Dr. Anca Hâncu: Cum facem sarmalele dietetice de Crăciun, Sfaturile nutriționistului, Ep.2

Sarmaluțele tradiționale pot fi foarte simplu făcute dietetic
EXCLUSIV
EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile” zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. Astăzi vorbim despre savuroasele sarmale care nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Nutriționistul spune că putem să le mâncăm liniștiți fără să ne stricăm dieta sau să ne îngrășăm, în anumite condiții. Iată cum facem sarmalele dietetice:

Nimic nu e interzis din bucatele tradiționale dacă ținem cont de cantitate și dacă le preparăm astfel încât să fie mai puțin grase și mai puțin greu de digerat - adică să nu fie grele la stomac.

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, ne dă exemplu sarmalele. În Episodul 2 din rubrica specială Sfaturile nutriționistului, medicul ne-a explicat cum le preparăm astfel încât să fie dietetice și cum să le mâncăm astfel încât să nu ne îngrășăm.

Tradiționale pentru Crăciun sunt sarmalele. În foi de varză, în foi de viță, ele au farmecul lor și, de fapt, reprezintă un aliment foarte echilibrat din punct de vedere nutritiv. Conțin atât proteine – carnea-, conțin carbohidrați – orezul-, precum și carbohidrații din varză care, de fapt, reprezintă o sursă foarte bună de fibre, și care ne aduc vitamina C și alți nutrienți benefici. Astfel încât, sarmalele, echilibrate – cum am spus – din punct de vedere nutritiv, în funcție de felul în care sunt gătite, pot reprezenta o bombă de calorii au pot reprezenta aproape un aliment dietetic", spune dr. Anca Hâncu.

Șmecheria ca să le faci dietetice e simplă

Dar cum le facem să fie dietetice, nu bombe pentru dietă? Medicul nutriționist spune că e foarte simplu. Le faci folosind anumite ingrediente!

Carnea care se pune în sarmale, carne de porc – aș prefera să fie cotlet - și carne de pasăre sau chiar pot fi făcute numai din carne de pasăre. Orezul să fie într-o cantitate moderată. Apoi, varza murată, dacă este desărată, practic vom avea doar beneficiile date de fermentație și nu vom mai avea acea sare în exces, astfel încât consumul sărmăluțelor – 2-3 la o masă – va fi chiar o variantă dietetică pentru un stil de viață sănătos”, arată dr. Anca Hâncu.

Nutriționistul spune și că e foarte important să mâncăm o cantitate mai mare de varză fiartă, așa că atunci când umplem oala cu sarmale ar trebui să ne gândim ca cel puțin jumătate din ea să fie plină cu varză tăiată fin.

Orice gospodină, însă, va întreba instant „dar cum dăm gust sarmalelor din carne de pui, pentru că aceasta e o carne mai fadă?" Medicul nutriționist spune că e foarte simplu. Iată cum:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel