Maria, poveste sfâșietoare despre lupta părinților ei cu demența: Îți sfâșie inima în bucăți. Cel mai greu e să vezi persoana dragă pierzându-și identitatea, memoria

dementa - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Știm cu toții că demența afectează creierul și că persoana care se confruntă cu această boală nu mai raționează normal. Dar prin ce trec rudele care se ocupă de îngrijirea acestor persoane? Asta am vrut să aflăm de la cei care s-au confruntat cu astfel de probleme.

A trăi cu demență poate fi o provocare atât pentru persoana afectată, cât și pentru cei din jurul său. Demența poate fi o provocare extrem de dificilă pentru familia și cei apropiați ai unei persoane afectate. Comunicarea deschisă și sinceră în familie este crucială. Este important să vorbiți despre schimbările care apar și să exprimați emoțiile și preocupările voastre. Ascultarea cu atenție și empatia pot contribui la îmbunătățirea relațiilor și la gestionarea mai eficientă a stresului.

Provocările familiale

Familia poate experimenta o gamă largă de emoții, cum ar fi tristețea, furia, frustrarea sau vinovăția. Îngrijirea unei persoane cu demență poate fi epuizantă fizic și emoțional. Am vrut să aflăm poveștile reale ale celor care s-au confruntat cu astfel de cazuri. Ce se întâmplă în cazul persoanelor diagnosticate cu demență și cât de dificilă este îngrijirea lor.

Vezi și: De ce apare nefericirea în cuplu. Radu Leca: Nu mai există. Ăsta e adevărul

"Îți sfâșie inima în bucăți"

Maria și-a îngrijit ambii părinți diagnosticați cu demență. Prima dată a fost diagnosticat tatăl Mariei care avea 72 de ani, iar la doi ani diferență a fost diagnosticată cu demență și mama Mariei, la vârsta de 70 de ani. Maria a decis să ne împărtășească drama prin care a trecut având grijă de ambii părinți diagnosticați cu demență.

"A fost cumplit. Nu am știut la ce să ne așteptăm. Prima dată l-au diagnosticat pe tata, iar la doi ani distanță, pe mama. Fiecare zi a fost o aventură. Am decis că nu putem să îi lăsăm singuri, iar azilul nu a fost o opțiune. Știți cum e în orașele mici…Doamne ferește să ajungi în asemenea locuri.

Cea mai grea parte este să o vezi pe persoana dragă pierzându-și treptat identitatea și memoria. Să știi că nu mai recunoaște chipul tău sau că uită momente importante din viața voastră îți sfâșie inima în bucăți. E greu să vezi cum persoana care te-a crescut și a fost un stâlp de putere în viața ta, acum este prinsă într-o realitate distorsionată și confuză.

Te simți neputincios, frustrat și uneori chiar furios pe nedreptatea vieții. Dar în același timp, nu poți să îți întorci spatele celor care au nevoie de tine cel mai mult. Este o luptă constantă între propriile tale emoții și datoria morală de a fi acolo pentru cei dragi", ne mai spune Maria.

Vezi și: Adevărul despre mezeluri. Dr. Doru Negru: Atât e sănătate curată. De la un crenvurst nu a murit nimeni niciodată

Demența - FOTO: Freepik

Demența, evoluție

Demența este o afecțiune medicală complexă și progresivă care afectează funcțiile cognitive, cum ar fi memoria, gândirea și capacitatea de a lua decizii. Evoluția demenței poate varia considerabil de la o persoană la alta și este influențată de mai mulți factori, inclusiv tipul specific de demență, stadiul diagnosticării, vârsta și sănătatea generală a persoanei.

Vezi și: Antipsihoticele utilizate de persoanele cu demență, riscuri. Duc la AVC, insuficiență cardiacă și renală

Etapele demenței pot include:

Simptome ușoare: Aceasta poate include ușoare dificultăți de memorie, dificultăți de concentrare și capacitatea redusă de a face față sarcinilor zilnice.

Simptome moderate: În această etapă, simptomele devin mai evidente și pot include dificultăți în comunicare, confuzie crescută și probleme în gestionarea vieții de zi cu zi, cum ar fi îngrijirea personală și gestionarea finanțelor.

Simptome severe: În etapa avansată a demenței, persoana poate pierde complet capacitatea de a-și gestiona propria viață. Poate fi nevoie de îngrijire constantă și susținută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel