Deviația de sept, sforăitul și apneea în somn: cauze și operația care te scapă de ele

Deviatia de sept, sforăitul și apneea în somn pot fi corectate
EXCLUSIV
În multe cazuri, sforăitul este dat de deviația de sept. Ulterior, apare apneea în somn, care este o boală cu risc vital. Toate sunt determinate, de fapt, de un defect care poate fi corectat printr-o intervenție chirurgicală. Despre ce este vorba explică, EXCLUSIV pentru DC News și DC Medical, dr George Mincu, medic primar ORL.

Noaptea, în timp ce dormim, afluxul de sânge către creier crește. Odată cu el, mucoasa nazală se umflă mai mult sau mai puțin. Dar, în cazul în care avem, spre exemplu, deviație de sept nazal, asta ne poate provoca dificultăți de respirație. Un efect al acestor probleme ar fi acela că sforăim, pentru că aerul nu intră și nu trece cum trebuie prin nas, arată Dr George Mincu, medic primar ORL și doctor în științe medicale, șeful Departamentului ORL și Chirurgie Cervico-Facială de la Spitalul Clinic Sanador, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical.

Cum și de ce apare apare deviația de sept

„Septul nazal este un perete situat în mijlocul cavității nazale, o împarte în două compartimente, numite fose nazale. Acest sept nazal are o porțiune anterioară cartilaginoasă și o porțiune posterioară osoasă. În apariția deviației septului nazal, teoretic sunt implicați doi factori. Există un factor congenital - din naștere - în sensul în care cartilajul, situat anterior, se dezvoltă, crește mai repede, de la naștere până la vârsta adultă, decât cadrul osos în care este el cuprins. Ca o sticlă de ceas, să-i spunem. Cadrul osos dezvoltându-se mai încet și cartilajul crescând mai mult, cartilajul nu va mai crește drept, ci curbat. Și apare deviația septului nazal, care va obstrua fosele nazale. Dar există și cauza traumatică. Sunt multe traumatisme care pot avea loc. Copiii, când sunt mici, cad și se lovesc, și multe dintre aceste traumatisme sunt ignorate în primii ani de viață. Dar ne trezim ulterior că nu respirăm bine pe nas, că avem nasul înfundat și un examen clinic evidențiază această deviație a septului nazal", explică dr George Mincu.
Această deviația de sept este foarte importantă, atât la copii cât și la adulți. La cei mici, ea poate provoca probleme grave de dezvoltare. Pe de altă parte, la adulți, duce la apnee în somn, factor important în declanșarea hipertensiunii și, ulterior, a multor boli cardiovasculare, neurologice etc.

Deviația de sept, sforăitul și apnee au efecte grave

„O obstrucție nazală va determina o respirație orală, pentru că pe undeva trebuie să respirăm. În copilărie, spre exemplu, această respirație orală e însoțită de tot felul de modificări: întârzieri în dezvoltarea copilului, atât fizică, somatică, cât și intelectuală, malimplant dentar - modificări ale structurii danturii-, sunt o serie întreagă de probleme. Și la copilul mic, dar în mod special la adult, obstrucția nazală determină sforăitul, binecunoscutul zgomot care apare în timpul somnului, și care ulterior se poate însoți de sindromul de apnee în somn. Adică multe persoane sforăitoare cu timpul au și pauze respiratorii, și acest sindrom de obstrucție în timpul somnului este o entitate relativ nou introdusă în practica medicală, și s-au dezvoltat o serie întreagă de laboratoare care studiază ce se întâmplă în treimea de viață pe care noi o petrecem dormind", explică specialistul Sanador.

Cum pot fi corectate chirurgical

Evident, roinoplastia, care este o intervenție de remodelare a nasului poate fi în casul acesta salvatoare. Numai că nu se face strict din motive estetice, ci funcționale, arată renumitul specialist. Și trebuie să ne reparăm deviația de sept pentru a evita declanșarea problemelor în întreg organismul.

„Apneea în somn, factor de risc pentru hipertensiunea arterială, poate fi rezolvată în multe cazuri, nu în toate, bineînțeles, prin dezobstrucția căilor respiratorii superioare prin rinoplastie", punctează specialistul.

Cum se face această intervenție chirurgicală, care sunt riscurile ei și cât de repede te recuperezi după ea, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel