. Tindem să credem că vaccinurile nu au de ce să nu protejeze”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel