Dr Ciuhodaru: alergia la ambrozie, primele victime. 10 metode ca să te ferești de alergii

Ambrozie FOTO: DSP Bihor
Sunt tot mai multe cazuri de alergie la ambrozie și din ce în ce mai severe. Conf dr Tudor Ciuhodaru spune că aceast alergie este dintre cele mai periculoase și că trebuie să știm exact cum procedăm ca să nu ne punem viața în pericol. Evoluția alergiilor poate fi fatală!

În fiecare zi, aproape la fiecare spital vin câte 2-3 pacienți care au nevoie de tratament de urgență din cauza ambroziei sau din cauza altor alergeni. Dr Tudor Ciuhodaru spune că aceștia pot fi praful de pe stradă sau din casă, polenul și la diverse substanțe (utilizate la tratarea plantelor ornamentale ori cele folosite la curățenie) dar și înțepăturile de insecte, tot mai frecvente în această perioadă.

La Iași, zeci de persoane afectate au sesizat deja Prefectura și Direcția Agricolă ca să ia măsuri pentru stârpirea ambroziei. „Există însă și câteva soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni și pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe", arată conf dr Tudor Ciuhodaru.

Ce faci ca să te ferești de alergii:

1. Nu aerisiți și evitați ieșirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineața). Insectele pot fi evitate prin montarea de plase de protecție.

2. Protejați pielea, fața, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o sprafață cât mai mare și ochelari de soare. Pentru insecte puteți utiliza și repelenți dar la copii fiți atenți la compoziție și la modul de aplicare. Evitați parfumurile intense și culorile vii ce vor atrage imediat insectele.

3. Faceți efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când ați ajuns acasă. Scuturați hainele și periați încăltățămintea, faceți un duș pentru îndepărtarea acestuia de pe piele și schimbați hainele de stradă cu o ținută de interior.

4. Nu uitați, atunci când faceți curățenie sau utilizați substanțe toxice în spații închise, să țineți geamul larg deschis și să utilizați mănuși și mască de protecție. Ștergeți praful cu lavete umede și folosiți aspiratoare etanșe.

5. Recunoașteți rapid simptomele și severitatea unei alergii. Pruritul (mâncarimea), erupțiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roșii) ce se extend rapid, clipitul des, lăcrimarea abundentă, strănutul frecvent, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respirația dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conștiență sunt semnale de alarmă ce atenționează asupra gravității. Caz în care trebuie să mergeți la Urgență!

6. Formele severe, întalnite adesea la femei cunoscute cu sensibilitate la diverși alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronșic pâna la șoc anafilactic sau edem Quincke.

7. Mergeți de urgență la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absența unui tratament corespunzător.

8. Dacă sunteți alergic, țineți permanent la îndemână medicația de urgență.

9. Învățați modul și tehnicile de administrare a acestei medicații.

10. Nu în ultimul rând, respectați tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât și ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicații.

Important pentru această perioadă:

1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).

2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).

3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.

4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți (mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.

5. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel