Diabetul zaharat și căldura. Medic: Epuizarea termică apare după mult timp petrecut în soare. Poate duce la leșin

diabetul zaharat - FOTO: Freepick
Diabetul zaharat și căldura pot cauza probleme serioase.

Diabetul zaharat și căldura sunt două componente problematice în această perioadă. Meteorologii anunță că temperaturile vor crește semnificativ zilele viitoare. Dr. Ana-Adriana Cerdac, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Militar Timișoara, oferă sfaturi persoanelor care suferă de diabet zaharat.

”Persoanele cu diabet zaharat sunt foarte sensibile la căldură însă, din păcate, cele mai multe dintre ele neglijează acest aspect și pot fi expuși unor riscuri în timpul verii. Temperaturile crescute și umiditatea în exces sunt destul de greu de suportat de persoanele care suferă de diabet zaharat. Pe timpul verii, diabeticii sunt predispuși la deshidratare și epuizare termică.

Căldura excesivă poate duce la fluctuații ale nivelului glucozei în sânge, ca urmare, pacienților cu diabet li se recomandă să își verifice glicemia de mai multe ori pe zi în timpul verii. Indiferent de starea de sănătate, hidratarea este extrem de importantă și, mai ales în zilele toride de vara, trebuie să ne asigurăm că bem suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea.

Pentru persoanele care suferă de diabet zaharat însă, hidratarea este și mai importantă întrucât atunci când nivelul de glucoză din sânge este prea ridicat, urinarea este mai frecventă”, arată dr. Ana Adriana Cerdac.

dr. Ana Adriana Cerdac - FOTO: Facebook - Spitalul Militar Timișoara

Vezi și: Hernia de disc, cauze și tratatament. Medic: Este tot mai prezentă în viața oamenilor. Poate cauza dureri majore. Lăsată netratată, poate duce la complicații grave

Ce trebuie să aveți în vedere

La fel ca în cazul persoanelor sănătoase, consumul de lichide este absolute necesar și în cazul persoanelor care suferă de diabet. Atenție! Nu sunt indicate băuturile îndulcite.

”Pentru a preveni deshidratarea, trebuie sa consumați multă apă si alte băuturi neîndulcite. Beți întotdeauna apă înainte de a vi se face sete. Fructele, supele și ceaiurile sunt și ele, de asemenea, de ajutor. Totodată, evitați sau limitați consumul de cafea și alcool.

Epuizarea termică apare după mult timp petrecut în soare, la temperaturi foarte mari și se manifestă prin următoarele simptome: amețeala, transpirație excesiva, senzație de leșin, dureri de cap, palpitații. Pentru a preveni apariția epuizării termice, trebuie să evitați plimbările între orele 11.00-17.00”, mai notează medicul.

Vezi și: Varza murată, kimchi-ul românesc, beneficii pentru sănătate. Bilic: Ce-ar fi să creștem și noi consumul pe parcursul iernii, fără motive medicale, ci doar de dragul prevenției și al sănătății

Recomandări pentru pacientul diabetic pe perioada verii

- Testarea glicemiei mai des. Verificarea glicemiei înainte, în timpul și după efectuarea unei activitati fizice;

- Păstrarea medicamentelor, a alimentelor și a altor resurse cât mai departe de căldura soarelui;

- Purtarea hainelor lejere, în culori deschise.

- Consumul unei cantități suficiente de apă, chiar dacă nu vă este sete, ca să nu vă deshidratați. Evitarea alcoolului și a băuturilor cu cofeină;

- Aplicarea cremei cu protecție solară și purtarea unei pălării (arsurile solare pot crește nivelul de zahăr din sânge);

- Purtarea șosetelor de bumbac și verificarea zilnică a tălpilor, pentru a vedea daca exista răni la nivelul acestora;

- Efectuarea pauzelor dese, în cazul unei călătorii pe distanțe mai mari (cu testarea glicemiei și aport de carbohidrați în caz de hipoglicemie);

- Folosirea cu moderație a aparatelor de aer condiționat pentru a va răcori, când afară sunt temperaturi ridicate.

Vezi și: Mătasea de porumb, CINCI beneficii pentru organism. Cum să o consumi

Canicula, problemă pentru cardiaci. Medic: Atenție la tratamente! Pierderea conștienței necesită OBLIGATORIU intervenția medicilor de urgență

Canicula poate determina probleme de sănătate. Sunt mai multe categorii de persoane expuse riscurilor. Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare, vârstnicii cu patologie cardiovasculară sau neurologică dar și cei mici.

Medicul cardiolog Alice Munteanu a explicat la Digi 24 ce trebuie să facem în zilele toride de vară pentru a ne proteja sănătatea. 

”Odată cu începerea verii poate să apară și căldura excesivă, iar corpul nostru cu greu se adaptează în ceea ce înseamnă producerea și pierderea de căldură, mai ales dacă stăm la temperaturi foarte mari.

Și oamenii sănătoși pot suferi pe timp de caniculă pentru că se produce o creștere a fluxului de sânge în organism, se pierd lichidele. Trebuie să consumăm lichide mai mult decât în mod normal pentru a crește volumul circulant de sânge.

Ar trebui să consumăm mai mult decât 1,5-2 litri de apă pe zi. Să nu fie excesiv de rece, cum de cele mai multe ori face toată lumea. Trebuie la temperaturi normale, să se evite consumul de cafea și de alcool, chiar este interzis.

Mai cu seamă, pacienții cu boli de inimă, cei cu insuficiențe cardiace, cei care au avut infract, sau pacienți care au stend-uri sau pacienți care sunt cu hipertensiune arterială și iau tratamente pentru inimă, care pot interfera cu aceste mecanisme de apărare contra excesului de căldură, medicamente care scad pulsul sau medicamente preucm diureticele care elimină excesul de apă.

Acești pacienți trebuie să fie mult mai atenți cu medicația și dacă apare senzația de sete, trebuie să consume lichide pentru că este primul simptom de deshidratare, apoi urmează amețeala, palpitațiile, pot să leșine. Atunci trebuie apelat la medicii de urgență”, a explicat medicul cardiolog Alice Munteanu. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel