Alimentația în sezonul rece poate fi...
Dr Ionuț Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie vasculară, de la Spitalul Clinic Sanador, a exlpicat la Interviurile DC Medical, că medicii au la dispoziție mai multe tehnici de diagnostic pentru a descoperi afectarea vasculară la diabetici - adică instalarea vasculopatiei, combinată cu neuropatia -. Această afectare trebuie diagnosticată și tratată din tip, pentru că e primu pas spre temuta complicație a diabetului - piciorul diabetic - din care, în prea multe cazuri, se ajunge la amputație.
„Piciorul diabetic trebuie avut în vedere la orice pacient care are diabet. Singur că o anamneză, adică interogarea pacientului vizavi de eventualele simptome poate fi de ajutor. Dar am vorbit de neuropatie senzorială, pacienții cu picior diabetic nu simt durerea. Un pacient cu arterită clară descrie un mers șchiopătat, merge 60-70 de pași și trebuie să se oprească și să se așeze pentru că are o crampă musculară. Pacienții cu diabet, însă, pot merge foarte mult pentru că nu simt durerea. Dar asta nu e în folosul lor pentru că mușchiul suferă, el nu primește oxigen, sânge oxigenat, și în timp se atrofiază, apare cangrena, apar aceste ulcerații", a explicat specialistul Sanador.
Afectarea vasculară și nervoasă trebuie diagnosticate cât mai devreme, pentru că pericolul cel mai mare este ca, la producerea leziunii, aceasta să se infecteze rapid, infecția să se extindă, iar piciorul diabeticului să trebuiască amputat.
„La fiecare 30 de secunde, la nivel global, se produce o amputație din cauza diabetului. Amputație înseamnă pierderea unei porțiuni din membrul afectat. Că este un deget, că este tot piciorul... În 80% din a ceste amputații a preexistat un ulcer, adică o leziune trofică, o leziune cutanată, infectată sau neinfectată, de cele mai multe ori infectată. Deci este o problematică foarte severă (...) Examenul clinic presupune luarea pulsului! Adică palparea pulsului la nivelul de elecție. La picior avem artera tibială anterioară și posterioară. Ele sunt pe repere osoase, se pot palpa foarte ușor. E drept că nu este simplu nici acest lucru, pentru că vorbeam de vasculopatia diabetică, care are o particularitate: calcificarea arterelor. Ea nu este întâlnită uzual la arteriticii fără diabet. Și atunci, deși sângele poate circula prin acel vas, nu palpezi pulsul pentru că nu se destinde artera, este calcificată și rigidă. Atunci sunt necesare diagnostice suplimentare. Sunt foarte multe teste neinvazive care se fac la ora actuală. Cel mai de rutină, să zic, este indicele gleznă – braț, adică măsurarea tensiunii arteriale la nivelul gleznei și la nivelul brațului, cu un dispozitiv special este extrem de simplu, se face un raport și se include în niște criterii de gravitate. Dar tot datorită calcificării arterelor, tensiunea poate fi fals mică sau fals negativă. Și atunci, facem o ecografie Doppler, ecografie vasculară de membre inferioare, care ne poate orienta diagnosticul și care ne poate duce la o investigație, în opinia mea, de excelență, investigația obligatorie, arteriografia sau angiografia de membre inferioare. Aceasta se face doar în cadru spitalicesc, necesită spitalizare 24 de ore, dar pe lângă faptul că ne diagnostichează complet harta leziunilor vasculare, ne permite și stabilirea protocolului terapeutic", a explicat Dr Ionuț Bogdan Munteanu.
Cum se tratează, medicamentos și chirurgical, afectarea vasculară în cazul piciorului diabetic, ca să nu se ajungă la infecție și amputație, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...