Acesta este semnul cancerului...
Dispneea este termenul medical utilizat pentru a descrie respiraţia grea şi senzaţia de lipsa de aer. Aceasta poate apărea în urma efortului fizic pronunţat, dar şi drept simptom al unor afecţiuni serioase. Aşadar, dacă aceasta persistă, poate fi un semn că ai o problemă şi ar trebui să mergi la medic. Dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, explică pe pagina sa de Facebook care sunt bolile din cauza cărora poți rămâne fără aer.
”Dispneea sau senzația de lipsă de aer la efort este o problemă foarte frecventă în populația generală. Aceasta poate să apară ca rezultat al mai multor boli, cum ar fi patologii cardiovasculare, anemie, boli pulmonare, afecțiuni musculo-scheletale, obezitate, decondiționare fizică, probleme psihologice sau o asociere a acestora”, arată medicul Ștefan Busnatu.
Dr. Ștefan Busnatu - FOTO: Facebook
”Diagnosticarea dispneei este relativ dificilă deoarece se găsește în mai multe categorii de diagnostic și pentru asta este foarte importantă efectuarea unor investigați treptate, care de multe ori trebuie să implice colaborarea mai multor medici.
Diagnosticul, măsurarea și tratamentul la timp joacă un rol major în controlul dispneei și în asigurare unei bune calitati a vieții. Dacă examinările clinice, analizele de sânge, ecocardiografia, radiografia toracică și spirometria nu reușesc să diagnosticheze dispneea, vor fi utilizate alte teste diagnostice, cum ar fi testul de efort cardiopulmonar (CPET) care are un rol foarte important în evaluarea funcției cardiopulmonare a organismului”, mai notează medicul.
Metodele de tratament recomandate diferă foarte mult în funcţie de diagnostic şi de cauza exactă a dispneei. În general, acestea constau în diverse medicamente prescrise de către medicul specialist, dar se pot recomanda şi schimbări alimentare şi ale stilului de viaţă.
Astfel, este posibil și tratamentul medicamentos. Un mod de a ameliora problemele de respiraţie este prin administrarea unui tratament specific afecţiunii în cauză. De exemplu, se pot recomanda medicamente potrivite pentru afecţiunile pulmonare, cardiace, ORL sau neurologice, că de exemplu medicamente bronhodilatatoare şi antiinflamatoare. Se pot recomanda şi antialergice, în cazul în care dispneea a apărut în urma unei alergii.
Dispneea poate apărea şi la persoanele care au probleme cu greutatea, aşadar medicul ar putea sugera şi urmărea unui regim alimentar mai sănătos, bazat pe fructe şi legume, cereale integrale, carne slabă şi mai puţine grăsimi şi zaharuri.
Însă, schimbările în stilul de viaţă ar trebui să includă şi mai multă activitate fizică. Orice fel de mişcare este recomandată, de la sport până la plimbări zilnice. Acestea vor ajuta la îmbunătăţirea rezistenţei la efort, aşadar şansele de apariţie a dispneei vor scădea semnificativ.
În anumite situaţii, dispneea poate fi prevenită, în special atunci când îi cunoşti exact cauza. Un sfat foarte util este acela de a renunţa la fumat şi de a evita pe cât posibil fumatul pasiv, acest obicei fiind foarte nociv pentru întregul organism. Încearcă şi să te menţii cât mai activ din punct de vedere fizic şi să urmezi o dietă sănătoasă, pentru a-ţi păstra o greutate situată în limitele normale. Evită pe cât posibil şi factorii iritanţi pentru căile respiratorii şi potenţialii alergeni.
Dispneea este o manifestare prezenta deseori în urma efortului fizic, dar poate semnala şi o serie de afecţiuni. Mergi la medic imediat cum observi că simptomele persistă şi încearcă să duci un stil de viaţa cât mai echilibrat, pentru a putea face faţa mai uşor acestor simptome.
BPOC și alte afecțiuni pulmonare necesită îngrijirea unui pneumolog, un medic specializat în sănătatea plămânilor și a sistemului respirator. Este posibil să aveți nevoie de oxigen suplimentar într-un rezervor portabil pentru a vă ajuta să vă împiedicați să vă simțiți în afara respirației.
O cercetare din 2019 a arătat că reabilitarea pulmonară poate fi, de asemenea, eficientă în ameliorarea simptomelor dispneei. Acesta este un program de exerciții supravegheate și educație despre tehnicile de respirație pentru a vă ajuta să depășiți bolile pulmonare, arată Healthline.
Dispneea este unul dintre mai multe simptome ale insuficienței cardiace. Dacă aveți insuficiență cardiacă, înseamnă că inima este prea slabă pentru a pompa suficient sânge oxigenat pentru a satisface cerințele corpului.
Reabilitarea cardiacă vă poate ajuta să gestionați insuficiența cardiacă și alte afecțiuni legate de inimă. În cazurile severe de insuficiență cardiacă, este posibil să aveți nevoie de o pompă artificială pentru a ajuta funcția cardiacă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...