"Ce faceți cu sângele nostru, îl duceți în altă țară?" Carla Tănasie: Te lasă cu gura căscată când cineva te întreabă asta! Există și această mentalitate

Donare de sange - Foto: Freepik
EXCLUSIV
Câte vieți salvezi dacă donezi sânge o singură dată! "Cineva trebuie să le spună oamenilor că este o problemă. Sper să vedem o schimbare la un moment dat!"

"Unii oameni chiar nu se gândesc" cât de importantă donarea de sânge, ne-a spus Carla Tănasie, care a completat că, în general, oamenii înțeleg că există o problemă abia atunci când trec printr-o criză sau când au pe cineva apropiat în nevoie.

"Dacă nu treci printr-o criză de genul acesta, nu știi că în spitalele din România nu există sânge", ne-a mai spus ea.

Spitalele din întreaga țară se confruntă cu o criză acută de sânge.

Tulburare de personalitate: care e cea mai frecventă, tipuri și tratament. Cum știi dacă ești narcisist. Raluca Prepeliță: Duce la suferință. Se diagnostichează la vârsta de adult tânăr

Carla Tănasie, jurnalist Digi 24, a demarat o amplă campanie de conștientizare.

”Este un subiect important, dar dureros pentru România, pentru că avem puțini donatori. Fiind jurnalist pe sănătate și stând în spitale în fiecare zi, am văzut multe operații operate, mulți pacienți disperați și familiile lor, pentru că au tratament amânate, pentru că nu este sânge. Am văzut medici puși în situația de a nu-și putea trata pacienții, pentru că nu există o pungă de sânge la momentul potrivit", a spus Carla Tănasie, la DC Medical.

Cele 10 reguli ale unui medic. Șerban Bubenek: Nu cere! Nu primi ce nu ți se cuvine! Poartă-te cu pacientul așa cum ai dori să fii tratat tu dacă ai fi bolnav

Urticarie: cauze, simptome, tratament. Misterul erupțiilor roșii. De ce apar și cum scapi de mâncărimi într-o clipită

"Te lasă cu gura căscată când cineva te întreabă asta!"

"Am găsit oameni care spun că vin să doneze pentru cineva din familie.

Am întrebat: bun, acum vedeți cât de greu este și care este situația din spitale. Veți mai veni să donați?

Au spus: nu, că mama nu se va mai întoarce în spital.

Există și această mentalitate!", ne-a spus Carla Tănasie.

"Sau, în satele din România primim întrebări în cadrul campaniei: Ce faceți cu sângele nostru, unde ajunge, îl duceți în altă țară?

Te lasă cu gura căscată când cineva te întreabă asta! Dar sunt oameni cărora chiar le lipsesc aceste informații.

Asta am vrut prin intermediul campaniei Digi24, dar dincolo de a arăta probleme din sistemul de sănătate, am simțit că este o problemă pe care am putea să o rezolvăm cât de cât, dacă noi ducem informația către oameni.

Dintre toate problemele din sănătate, criza sângelui cred că ține de conștiința noastră și dacă ne dăm seama și mergem la centrele de donare, e o problemă care poate fi rezolvată. Cineva trebuie să le spună oamenilor că este o problemă. Sper să vedem o schimbare la un moment dat", a mai spus Carla Tănasie, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate".

Câte vieți poți salva dacă donezi sânge

Donarea de sânge poate salva vieți umane și este o modalitate importantă de a ajuta persoanele care au nevoie de transfuzii de sânge. Cu o singură donare de sânge, puteți contribui la salvarea mai multor vieți, deoarece sângele donat poate fi folosit pentru mai multe scopuri:

Sângele donat poate fi folosit pentru tratarea unor afecțiuni medicale grave, cum ar fi accidentele grave, intervențiile chirurgicale complexe, cancerul, anemiile severe și multe altele.

Persoanele cu boli cronice, precum boala renală cronică sau anemia cronică, pot avea nevoie de transfuzii regulate de sânge pentru a-și menține nivelurile de hemoglobină la un nivel adecvat.

Persoanele care suferă de cancer pot necesita transfuzii de sânge pentru a-și menține forța în timpul tratamentului cu chimioterapie sau radioterapie, care pot afecta celulele sanguine sănătoase.

Persoanele cu boli ale sângelui, cum ar fi leucemia sau anemia falciformă, pot avea nevoie de transfuzii de sânge pentru a trata și controla aceste afecțiuni.

Victimele accidentelor grave sau ale traumelor pot necesita cantități mari de sânge pentru a-și reveni și a supraviețui.

"Digi24 are o campanie de donare internă cu angajații, însă am zis cu nu e suficient și că trebuie să mergem cu informația către o populație cât mai mare din România și să știe că există această problemă. Am văzut că autoritățile nu vorbesc.

Am zis că trebuie să demarăm această campanie ”Avem același sânge” și să obținem pe o perioadă lungă de timp. Nu e suficient să vorbești o dată, o singură zi și să menținem acest mesaj pe o perioadă lungă de timp. Avem și un parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie și facem un screening cardiologic donatorilor și are succes. 

Oamenii vin. Este făcut în colaborare cu autoritățile locale. Asta am vrut să demonstrăm că dacă autoritățile locale se implică, presa se implică, practic toată lumea vine cu aceste mesaje către oameni, ei vin să ajute. Trebuie să știe că există această problemă", a conchis Carla Tănasie.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel