Doliu în medicină! Unul dintre cei mai importanți chirurgi români a încetat din viață

Dr. Adrian Lobonțiu, unul din cei mai importanți chirurgi români, a încetat din viață la locuința sa din Washington.

Duminică, 7 martie, a încetat fulgerător din viață, în locuința sa din Wasahington, dr. Adrian Lobonțiu, unul din cei mai importanți chirurgi pe care i-a dat România în perioada postdecembristă.

A lucrat aproape 20 de ani în sistemul medical din Franța și 8 ani în SUA. Mai întâi în Silicon Valley, unde s-a specializat în chirurgie robotică și din 2019 la EndoGastric Solutions, în Washington, unde a ocupat poziția de director medical. A fost un adevărat pionier în chirurgia robotică și telesatelitară. De numele său se leagă numeroase intervenții, unele în premieră mondială.

El este medicul care, în anul 2006, a operat în premieră un pacient suferind de boală de reflux gastroesofagian, folosind tehnicile chirurgiei endoluminale – o chirurgie fără incizii, fără pierderi de sânge şi fără cicatrice.

Tot în 2006 a fost desemnat de către Centrul Biografic din Cambridge – Anglia, drept cel mai bun medic specialist al anului (International Health Professional of the Year 2006). A realizat o premieră mondială şi în chirurgia obezităţii. În 2009, la Paris, a operat o pacientă de 190 de kg prin chirurgie endoluminală micșorându-i stomacul fără incizii, fără sânge şi fără cicatrice.

Adrian Lobonțiu a fost singurul chirurg din Franţa acceptat ca membru plin la Colegiul American al Chirurgilor (ACS) și membru al Societății Americane a Chirurgilor Gastrointestinali și Endoscopiști (SAGES).

Îi spuneam „Chirurgul zburător” (Flying surgeon) pentru că, mai mereu, când aveam vești despre el, era abia întors de la vreun eveniment medical important sau urma să plece cât de curând fiind chemat să susțină demonstrații de chirurgie robotică,pe ambele coaste ale Americii sau în Franţa, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Marea Britanie. A fost de câteva ori și în România, La București, Tg.Mureș, Iași.

Zbor lin printre stele, Adi! Dumnezeu să te odihnească în pace!“, este mesajul postat pe pagina „Medici la Datorie“.

 A fost, de asemenea, cofondator al SMURD, după cum scrie chiar pe pagina sa de Facebook.

Cu profund regret vă anunț că soțul meu, dr. Adrian Lobonțiu a încetat fulgerător din viață duminică, în locuința noastră din S.U.A.

Dr. Adrian Lobonțiu a fost pionier al chirurgiei robotice în Europa, a realizat numeroase intervenții în premieră mondială, atât în străinătate, cât și în țara noastră, iar datorită profesionalismului și devotamentului său față de pacienți și de medicină i-au fost oferite numeroase distincții.

Rămân în urma sa gesturile de mare noblețe profesională și umană, dar și cei trei copii pentru care a fost un tată extraordinar. Dumnezeu să îl odihnească!

Înmormântarea va fi una restrânsă și va avea loc pe plaiurile natale, la Târgu-Mureș”, a anunțat soția medicului Adrian Lobonțiu pe Facebook, notează stiridispora.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel