Dr Stanislav Rurac: Care sunt operațiile pe inimă făcute cel mai des minim invaziv
01 apr 2021, 18:39

EXCLUSIV
Dr Stanislav Rurac a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, care sunt intervențiile cardiace cele mai des făcute minim invaziv și cum a evoluat chirurgia cardiacă din 1996, de la prima intervenție minim invazivă încoace. 

Dr. Stanislav Rurac este Medic Primar Chirurgie Cardiovasculară, cu experiență de peste 20 ani și sute de intervenții pe cord deschis (inclusiv intervenții realizate minim invaziv) și având o bogată pregătire realizată în țară și străinătate, șeful Secției Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR. El a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, cum a evoluat chirurgia cardiacă și cum acum mare parte dintre intervenții se fac minim invaziv. 

„De un deceniu, în chirurgia cardiovasculară, mai bine zis cea cardiacă, au intrat noi metode. Vorbesc de metode minim invazive. Toate aceste metode au apărut din cauză că în alte domenii, precum chirurgia generală, neurochirurgie, unde se folosea deja de ceva timp laparoscopia, sau în chirurgia toracică toracoscopia, chirurgia cardiacă rămăsese doar cu metode clasice. Și atunci noi am încercat să găsim niște metode, să combinăm metodele de chirurgie din chirurgia toracică cu chirurgia cardiacă, și așa a apărut chirurgia cardiacă minim invazivă.

În 1996 a fost făcută prima intervenție chirurgicală de acest fel, adică o incizie între coaste, prin care s-a făcut intervenția pe inimă. În prima fază inciziile erau mai mari, cu un abord mai mare, dar cu dezvoltarea tehnologiei au apărut niște canule mult mai subțiri, pentru că nu trebuia să canulăm prin plaga operatorie, ci facem o canulare periferică, și atunci inciziile, automat, au devenit tot mai mici.

În prima fază această metodă a fost folosită pentru operații pe valvă mitrală și valvă aortică, valvă care sunt cele mai afectate în organismul uman. Ușor, ușor, aceste metode s-au extins și către celelalte valve, către valva tricuspidă. De asemenea, am început să facem procedee pentru mai multe valve.

Prin toracotomie, în momentul de față, se pot face și intervenții de bypass aortocoronarian și multe altele”, a explicat dr Stanislav Rurac, Medic Primar Chirurgie Cardiovasculară, șeful Secției Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR. 

Ce înseamnă o operație minim invazivă pe inimă, cum se face ea și cât de rapid este recuperarea, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Coșmarurile, asociate cu demența. Cine este mai predispus
Forma corpului, element pentru diagnosticarea unor boli. Femeile, în atenția medicilor

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?