Dr Petronela Nechita (Institutul Socola): Cum ne dăm seama că avem nevoie de ajutor pentru sănătatea noastră mintală

Minte, creier. Foto: Pixabay
Dr Petronela Nechita, medic primar psihiatru de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași explică cum ne dăm seama că avem o problemă de sănătate mintală și că avem nevoie de ajutor specializat. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie sănătatea mintală ca fiind: „o stare de bine în care fiecare persoană își realizează propriul potențial, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra cu folos și productiv și este capabilă să contribuie la rândul ei la dezvoltarea comunității din care face parte“.

Uneori, termenul de „sănătate mintală” se referă la absența unei afecțiuni psihice. OMS subliniază însă că sănătatea mintală este „mai mult decât absența tulburărilor mintale sau a dizabilității”. „O sănătate mintală optimă nu înseamnă doar să evitați tulburările psihice, ci și să vă îngrijiți de fericirea și de starea dumneavoastră de bine! Fiecare dintre noi este expus riscului de a dezvolta o problemă de sănătate mintală, indiferent de vârstă, sex, venit sau etnie. Contextele sociale și financiare, factorii biologici și stilul de viață influențează sănătatea mintală”, a declarat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Primul ajutor în sănătatea mintală se referă la acordarea unui suport emoțional persoanelor din jurul nostru – prieteni, colegi, membri ai familiei – care trec prin dificultăți emoționale. Acesta presupune mai întâi de toate să le arătăm empatie și compasiune!

Factorii de care dpeinde echilibrul mintal

Sănătatea mintală depinde de echilibrul delicat dintre mai mulți factori:

- Biologici: predispoziție genetică, compoziția substanțelor chimice de la nivelul creierului;
- Sociali: sprijin social, prieteni;
- Economici și de mediu: statut social și condiții de viață;
- Experiențe de viață neplacute în copilărie - traume, abuzuri;
- Experiențe legate de boli cronice existente - cancer, diabet;
- Consumul la risc de alcool și droguri recreaționale.

Stări care îți arată că ai probleme

Atunci când experimentați una sau mai multe dintre următoarele stări sau comportamente putem vorbi despre un semn de avertizare timpurie a unei probleme de sănătate mintală:

- Vă simțiți neajutorați sau fără speranță;
- Trăiți sentimente de vinovație;
- Simțiți că nimic nu mai contează pentru dvs;
- V-ați pierdut interesul față de hobby-uri sau alte activități anterior plăcute;
- Plângeți mult, fără vreun motiv anume;
- Treptat, începeți să vă izolați de ceilalți;
- Simțiți o stare de confuzie, uitați des;
- Aveți foarte puțină energie;
- Simțiți o stare de îngrijorare, panică sau simțiți o frică foarte puternică;
- Sunteți irascibili; vă enervați usor, țipați, sunteți ostili sau agresivi;
- Treceți brusc de la o dispoziție la alta, ceea ce determină probleme de relaționare;
- Auziți voci sau vedeți imagini pe care ceilalți din jurul dvs. nu le percep;
- Credeți că ceilalți din jur conspiră împotriva dvs.;
- Vă simțiți incapabili să faceți față problemelor și activităților zilnice;
- Au apărut schimbări importante în obiceiurile legate de alimentație și somn;
- Consumați droguri, fumați, beți mai mult ca de obicei;
- Vreți să vă faceți rău sau să faceți rău celor din jur;
- Vă gândiți la moarte sau aveți intenția de a vă sinucide!

„Pe parcursul vieții, dacă o persoană are o problemă de sănătate mintală, gândirea, dispoziția și comportamentul acesteia pot fi afectate. Cu cât aveți mai multă grijă de dumneavoastră, cu atât o să predomine mai mult starea de bine. Problemele de sănătate mintală nu sunt rezultatul unor slăbiciuni personale, al lipsei de caracter sau al lipsei de educație”, consideră dr. Nechita.

Cum ai grijă de sănătatea ta mintală

În opinia psihiatrului de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, există câteva activități de îngrijire personală care pot ajuta în îmbunătățirea sănătății mintale:

- Tratați-vă cu bunătate și respect și evitați autocritica. Făceți-vă timp pentru hobby-urile și proiectele preferate și lărgiți-vă orizontul de cunoaștere. Este indicat să petreceți mai mult timp în natură; meditați, faceți exerciții de relaxare, rugați-vă;
- Oferiți din timpul și energia dvs. pentru a ajuta pe altcineva, păstrând, totuși, niște limite. Vă veți simți bine atunci când faceți ceva tangibil pentru a ajuta pe cineva aflat într-o situație dificilă. În plus, este o modalitate excelentă de a cunoaște oameni noi;
- Învățați cum să fiți rezilienți la stres. Ȋnțelegeți că lucrurile în viață nu se întâmplă mereu în favoarea dumneavoastră și adaptați-vă situației, rămânând pozitivi, cu speranța că veți găsi o rezolvare în timp, chiar dacă pe moment nu o vedeți. Această abilitate, denumită reziliență, este o caracteristică a unei sănătăți psihice puternice. În plus, vă permite revenirea din evenimentele neplăcute, reușind să rămâneți concentrați, flexibili și productivi în acțiunile pe care le întreprindeți;
- Oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoși decât cei care nu au o rețea de sprijin;
- Decideți ce vreți să realizați din punct de vedere academic, profesional și personal și stabiliți pașii de care aveți nevoie pentru a vă atinge obiectivele. Țintiți sus, însă fiți realiști și nu vă suprasolicitați. Veți avea un sentiment extraordinar de realizare pe măsură ce progresați în proiectele dvs;
- Evitați alcoolul și alte droguri. Uneori, oamenii consumă alcool pentru a se „trata”, dar, în realitate, acestea nu fac decât să agraveze problemele;
- Faptul că apelați la ajutorul unui profesionist (psiholog sau medic psihiatru) este o dovadă de putere, nu o slabiciune.

„Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine (emoțională, psihică și socială) și afectează modul în care gândim, simțim și acționăm. De asemenea, sănăatatea noastră mintală ne ajută să gestionăm stresul, să relaționăm cu ceilalți și să facem alegeri în viață. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieții, de la copilarie și adolescență până la maturitate. Așadar, este important să rețineți că tratamentul tulburărilor mintale este eficient, iar persoanele care primesc îngrijire adecvată se pot vindeca în totalitate sau pot obține o remisie completă a simptomelor și pot trăi o viață împlinită”, a concluzionat dr. Petronela Nechita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel