Depresia poate cauza pierderi de memorie. Cum facem față deficiențelor cognitive induse de depresie

Depresie Foto: Freepik @kues1
Pierderea memoriei este adesea percepută drept o consecință a îmbătrânirii sau a afecțiunilor neurologice, dar depresia este o cauză din ce în ce mai probabilă.

Pierderea memoriei este adesea asociată cu îmbătrânirea sau cu afecțiuni neurologice, dar legătura sa cu depresia este mai puțin cunoscută. Cu toate acestea, cercetări recente aruncă lumină asupra impactului depresiei asupra memoriei, dezvăluind o interacțiune complexă între sănătatea mintală și funcția cognitivă.

Depresia poate provoca tristețe, oboseală și lipsa de interes pentru activitățile care aduc bucurie. Cu toate acestea, pierderea memoriei este o preocupare serioasă legată de problemele de sănătate mintală, potrivit Clinicii Mayo. Deși uitarea temporară este comună, identificarea cauzei și tratarea corectă a acesteia este crucială, deoarece problemele de memorie legate de sănătatea mintală pot fi grave.

Citește și: Aerul poluat poate crește riscul de Alzheimer. Rolului particulelor fine în funcția cognitivă

Ce impact are depresia asupra memoriei

Un studiu din 2018 a arătat că depresia poate duce la afectarea memoriei, în special în contexte negative. Aceste deficiențe pot fi angoasante și indică o formă mai severă de depresie. Școala Medicală Harvard a constatat, de asemenea, că aceste perturbări ale memoriei pot crește anxietatea, afectând și mai mult memoria.

Studiul sugerează că aceste perturbări sunt rezultatul stresului cronic care declanșează depresia și afectează funcția creierului. Cu toate acestea, pe măsură ce depresia dispare, aceste întreruperi nu provoacă leziuni permanente ale creierului.

Un alt raport din 2018, publicat în Psychological Medicine, a constatat că simptomele depresive sunt legate de o memorie mai slabă din cauza contextului negativ, ceea ce înseamnă că amintirile negative sunt reținute mai ușor decât cele pozitive din cauza modificărilor cerebrale produse de depresie.

Vezi și: Cum poți să controlezi starea de furie în momentele tensionante. Tehnici și exerciții pentru gestionarea furiei

Cercetările au făcut legătura între depresie și problemele de memorie, dar cauza exactă a pierderii memoriei rămâne neclară. Profesorul de neurologie Andrew E. Budson, MD, de la Facultatea de Medicină a Universității din Boston, explică faptul că depresia modifică fizic creierul, ceea ce duce, ca o consecință, la pierderea memoriei.

"Depresia provoacă atât modificări biochimice la nivelul creierului, cât și ruminații despre gânduri triste. Ambele modificări afectează atenția care, la rândul ei, perturbă capacitatea de a învăța informații noi și capacitatea de a recupera informații anterioare", explică Dr. Budson.

"Aceste reduceri ale atenției și memoriei sunt temporare; ele se vor rezolva atunci când depresia se va rezolva", a continuat profesorul de neurologie.

Foto: Freepik @Burdun

Ce trebuie să faci în legătură cu pierderea memoriei legate de depresie

Problemele de memorie legate de depresie trebuie discutate cu un medic sau un specialist pentru a dezvolta un plan de tratament. Depresia poate fi tratată cu ajutorul unui medic sau prin tratamente non-farmacologice.

Un studiu din 2023 a constatat că meditația axată pe bunătate și autocompătimire a îmbunătățit memoria la persoanele depresive. Depresia persistentă mai târziu în viață este un bun predictor al riscului de demență, potrivit Healthy, amintirile mai vechi fiind cele mai afectate. În cazul bolii Alzheimer, amintirile recente sunt cele mai afectate.

Este esențial să știi cu ce te confrunți. Dacă pierderea memoriei este cauzată de depresie, puteți trata simptomele depresiei. Dacă medicul dumneavoastră suspectează că se întâmplă altceva, acesta vă poate ajuta să identificați cauza pierderii de memorie. Nu toate pierderile de memorie sunt permanente și pot fi reversibile, mai ales dacă depresia le provoacă.

În concluzie, în timp ce depresia poate arunca o umbră asupra funcției de memorie, înțelegerea dinamicii dintre sănătatea mintală și cogniție oferă căi de intervenție și îmbunătățire. Cu un tratament și un sprijin adecvat, persoanele care se confruntă cu pierderea memoriei legată de depresie pot găsi speranța de restaurare în călătoria lor spre o mai bună sănătate cognitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel