Depresia financiară, cum știi dacă o ai și cum ieși din ea. Leca: Dacă înțelegi asta, vei putea supraviețui. Raționalizarea NU e un cuvânt groaznic

depresia financiara. FOTO: Freepik @gpointstudio
EXCLUSIV
Psihologul Radu Leca ne-a vorbit despre depresia financiară, cea care afectează o bună parte din români. Cum se poate trece peste această situație și de ce raționalizarea nu trebuie considerată ca fiind ceva groaznic.

Depresia, numită medical depresie clinică sau depresie majoră, este o tulburare afectivă marcată de cel puțin două săptămâni la rând cu o dispoziție redusă față de majoritatea situațiilor care afectează viața profesională sau personală.

Pe fondul crizei economice, a creșterii facturilor și a prețurilor, pe a incapacității de a face față acestor noi provocări, ce vin după mai bine de doi de pandemie, o criză energetică și un război chiar la graniță, mulți trec prin ceea ce se numește depresie financiară.

Psihologul Radu Leca ne-a explicat, în exclusivitate, ce putem să facem pentru a trece de această perioadă, dar și de ce ideea de raționalizare, pentru un popor care a trecut prin traumele comunismului, nu trebuie privită ca fiind ceva groaznic.

”Depresia financiară nu poate fi gestionată, ea poate fi doar acceptată, iar noi trebuie să acceptăm o noțiune care se numește augmentarea realității personale.

Pe vremuri, la televizor erau filme SF în care se numea Reality Augmentation, iar o realitate se schimbă. Astăzi noi avem posibilitatea să înțelegem cum funcționează o realitate care distruge psihicul uman.

Facturile sunt cele care ne-au îngenunchiat ca și popor în ultimele două luni, datorită existenței la graniță a unui conflict, ucrainean-rus, și atunci există această economie care se baza pe industria ucraineană și pe investițiile rusești, au generat un lanț de scumpiri care la rândul lor au generat depresie financiară. Trebuie să înțelegem că nu avem cum să ne războim cu un sistem care deja a căzut”, a declarat psihologul, în exclusivitate, pentru DC Medical.

Vezi și: Dieta mediteraneeană, eficiență în cazul sclerozei multiple. Nutriționist: Aceste constatări sunt promițătoare

Depresia financiară, acceptare și prevenire

Potrivit psihologului, depresia financiară poate să fie prevenită, nu doar acceptată, atunci când s-a ajuns într-o astfel de situație.

”Putem să îl acceptăm și putem să îl prevenim, respectiv:

- cât mâncăm, cât consumăm,

- ce mâncăm, cât consumăm,

- ce bem, cât consumăm,

- cu ce ne îmbrăcăm, cât consumăm.

Și aici, ce consumăm reprezintă cât cumpărăm”, a explicat psihologul, subliniind în același timp că depinde foarte mult de fiecare individ dacă poate să înțeleagă situația privind întregul tablou, nu doar o frântură din el.

”Lucrurile sunt clare și statice. Dacă vrei să înțelegi că la frontieră ai un război mare, înțelegi. Dacă nu vrei să înțelegi, rămâi în depresie financiară.

Dacă tu înțelegi, ca și persoană, că ai un super-război, care generează lucruri rele și foarte rele din punct de vedere financiar, vei putea supraviețui a tot ceea ce înseamnă scumpiri, fiindcă vei știi să ai grijă de tine”, a mai spus Leca.

Depresia financiară și temerile românilor

Psihologul a explicat și care sunt principalele temeri ale românilor, care de altfel au rămas cu traume din perioada comunistă, însă aceste traume și frustrări nu ar trebui să mai aibă o legătură cu noi, cei de acum.

”Dar dacă tu nu vrei să înțelegi lucrurile astea nu o să ajungi niciodată să ieși din depresie, fiindcă teama cea mai mare a depresivului cu conținut cu sursă financiară este să nu pățească ceva, să nu rămână dator, să nu aibă datorii față de stat, iar aceste lucruri pot fi preîntâmpinate, dacă tăiem din tot ceea ce înseamnă consum irațional.

Oamenii vorbeau înainte despre raționalizare. Acest cuvânt nu este un cuvânt groaznic, fiindcă el trebuie să funcționeze în felul următor:

Noi ce raționalizăm? Raționalizăm un comportament. Noi suntem profund marcați de ceea ce înseamnă sistemul comunist, când ni s-a spus că noi raționalizăm piața, iar pe vremea aceea a generat o mare traumă.

Noi, în acea traumă, de acum zeci de ani, trăim în continuare, fără să aibă o legătură reală cu noi. Real nu mai are ce să aibă o legătură cu noi, cu toate acestea, când nouă ni se spune raționalizare, doar acest cuvânt produce panică”, a adăugat Leca.

Vezi și: Optimismul, cheia pentru longevitate. Cum te ajută starea de spirit să trăiești mai mult

Depresia financiară, soluții de ieșire

”Singura șansă autentică, 100% reală, să putem ieși din depresia financiară este să raționalizăm trei elemente:

- tipul de  comportament compulsiv pe tot ceea ce înseamnă activitate de cumpărare;

- tipul de  comportament compulsiv pe tot ceea ce înseamnă consum de alimente, sucuri, apă, ciocolată și haine;

 - tipul de  comportament compulsiv pe tot ceea ce înseamnă noțiunea de a strânge.

Oamenii, astăzi, nu strâng, ci cheltuiesc toți banii pe care îi au, iar raționalizarea intră în activitate când i se spune unui om: Nu mai cheltui tot ce ai până la ultimul ban, pune și tu deoparte”, a explicat psihologul modul rațional prin care nu doar că se poate ieși din zona de depresie financiară, dar se și poate preveni intrarea.

De altfel, chiar dacă situația financiară a majorității populației nu permite să strângă ”bani albi pentru zile negre”, se poate limita pierderea resursei financiare, prin reducerea pierderilor.

”Doi părinți cu salariul minim pe economie nu au de unde pune deoparte, dar, atât timp cât nu se mai cumpără 5 kg de carne, dintre care unul se aruncă, cât nu se fac stocuri de orez, grâu, făină, care să facă gărgărițe și apoi să le arunci, nu vei mai avea pierderi. Cât timp nu-ți cumperi 50 de borcane de bulion, dintre care 30 mucegăiesc, nu o să ai pierderi. Cumpărăturile raționale trebuie să fie realizate, așa cum se și numesc, cu logică, altfel se va pierde tot”, a concluzionat psihologul.

Potrivit Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, zece pacienți sunt diagnosticați zilnic cu depresie, iar numărul acestora s-a dublat față de începutul anului.

”Cazurile noi  sunt situate undeva la 54, 55, până în 60%. Vorbim de cazuri de anxietate și depresie. Ne referim în primul rând la acei tineri, 25, 45, 50 de ani, salariați care trec printr-o perioadă destul de grea din punct de vedere financia, pentru că salariile de obicei au rămas la același nivel în ultimul timp, prețurile au crescut.

Din tot acest context rezultă o stare continuă de anxietate, de neliniște cu privire la ziua de mâine, neliniște care se transform ușor, asociindu-se tulburările de somn, tulburările de concentrare a atenției”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, medic psihiatru, la Digi 24.

Vezi și: Florin Piersic Jr., afectat de depresie: Încerc să o transform în altceva, să scot afară niște demoni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel