Diabetul insipid: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Ce este VASOPRESINA

diabetul insipid FOTO: Pexels @nataliya vaitkevich
Diabetul insipid: cum apare, ce simptome are și care sunt tratamentele folosite? Există vreo legătură între diabet insipid și diabet zaharat?

Deși au nume asemănătoare, diabetul insipid este diferit față de diabetul zaharat. Diabetul insipid este cauzat de o disfuncție a unui hormon secretat de către hipotalamus, iar diabetul zaharat este legat de o patologie a pancreasului. 

Cauze

Studiile medicale arată că modul de producere a diabetului insipid este legat de excreția exagerată de lichide de la nivelul rinichilor. Această eliminare anormală este determinată de insuficiența hormonului antidiuretic (vasopresina), care are rolul de a limita pierderile de lichide și de a reține apa în organism.

Vasopresina este sintetizată în mod normal în hipotalamus, iar ulterior este stocată la nivelul glandei pituitare (hipofiza) pentru a controla cantitatea de apă resorbită. Hormonul are caorgan țintă rinichiul, iar la acest nivel va limita cantitatea de urină eliminată. Atunci când vasopresina este sintetizată insuficient, urina se va elimina excesiv și va cauza poliurie, polidipsie și deshidratare.

Cauzele sintezei anormale ale hormonului antidiuretic sunt legate de leziuni sau afecțiuni la nivelul hipotalamusului sau a glandei hipofize. Există și situația când secreția de hormon antidiuretic este normală, dar rinichiul nu răspunde la acest hormon. Acest lucru poate fi cauzat de patologii renale, de boli genetice sau de administrarea anumitor medicamente.

Diabetul insipid mai poate apărea pe o perioadă limitată în timpul sarcinii, iar uneori boala are cauze necunoscute.

Simptome

Principalele simptome ale diabetului insipid sunt determinate de lipsa vasopresinei și se referă la:

-polidipsie (creșterea senzației de sete);

-poliurie (urinare în cantități mari);

Diagnostic și tratament

Vizita la medicul specialist este recomandată odată cu apariția simptomelor specifice diabetului insipid. Medicul va face o anamneză amănunțită, va pune întrebări legate de istoricul familial și va recomanda anumite teste speciale pentru a detecta tipul de diabet insipid. Acestea includ analize de sânge, teste din urină, testul de deprivare de apă.

Ulterior, medicul specialist va decide protocolul de tratament, care va fi întotdeauna în funcție de tipul de diabet insipid. Dacă boala este cauzată de lipsa sintezei de hormon antidiuretic, atunci se va administra o substanță sintetică, care are aceeași funcție ca și vasopresina. Dacă afecțiunea pornește de la nivel renal, se vor prescrie medicamente care limitează producția de urină din rinichi și va fi recomandat un regim alimentar fără sare.

Oricare ar fi situația, scopul tratamentului este rezolvarea problemei primare, dacă se poate și prevenirea deshidratării.

Vezi și: Diabetul zaharat: simptome, diagnostic și tratament. Ce este INSULINA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel