Dieta pro-inflamatorie și riscul crescut de boli cardiovasculare. Ce dezvăluie studiile recente

dieta pro inflamatorie Foto: Freepik @yarunivstudio
Un studiu recent prezintă legătura dintre dietele pro-inflamatorii și riscul crescut de boli de inimă.

Un studiu publicat în PLOS One sugerează că dietele pro-inflamatorii pot fi legate de un biomarker al bolilor de inimă, indicând că o astfel de dietă este dăunătoare pentru sănătatea inimii. Cercetătorii au analizat datele din cadrul National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2004, la care au participat 10.766 de persoane.

Aceștia au constatat că o creștere de o unitate a indicelui inflamator al dietei (DII) a fost asociată în mod semnificativ cu o creștere a nivelului de NT-proBNP la subiecții care nu se confruntă cu insuficiență cardiacă. La participanții cu antecedente de insuficiență cardiacă, cei din a doua și a treia cuartilă DII au avut o tendință spre niveluri mai ridicate de NT-proBNP.

Cercetătorii au identificat o corelație pozitivă între DII și nivelurile de NT-proBNP, sugerând o legătură solidă între dietele pro-inflamatorii și creșterea biomarkerilor de insuficiență cardiacă.

Cum afectează inflamația corpul

Inflamația este răspunsul imunitar al organismului la un iritant, cum ar fi germenii sau obiectele străine. Ea poate provoca umflături, roșeață și durere în răni și nu începe doar atunci când o rană a fost deja infectată sau se vindecă prost.

Alimentele care pot provoca inflamații includ carbohidrații rafinați, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea roșie, carnea procesată, margarina, grăsimea și untura.

Alimentele care combat inflamația includ roșiile, uleiul de măsline, legumele cu frunze verzi, nucile, peștele gras și fructele precum căpșunile, afinele, cireșele și portocalele. Inflamația în exces contribuie la boli cronice precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și obezitatea.

Organizația Mondială a Sănătății identifică bolile cardiovasculare ca fiind principala cauză de mortalitate la nivel mondial, responsabile de milioane de decese în fiecare an. Identificarea factorilor de risc pentru insuficiența cardiacă este esențială pentru prevenirea, diagnosticarea precoce și gestionarea acesteia.

Impactul inflamator al componentelor dietetice

Studiul a descoperit o asociere semnificativă între indicele DII și sănătatea cardiovasculară, indicând o legătură între anumite tipuri de diete și anumite afecțiuni cardiovasculare. Studiul, condus de un cardiolog intervenționist de la MemorialCare Saddleback Medical Center, a constatat că anumite tipuri de diete pot avea un impact asupra insuficienței cardiace, îmbunătățind potențial rezultatele prin modificarea atentă a dietei.

Indicele DII evaluează impactul inflamator al componentelor dietetice, oferind informații despre inflamația cronică și riscul de boli cardiovasculare. Alimentele pro-inflamatorii, cum ar fi grăsimile saturate, dulciurile, alimentele prăjite, alimentele foarte procesate, cerealele rafinate și sodiul, sunt considerate pro-inflamatorii și ar trebui evitate de către pacienți, deoarece s-a demonstrat că inflamația crește riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul. Cercetarea subliniază necesitatea de a continua cercetările în domeniul sănătății cardiovasculare.

Vezi și: Cum să-ți măsori progresul în fitness fără a te concentra doar pe cântar. Beneficiile imediate și pe termen lung ale activității fizice regulate

Foto: Freepik

Pericolele pentru sănătate ale dietelor pro-inflamatorii

Un studiu realizat de Dr. Danielle Kelvas, fondator al DKMD Consulting și consilier medical pentru serviciul de pierdere în greutate prin telemedicină The HGC Institute, a constatat că o dietă pro-inflamatorie poate crește biomarkerul de insuficiență cardiacă NT-proBNP, o măsură directă a sănătății inimii.

Studiul, care a analizat peste 10.000 de persoane, a luat în considerare factori de confuzie comuni, cum ar fi fumatul, hipertensiunea, bolile renale, IMC și fumatul. Dr. Kelvas consideră că dieta are un impact semnificativ asupra rezultatelor în materie de sănătate și că, consumând lucruri care provoacă inflamații, organismul poate avea de suferit, indiferent de medicație. Studiul evidențiază importanța nutriției în protejarea inimii și a altor organe.

Citește și: Cum poate boala Crohn să declanșeze apendicita. Legătura dintre inflamațiile intestinale și simptomele apendicitei

Cum să îți îmbunătățești dieta pentru a reduce șansele de probleme cardiace

Kelsey Costa, dietetician autorizat și ofițer de comunicare științifică la Examine, sugerează că oamenii pot îmbunătăți profilul inflamator al dietei lor și pot reduce riscul de insuficiență cardiacă prin încorporarea mai multor alimente integrale, grăsimi sănătoase și proteine slabe, limitând în același timp produsele alimentare rafinate, zaharurile adăugate, sodiul și grăsimile nesănătoase.

Acizii grași polinesaturați, în special acizii grași omega-3, și fibrele alimentare au fost legate de reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și de insuficiență cardiacă. Costa recomandă dietele mediteraneană și DASH pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, alături de activitatea fizică regulată, gestionarea stresului, reducerea consumului de alcool și renunțarea la fumat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel