Dieta antiîmbătrânire, care sunt cele trei componente. Pleșea: Dacă te opui inflamației rămâi tânăr

dieta antiimbatranire. FOTO: Freepik @volodymyr-t
Care sunt cele trei componente importante ale dietei antiîmbătrânire și de ce este necesar să reducem stresul.

Dieta antiîmbătrânire este una menită să ne aducă un plus de valoare nu doar în privința sănătății generale, ci și în cea legată de sănătatea pielii sau chiar a funcției cerebrale.

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, a explicat care sunt cele trei componente importante ale dietei antiîmbătrânire, dar și care sunt alimentele cu cel mai mare efect în acest sens. Și cum ne apropiem de momentul în care tăiem porcul, iar din acesta se realizează produsele tradiționale românești, nutriționistul atrage atenția, în sensul bun, legat de piftie, tobă sau ciorba de oase.

”Aceste produse cu zgârciuri, foarte bogate în colagen ne ajută și pe noi să sintetizăm propriul colagen. Și dacă avem colagen și elastină, avem o piele frumoasă.

Toba este bună. Studiile atestă că ciorba de oase, toba, piftia, mai ales dacă este de curcan este extraordinar de bogată în nutrienți are ne stimulează producția proprie de colagen la nivelul pielii”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Menopauza, efecte asupra dinților. Medic: Femeile sunt și mai predispuse la a dezvolta carii

Dieta antiîmbătrânire, cele trei mari componente

Potrivit medicului, există trei mari componente de care trebuie ținut cont în această dietă pentru ca ea să funcționeze și să ne mențină tineri, la trup și minte.

Proteine de calitate

”Am adus aici ouă. Au cea mai complexă proteină. Și peștii sunt minunați, și curcanul, și proteinele vegetale, toate, cât mai diverse. Însă trebuie să știm că zilnic avem nevoie de proteine pentru sinteza de colagen și elastină. Aminoacizii, ca să funcționeze și să construiască au nevoie și de vitamine și minerale, de micronutrienți”, a explicat nutriționistul, subliniind că sinteza de colagen este prima direcție a dietei antiîmbătrânire.

Antioxidanți

”A doua componentă a dietei este să fie bogată în micronutrienți, în special seleniu, zinc. Seleniu este foarte bine reprezentat ăn nucile de Brazilia, dar și în pești, în fructe de mare, în ciuperci.

A doua direcție pentru dieta anti-aging este bogăția în antioxidanți. Dacă ești inflamat și nu ai antioxidanți care să lupte cu radicalii liberi faci riduri, faci îmbătrânire precoce și este definit deja acel concept de inflammaging, inflamația te îmbătrânește, dacă te opui inflamației rămâi tânăr.

Beta-carotenul din morcov este eficient. Dar și ceaiul verde, chiar dacă nu este aliment, ci o băutură, dar este foarte bogat în componente de tip antiinflamator și este cunoscut ca un elixir al tinereții. Două ceșcuțe sunt suficiente, un ceai verde de calitate. Mai culegem antioxidanți și din turmeric, această pudră care colorează totul în galben. Poate fi folosită ca o mască pentru față, dar pătează totul în casă. Este minunată, se pune în produsele alimentare calde, cu puțin piper și atunci antioxidanții ajung unde trebuie, transportați și absorbiți bine.

Cacaua este bogată în flavonoide, alți antioxidanți cu rol antiinflamator și nu numai la nivelul pielii ne aduc tinerețe, ci și în interior, pentru că dacă ai și organele tinere și creierul în special, tinerețea răzbate cumva și din interior. Că degeaba arăți tânăr dacă uiți să te închei la șireturi. Alzheimerul și alte boli degenerative o iau înaintea pielii”, a mai spus nutriționistul.

Totodată, medicul a menționat faptul că rodia este fructul antiîmbătrânire numărul 1. ”Este atât de bogată în acești polifenoli. Și dacă este băută sub formă de suc, 30 de ml de suc de rodie, este capabilă să lupte cu inflamația după o masă mai urâtă. Dacă mâncăm mâncare prăjită, de Crăciun, bem puțin suc de rodie.

Dacă vom combina toba cu muștar fără zahăr și bem puțin suc de rodie, seara putem să bem paharul de vin și ajungem dimineața, unde vom alege un avocado”, a continuat medicul.

A treia direcție anti-aging în dietă sunt grăsimile sănătoase, în special cele polinesaturate, cum sunt în avocado sau în uleiul  de măsline. 

”Porția de avocado, ca să avem grijă și la calorii, că este totuși o grăsime, este mai puțin de un sfert. Iar dacă el este moale și tartinabil, vine pe o felie de pâine, cu un ou fiert și cu ceapă verde tăiată fin, pentru că acolo avem componente care ajută funcția hepatică, am făcut un mic dejun ideal, pe care îl putem completa cu o portocală. Două fructe pe zi și trei de legume ne asigură antioxidanții necesari ca să nu îmbătrânim.

Este foarte important să consumăm ulei, semințe, nuci. Nu trebuie fugit de acestea, doar pe motivul că au multe calorii, căci astfel ne ”sabotăm” un pilon esențial al dietei. Grăsimea menține pielea hidratată și în special grăsimea Omega 3 pune o barieră de antiinflamator care protejează pielea, și de îmbătrânire, și de razele soarelui, și de poluare, și de celulită”, a mai spus medicul.

Alte grăsimi bune sunt în semințele de in, care se pot râșni și adăuga peste orice mâncare. ”Două lingurițe sunt de ajuns. Dacă nu obișnuim să mâncăm fibre nu începe cu multe semințe de in pentru că, paradoxal, o să ne constipăm. Sunt bogate în fibre, iar dacă nu bem lichid suficient se accentuează această constipație”, a mai spus medicul.

De asemenea, mai spune nutriționistul, un morcov pe zi ”are darul să ne scadă estrogenul în exces. Este dovedit cu studii că leagă foarte bine excesul estrogenic din colon și îl elimină și în felul acesta facem un echilibru hormonal bun. Dacă vrei o piele frumoasă trebuie să ai toți hormonii bine echilibrați. O predominanță estrogenică înseamnă o retenție de lichid nedorită, ești mai pufos. Estrogen mult facem și din bere, din alcool în general.

Ideal este să avem grijă la toate aceste aspecte. Vrei o piele frumoasă, trebuie să ai hormonii în echilibru, trebuie să ai valorile glicemice în echilibru, să fi odihnit și relaxat, și astfel hormonii de stres vor scădea, iar corpul se va concentra pe repararea pielii, nu mai este atent să se lupte cu stresul.

Vezi și: De la ce vârstă începe bătrânețea. Diana Bulgaru: Moartea de bătrânețe NU există! Nu se scrie niciodată așa ceva. La așa vârstă nu poți spune că a murit de bătrân

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel