Dieta care îți protejează rinichii și previne bolile renale

Dieta nu se ține doar ca să slăbești, ci și ca să fii sănătos
Menținerea unei diete sănătoase poate ajuta la prevenirea bolilor renale, potrivit unei meta - analize a studiilor publicate până în prezent. Rezultatele apar într-un număr viitor al jurnalului de specialitate CJASN, anunță Societatea Americană de Nefrologie.

Se știa că modificarea alimentației poate ajuta la încetinirea evoluției bolii cronice a rinichilor (CKD), dar nu era clar dacă o dietă sănătoasă poate avea efecte protectoare împotriva dezvoltării afecțiunilor. Pentru a investiga subiectul, dr. Jaimon Kelly și dr. Katrina Bach (Bond University, Australia), alături de colegii lor, au analizat toate studiile relevante publicate până în februarie 2019.

Ce e bine să mănânci

Meta - analiza lor a cuprins 18 studii cu un număr total de 630.108 adulți care au fost urmați în medie o perioadă de 10,4 ani. S-a constatat că modelele alimentare sănătoase, care au încurajat consumul mai mare de legume, fructe, leguminoase, nuci, cereale integrale, pește și lactate cu conținut scăzut de grăsimi, precum și un aport mai scăzut de carne roșie și prelucrată, sodiu și băuturi îndulcite cu zahăr, au efecte benefice.

Un model alimentar sănătos a fost asociat cu o incidență mai mică cu 30% a bolilor renale cronice. De asemenea, a fost legată cu o incidență mai mică cu 23% a albuminuriei, un indicator precoce al afectării renale.

„Aceste rezultate se adaugă la baza acumulată până acum de dovezi care susține potențialul beneficiu al aderării la un model alimentar sănătos - cum ar fi cel din regiunea mediteraneană, dieta DASH sau recomandările din ghidurile naționale dietetice - și prevenirea primară a afecțiunilor cronice, inclusiv diabetul de tip 2, boala cardiovasculară, declinul cognitiv, cancerul și mortalitatea din orice cauză" a spus dr. Kelly.

Importanța alimentației sănătoase

„Aceste rezultate pot ajuta la dezvoltarea de programe de prevenire în sănătatea publică pentru bolile renale cronice, care poate ajuta la reducerea sarcinii acestora". Dr. Kelly a menționat că abordările dietetice ale sănătății rinichilor care vizează substanțele nutritive individuale (sau multiple) pot fi dificile, însă concentrarea pe alimente integrale, mai degrabă decât pe nutrienți separat poate face mai ușoară educația și viața pacienților.

„Studii clinice randomizate cu timp de urmărire suficient de mare pentru a stabili rezultatele semnificative asupra rinichilor sunt necesare pentru a determina dacă o modificare a modelelor alimentare este cauzal legată de rezultate favorabile pentru sănătatea acestora", au scris autorii unui editorial care însoțește analiza.

„Între timp, pot exista suficiente dovezi observaționale pentru clinicieni pentru a sublinia importanța tiparelor alimentare sănătoase pentru persoanele care sunt sănătoase sau care sunt expuse riscului de a dezvolta boli cronice de rinichi".

Un al doilea editorial al Vocii Pacientului, care însoțește studiul, notează și importanța includerii copiilor în studiile viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel