Depresie majoră tratată cu un medicament anti-convulsivant

Depresia majoră este una dintre cele mai frecvente boli cu care se confruntă omenirea în momentul de față. Afectează 15 milioane de americani și este principala cauză a dizabilității. Tratamentele actuale au o eficacitate limitată, motiv pentru care oamenii de știință caută noi mereu noi soluții terapeutice.

Cercetătorii de la Școala de Medicină de la Icahn au descoperit că pacienții cu tulburare depresivă majoră au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor depresive, după ce au fost tratați cu un medicament aprobat de FDA pentru tratamentul crizelor convulsive.

După tratamentul cu ezogabină, pacienții au prezentat o reducere de 45% a depresiei, o reducere semnificativă a anhedoniei, incapacitatea de a simți plăcerea; și o creștere semnificativă a rezilienței. În acest studiu, 18 indivizi fără medicație, dar care au prezentat un episod depresiv major, au primit zilnic până la 900 mg de ezogabină pe parcursul a 10 săptămâni. Imaginea de rezonanță magnetică funcțională a stării de repaus, care dezvăluie conectivitatea sistemului de recompensă, a fost colectată la momentul inițial și post-tratament pentru a reexamina circuitele de recompensare a creierului. După tratamentul cu ezogabină, subiecții au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor depresive măsurate prin modificarea conectivității sistemului lor de recompensă.

,,Rezultatele acestui studiu sunt interesante pentru că nu am avut un medicament nou de decenii pentru a trata depresia. Majoritatea antidepresivelor sunt în aceeași clasă de medicamente și lucrează prin creșterea serotoninei. Cercetările noastre sugerează o țintă moleculară diferită, care funcționează prin alte mecanisme ale creierului", a afirmat dr. James Murrough, Directorul Programului de Tulburări de dispoziție și anxietate de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai și autorul studiului.

Echipa de cercetare face în prezent un studiu mai amplu, multi-site dublu-orb, cu ezogabina la pacienții cu depresie pentru a determina în continuare eficacitatea sa în tratarea afecțiunii, după cum informează Medicalxpress.

,,Știm că pacienții cu depresie devin deprimați din diferite motive, iar noi am fost blocați într-o singură dimensiune. O nouă clasă de medicamente ne-ar putea oferi o oportunitate de a trata pacienții pe baza cauzei specifice bolii lor", a spus dr. Murrough.

Acesta a fost primul studiu care sugerează că ezogabina poate avea un efect antidepresiv la om. Într-un studiu anterior, echipa de cercetare de la Mount Sinai a testat ezogabina la șoareci și descoperiseră efectele antidepresive semnificative, exprimate prin două măsuri comune la rozătoare: interacțiuni sociale sporite și preferințe pentru recompense naturale.

Află ce tratament este mai eficient în depresia rezistentă la medicamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel