Două boli grave pe care le indică culoarea scaunului. La ce să fii atent

scaunul galben - FOTO: Freepik@EyeEm
Schimbările în culoarea scaunului pot indica probleme serioase de sănătate.

Gravitatea unui scaun galben poate varia în funcție de cauza care îl determină. În unele cazuri, schimbările de culoare pot fi legate de alimentație sau de stres, ceea ce nu reprezintă de obicei motive de îngrijorare majoră. Totuși, în unele situații, culoarea galbenă a scaunului poate indica probleme mai serioase legate de sănătate

Scaunul nostru poate avea o gamă largă de culori și nuanțe. Același lucru este valabil și pentru scaunul galben, care poate apărea oriunde între galben deschis și o nuanță de galben muștar.

De ce se schimbă culoarea scaunului

Scaunul galben poate proveni dintr-o serie de afecțiuni de sănătate diferite, dar dacă o mișcare intestinală cu nuanțe de galben apare după ce ați crescut consumul de cartofi dulci, morcovi sau ați savurat deserturi în care s-a folosit colorant alimentar.

Similar, consumul excesiv de gluten sau alimente grase poate contribui, de asemenea, la scaune galbene. Dieta nu este singurul factor de stil de viață care poate influența culoarea deșeurilor noastre, totuși, și nivelurile noastre de stres pot face asta.

Când suntem tensionați sau anxioși, digestia se accelerează. Pe măsură ce tractul nostru gastrointestinal își accelerează ritmul, corpul nostru poate să nu absoarbă adecvat unele substanțe nutritive, rezultând în scaun galben.

Vezi și: Radioembolizarea, tratament inovator pentru hepatocarcinom. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Se face și în unele forme de metastaze sau de tumori hepatice. Înseamnă un progres

Tulburări și infecții legate de scaunul galben

Bila este un fluid cu tentă galbenă care joacă un rol în culoarea scaunului nostru. Conținutul său de săruri ajută la metabolizarea grăsimilor din sursele alimentare și la expulzarea acestora din corp ca deșeuri. Cu toate acestea, anumite tulburări ale ficatului și vezicii biliare pot scădea nivelurile de săruri biliare din corp, ceea ce poate cauza ca scaunul nostru să pară galben sau pal. Astfel de tulburări includ ciroza, hepatita sau calculii biliari.

Persoanele cu anumite tulburări ale pancreasului pot observa, de asemenea, că scaunul lor apare de culoare galbenă. Tulburări precum fibroza chistică, cancerul pancreatic, pancreatita cronică sau blocajele ductului pancreatic interferează cu capacitatea organului de a produce enzime digestive pentru intestin pentru a descompune grăsimile. Drept rezultat, scaunul poate arăta spumos, gras sau galben.

Vezi și: Tratamentul eficient pentru durerea de spate. Ce trebuie să faci, de fapt, pentru a scăpa de durerile lombare

Culoarea scaunului - FOTO: Freepik@EyeEm

Infecția parazitară, altă cauză a scaunului galben

O infecție parazitară cunoscută sub numele de giardioză poate provoca, de asemenea, scaun galben. Într-un studiu din 2021 publicat în BMJ Case Reports, un pacient de aproximativ 20 de ani cu anemie feriprivă a raportat trecerea unui scaun uleios, plutitor, de nuanță galben-maronie de până la patru ori pe zi.

Similar tulburărilor pancreatice, giardioza cronică a fost găsită a fi motivul pentru care pancreasul femeii nu a putut produce enzime digestive necesare.

Alte cauze ale scaunului galben

Boala celiacă în care consumul de gluten determină organismul să se autoatace intestinul subțire este o altă cauză potențială a scaunului galben. Simptomele suplimentare pot include diaree, constipație, balonare, pierdere a densității osoase sau altele.

Persoanele cu boala Crohn pot observa, alternativ, un film de culoare galbenă care acoperă scaunul lor, care poate apărea, de asemenea, ca dungi. În cazul în care un pacient dezvoltă probleme de malabsorbție legate de condiție, scaunul poate apărea complet galben în loc de doar a avea o acoperire galbenă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum să obții mai multă energie în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel