Diabet tip 2: semne care apar cu 20 de ani înaintea diagnosticului

femeie
Sunt anumite indicii, printre care glicemia pe nemâncate (a jeun), care pot semnala un diabet tip 2 cu mult înainte de instalarea prediabetului, potrivit unui studiu japonez prezentat la Congresul European de Diabet 2018.

Primele semne ale unui diabet tip 2 pot fi identificate cu 20 de ani înaintea diagnosticului, arată noul studiu citat de Science Daily. 

Cercetătorii japonezi au monitorizat 27.392 de adulți care nu sufereau de diabet, în perioada 2005-2016. În acest interval, 1.067 de participanți din grupul respectiv au făcut diabet tip 2, iar 4.781 de oameni au dezvoltat prediabet. Autorii au constatat că la acești pacienți erau prezenți următorii factori de risc: greutate corporală peste limite normale, glicemia a jeun și rezistența la insulină au crescut treptat în cei 10 ani care au precedat diagnosticul. 

Glicemia este considerată însă cel mai relevant factor în prognosticul diabetului. 

„Majoritatea persoanelor care fac diabet tip 2 trec prin stadiul de prediabet, iar rezultatele noastre sugerează că markerii metabolici ai diabetului pot fi detectați chiar cu 20 de ani înaintea diagnosticului”, a declarat dr. Hiroyuki Sagesaka de la spitalul Aizawa din Matsumoto (Japonia). El spune că „ar trebui intervenit mult mai devreme de stadiul pediabetului pentru a preveni apariția unui diabet în adevăratul sens al cuvântului”. În acest sens, îmbunătățirea stilului de viață reprezintă cea mai importantă măsură de prevenție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel