Dietele antinflamatorii ar proteja de apariția demenței. STUDIU
16 noi 2021, 15:25

Fructe și legume
Cercetătorii greci susțin că există o asociere între dietele inflamatorii și riscul de demență la persoanele în vârstă din Grecia.

Oameni de știință din Grecia au descoperit că persoanele care consumau diete puternic inflamatorii aveau de trei ori mai multe șanse de a dezvolta demență decât cei care consumau diete antiinflamatorii. Cercetătorii susțin că studiul lor este unul observațional și că nu poate confirma o legătură directă între dietele inflamatorii și riscul de demență.

Cercetările grecilor sugerează că diferite alimente pot influența ratele de inflamație.

„Dieta este un factor de stil de viață pe care îl puteți modifica și ar putea juca un rol în combaterea inflamației, una dintre căile biologice care contribuie la riscul [de] demență și deteriorări cognitive mai târziu în viață. (...) A existat literatură anterioară conflictuală cu privire la asocierile dintre aspectele inflamatorii ale dietei și cogniție. Studiul nostru se adaugă la argumentul științific care favorizează un rol potențial important al inflamației. (...) Pot exista unele instrumente nutriționale puternice în casa ta pentru a ajuta la combaterea inflamației care ar putea contribui la îmbătrânirea creierului”, a spus el pentru Medical News Today.

Alimente cu rate mari de inflamație sunt: alimente procesate, zahăr, uleiuri nesănătoase, cantități în exces de carne roșie, alcool. La polul opus, alimente cu proprietățile lor antiinflamatorii includ: pește, fructe, legume, nuci și semințe, ceai, leguminoase.

Cercetătorii au sesizat că cei cu dietele cele mai inflamatorii au avut de 3,43 ori mai multe șanse decât cei cu dietele cele mai puțin inflamatorii să dezvolte demență. 

Studiul a fost publicat în Neurology și poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Sarea de mare vs. sarea de Himalaya, care este mai bună pentru sănătate. De care ar trebui să consumi

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?