Dovleceii, beneficii pentru organism. Oferă protecție împotriva cancerului de colon

dovleceii beneficii pentru organism. FOTO: Freepik @stockking
Dovleceii sunt bogați în vitamine și minerale. Sunt hipocalorici, recomandați pentru slăbit și reducerea tensiunii arteriale.

Dovlecelul este o sursă importantă de potasiu, deci benefic pentru persoanele hipertensive, dar și de vitamina C, acoperind o treime din necesarul recomandat zilnic. De asemenea, are o multitudine de minerale și nutrienți, cu un aport caloric redus. Dovlecelul, parte din familia Curcubitaceelor, ca și castravetele, are un conținut foarte mare de apă, de aproximativ 93%, fiind recomandat și în diete, consumat gătit sau ca atare, sucul acestuia este benefic persoanelor care au lipsă de calciu, dar și celor cu afecțiuni ale vederi specifice vârstei.

Dovleceii, conținut important de vitamine și minerale

O porție de 100 de grame de dovlecel crud conține:

- calorii 17

- carbohidrați 3,11 grame

- proteine 1,21 g

- grăsimi totale 1% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- fibre 3% DZR

- folați 6%

- niacină (vitamina B3) 3%

- acid pantotenic 5%

- piridoxină (vitamina B6) 13%

- riboflavină (vitamina B2) 7%

- tiamină (vitamina B1) 4%

- vitamina A 7%

- vitamina C 30%

- vitamina E sub 1%

- vitamina K 4%

- sodiu 0,5%

- potasiu 5,5%

- calciu (1,6%), fier (5%), magneziu (4%), mangan (8%), fosfor (5%), seleniu (sub 1%), zinc (3%)

- beta-caroten, cripto-xantina, luteina-zeaxantină, notează Nutrition&You.

Dovleceii, beneficii pentru sănătate

Protejează colonul. Dovlecelul este una dintre legumele foarte sărace în calorii; furnizează doar 17 calorii la 100 g. Nu conține grăsimi saturate sau colesterol. Coaja sa este o sursă excelentă de fibre dietetice care ajută la ameliorarea constipației și oferă o anumită protecție împotriva cancerelor de colon. 

Acțiune antioxidantă. Dovlecelul are o valoare antioxidantă (capacitate de absorbție a radicalilor de oxigen ORAC) de 180 Trolox Equivalents la suta de grame, valoare care sub cea a unora dintre fructele de pădure. Cu toate acestea, dovleceii sunt incluși în programele de slăbire și de control al colesterolului.

Protejează pielea. Conținutul de antioxidanți polifenolici flavonoizi (beta-caroten, cripto-xantina, luteina-zeaxantină) ajută la îndepărtarea radicalilor liberi nocivi, care joacă un rol în îmbătrânire și în diverse procese de boală.

Ajută la dezvoltarea fătului. Dovlecelul conține cantități moderate de folați. Aceștia sunt importanți în diviziunea celulară și în sinteza ADN, iar luați în mod adecvat în timpul primelor luni de sarcină pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la făt.

Benefic pentru sănătatea inimii. Dovlecelul este o sursă excelentă de potasiu, un electrolit intracelular important, prietenos cu inima, care ajută la reducerea tensiunii arteriale, echilibrând sodiul din organism.

Eficient pentru sănătatea ochilor. Conținutul de vitamina A, precum și cel de luteină, face din dovlecel remediul perfect pentru problemele de vedere specifice vârstei.

Sursă de vitamina C. Dovlecelul este o sursă importantă de vitamina C, vitamină cu acțiune antioxidantă. 100 de grame din aceasă legumă asigură 30% din necesarul zilnic.

Bogat în vitaminele complexe B. Consumul de dovlecei, prin conținutul bogat de vitamine din complexul B-urilor, ajută la prevenirea atacului cerebral, a bolilor cardiace, instalarea anemiei. De asemenea, previne dezvoltarea migrenelor și întărește sistemul imunitar, menținând în același timp și echilibrul hormonal.

Dovleceii, mod de servire

Dovlecelul se poate consuma ca atare, răzuit în salate, sau gătit - fript, copt, la aburi, ori ca ingredient în ghiveci sau ciorbe. Poate fi combinat, cu succes, cu cartofi, morcov, sparanghel, fasole verde, dar și pus peste pizza sau pâine. Dovleceii tineri pot fi fi gătiți sub formă de ”paste” de legume.

Vezi și: Vinetele, benefice pentru slăbit. Au efect asupra colesterolului și bolilor neurologice

Indicele glicemic și impactul asupra sănătății. "Scorurile" indicelui glicemic și la ce trebuie să fiți atenți dacă optați pentru dieta diabeticilor

Indicele glicemic reprezintă o scală care clasifică numărul de carbohidrați din alimente, de la zero la 100, indicând cât de repede un aliment determină creșterea glicemiei unei persoane.

Acesta este eficient atât pentru persoanele cu diabet, la care alimentele cu indice glicemic ridicat poate provoca creșteri dăunătoare ale glicemiei, cât și pentru cei care doresc să urmeze diete pentru menținerea în greutate sănătoasă.

O dietă echilibrată, nutritivă și sănătoasă include o gamă variată de alimente, astfel că o persoană nu este limitată la a consuma doar alimente cu indice glicemic scăzut, însă poate să fie de folos pentru a face alegeri sănătoase. De asemenea, trebuie menționat și faptul că o astfel de dietă poate avea unele beneficii, dat și unele probleme, printre acestea numărându-se combinațiile de alimente care pot avea impact diferit asupra glicemiei, potrivit Mayo Clinic.

Problemele pe care le include dieta pe baza indicelui glicemic pentru diabetici

- Nu arată modul în care un singur produs alimentar față de o combinație de alimente poate avea un impact diferit asupra glicemiei;

- Nu ia în considerare toate variabilele care afectează glicemia, cum ar fi modul în care sunt preparate alimentele sau cantitatea consumată;

- Nu include alimente care au un conținut scăzut sau deloc de carbohidrați și include doar alimente care conțin carbohidrați;

- Nu clasifică alimentele în funcție de conținutul de nutrienți - alimentele cu un indice glicemic scăzut pot fi bogate în calorii, zahăr sau grăsimi saturate;

- Poate fi dificil de urmărit indicele glicemic. În primul rând, nu există un standard pentru ceea ce se consideră alimente cu indice glicemic scăzut, moderat și ridicat. În general, alimentele ambalate nu indică pe etichetă clasamentul IG și poate fi greu de estimat care ar putea fi acesta;

- Principiile de bază ale unei alimentații sănătoase, controlul porțiilor și numărarea carbohidraților sunt toate modalități de a vă ajuta să vă gestionați și să vă controlați mai bine glicemia. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 4 legume ”de aur” pentru sănătatea ficatului. Au și efecte anticancerigene

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel