Descoperire surprinzătoare: afecțiunile cardiovasculare, asociate cu lipsa sănătății orale

Dinți de vedetă
Ultimele studii în domeniu asociază sănătatea orală precară cu afecțiunile cardiovasculare. Direct sau indirect, bacteriile pot provoca și alte afecțiuni.

Oamenii de știință au reușit să facă o asociere mai puțin logică, dar reală, totuși, între riscul afecțiunilor cardiace și sănătatea orală. Robert H. Shmerling, MD, profesor asociat la Harvard Medical School și Clinical Chief of Rheumatology la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston arată că bacteriile care infectează gingiile și cauzează gingivită și parodontă, de asemenea, călătoresc în vasele de sânge în alte zone ale corpului, unde provoacă inflamarea vaselor sanguine și daune; pot să apară cheaguri de sânge mici, atac de cord și accident vascular cerebral.

Susținerea acestei idei constă în găsirea de resturi de bacterii orale în vasele de sânge aterosclerotice departe de gură. Pe de altă parte, tratamentul cu antibiotice nu s-a dovedit eficacient în reducerea riscului cardiovascular. Mai degrabă decât bacteriile care provoacă problema, este răspunsul organismului - inflamația - care declanșează o cascadă de leziuni vasculare în întreg corpul, inclusiv inima și creierul.

Legătura, prin „intermediar”

Nu poate exista o legătură directă între boala gingiilor și bolile cardiovasculare, mai spune Shmerling. „Motivul pentru care pot să apară împreună este că există un al treilea factor (cum ar fi fumatul) care este un factor de risc pentru ambele situații. Alți potențiali „intermediari” includ accesul necorespunzător la asistența medicală și lipsa exercițiului fizic. Poate că persoanele fără asigurare de sănătate sau care nu au grijă de starea lor generală de sănătate sunt mai susceptibile de a avea o sănătate orală slabă și boli de inimă.”

Studiu pe 1 milion de oameni

Într-un studiu realizat recent, unul din cele mai mari care au avut ca temă răspunsul la această întrebare, cercetatorii au analizat date de la aproape un milion de persoane care au experimentat mai mult de 65.000 de evenimente cardiovasculare (inclusiv atac de cord).

„Se întâmplă rar ca un singur studiu să răspundă definitiv la o întrebare care a fost discutată de cercetători de zeci de ani. Deci, probabil că vom avea nevoie de studii suplimentare pentru a rezolva acest lucru”, a mai spus Shmerling.

Nu doar afecțiuni cardiovasculare

Legătura dintre sănătatea orală deficitară și sănătatea generală nu poate fi limitată la boli cardiovasculare. Studiile au asociat boala parodontală (mai ales dacă se datorează infecției cu o bacterie numită porphyromonas gingivalis) și artrită reumatoidă. În plus, un studiu din 2016 a găsit o legătură între această bacterie identică și riscul de apariție a cancerului pancreatic. Cu toate acestea, ca și în cazul legăturii cu bolile cardiace, o „asociere” nu este aceeași ca o cauzalitate; va fi nevoie de cercetări suplimentare pentru a descoperi importanța acestor observații.

„Indiferent dacă este o legătură directă, indirectă sau coincidență, o gură sănătoasă și un regim care să o păstreze în acest fel (incluzând fumatul și abordarea unei îngrijiri dentare regulate) te poate ajuta să-ți păstrezi dinții. Acesta este un motiv suficient pentru a face ceea ce puteți pentru a face sănătatea orală o prioritate. Poate că se va dovedi a avea și alte beneficii, deși multe dintre acestea rămân speculative.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel