Deși s-au vindecat de cancerul de prostată, mulți bărbați trăiesc cu frica de reapariție a bolii mulți ani după vindecare. STUDIU

Bărbat
Cel mai mare studiu longitudinal de profil arată că mulți supraviețuitori ai cancerului de prostată trăiesc cu frica persistentă de reapariția cancerului mult timp după operație și tratament.

Un studiu recent (link direct studiu) arată că unii supraviețuitori ai cancerului de prostată au o teamă persistentă de reapariție a cancerului (FCR) chiar și la mulți ani după diagnostic și tratament. Nivelul de educație, anii trecuți de la îndepărtarea prostatei, semnele de reapariție a cancerului și terapiile actuale au fost predictori ai acestei temeri.

Constatările au fost publicate în jurnalul online Cancer, al Wiley, un jurnal evaluat de experți ai Societății Americane de Cancer.

Studiul a inclus 2.417 supraviețuitori ai îndepărtării prostatei care au completat un chestionar (în medie) la șapte ani după operație, cu un alt chestionar completat nouă ani mai târziu. Răspunsurile au arătat că 6,5% și 8,4% dintre pacienți au raportat această teamă la un nivel ridicat la evaluarea inițială și, respectiv, la urmărire.

FCR ridicat la evaluarea inițială a fost cel mai puternic predictor al faptului că aceeași teamă persista și nouă ani mai târziu. Alți predictori ai FCR la evaluarea ulterioară au inclus:

- un nivel inferior de educație,

- mai mulți ani trecuți de la operația de cancer de prostată,

- semne de reapariție a cancerului în primii ani după tratament,

- primirea curentă a terapiei pentru cancerul de prostată și

- anxietate.

„Deoarece teamă persistentă de reapariție a cancerului (FCR) rămâne o povară pentru anumiți supraviețuitori ai cancerului de prostată, chiar și după mulți ani după diagnostic și tratament, profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să monitorizeze acest lucru pentru a identifica pacienții cu risc și pentru a oferi îngrijire psihosocială adecvată, deoarece FCR duce la limitări ale calității vieții și a bunăstării psihologice”, a declarat autorul principal al studiului, dr Valentin Meissner, de la Universitatea Tehnică din München, în Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel