Zgomotul alimentar, o preocupare...
Doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie, explică în detaliu ce înseamnă diabetul gestațional, care sunt cauzele și simptomele lui și mai ales ce tratament poți urma.
Ce este diabetul gestațional?
Diabetul gestațional apare doar în timpul sarcinii. Acest lucru vine ca urmare a nivelului ridicat de zahăr în sânge, chiar dacă aceste niveluri au fost normale înainte de a rămâne însărcinată. Dacă te confrunți cu această problemă, află că poți avea în continuare un copil sănătos, desigur cu ajutorul îndrumărilor medicului tău. Tot ce trebuie să faci este să menții echilibrul glucozei din sânge. De obicei, după nașterea copilului, diabetul gestațional dispare. „De asemenea și hipertensiunea își pune o amprentă destul de mare asupra apariției diabetelui, dar dacă aceasta este ținută sub control cu o dietă sănătoasă la care să adaugi exerciții fizice și după caz un tratament adecvat, te poți bucura liniștită de sarcină”, ne spune dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală și Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă.
Gravidele care nu primesc tratament pentru diabet gestațional riscă să dea naștere unor bebeluși foarte mari, din moment ce zahărul suplimentar din sângele mamei merge către făt. Bebelușii foarte mari au riscuri mai mari să sufere leziuni la nașterea naturală, pentru că pericolul de a se bloca pe canalul nașterii este crescut. De aceea, în cele mai multe cazuri în asemenea situații se optează pentru cezariană.
Diabetul gestațional: cauze și simptome
În timpul sarcinii, placenta produce hormoni care pot duce la acumularea de glucoză în sânge. De obicei, pancreasul poate produce suficientă insulină pentru a face față acestei situații. În caz contrar, nivelul glicemiei va crește și astfel va apărea diabetul gestațional.
Poți face diabet gestațional dacă ai fost supraponderală înainte de a rămâne însărcinată, ai nivelul ridicat de zahăr din sânge, ai un istoric familial de diabet, ai mai avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară, ai hipertensiune arterială sau alte complicații medicale. În timp ce multe femei care au diabet gestațional nu prezintă nici un simptom, o mică parte se pot confrunta cu un apetit anormal de crescut, sete sau oboseală. De aceea este extrem de important să nu ratezi nici un consult de rutină.
Diabetul gestațional: diagnostic și tratament
„De obicei, diabetul gestațional apare în a doua jumătate a sarcinii. Medicul va verifica dacă ai această problemă între săptămânile 24 și 28 ale sarcinii. Pentru a testa dacă te confrunți cu această problema, vei bea rapid o băutura dulce. Acest lucru va crește nivelul de zahăr din sânge și astfel o oră mai târziu, vei face o analiza de sânge pentru a observa cum s-a comportat corpul tău după consumarea băuturii. Dacă rezultatele arată că nivelul glicemiei este mai mare decât valoarea normală (de la 130 mg/dl), vei avea nevoie de încă o analiză”, afirmă dr. Silviu Iștoc.
Tratamentul pentru diabetul gestațional nu este unul complicat. Ce trebuie să ai în vedere este ca de 4 ori pe zi va trebuie să verifici nivelul de zahăr din sânge. O dietă sănătoasă recomandată de medic te va ajuta să ai un echilibru asupra acestei probleme, iar cel mai important nu trebuie să renunți la mișcare. Poți merge la o plimbare sau chiar poți executa exerciții fizice speciale pentru femeile gravide. În acest timp medicul tău ginecolog va urmări greutatea pe care o acumulezi pe timpul sarcinii și te va informa dacă este necesar administrarea de insulină sau a altui medicament pentru tratatarea diabetului.
În cazul în care ai mai avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară, șansele de a face din nou diabet sunt de 60%. Mai mult decât atât, peste jumătate din femeile care au avut diabet gestațional dezvoltă diabetul de tip II în 10 ani de la sarcină, de aceea este foarte important ca obiceiurile sănătoase de dietă și activitate fizică să fie menținute după sarcină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...