Demența, tratament cu antidepresive? Studiu

Bătrâni
Demența ar putea fi tratată cu antidepresive, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Waterloo din Canada.

Demența, tratată cu antidepresive? Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Waterloo, Ontario, Canada, a constatat că antidepresivele pot fi capabile să trateze și demența, scrie medicalnewstoday.com.

În cercetare s-a observat că inhibitorii selectivi de absorbție a serotoninei (medicația SSRI) pot întârzia dezvoltarea și creșterea proteinelor beta-amiloid, care se pot aglomera și formează o placă, contribuind la simptomele demenței Alzheimer, se arată pe site-ul Universității Waterloo.

Cifrele Asociației (Canadiene) de Alzheimer arată că 1 din 10 oameni, în vârstă de 65 de ani și peste, suferă de Alzheimer. Iar unii dintre ei se confruntă și cu depresie. De aceea, acestora din urmă li se prescriu antidepresive - SSRI.

Mecanismul descoperit în studiu

Oamenii de știință au descoperit un mecanism surprinzător: SSRI par a inhiba creșterea agregatelor specifice demenței din creier.

„Acestea sunt descoperiri promițătoare pentru persoanele cu Alzheimer care sunt pe SSRI. Aceste descoperiri nu numai că pot scoate în evidență beneficiile pentru persoanele cu depresie și Alzheimer, dar pot oferi informații și pentru a servi drept ghid pentru dezvoltarea viitoare a medicamentelor pentru a trata boala", afirma profesorul Praveen Nekkar Rao, unul dintre autorii studiului, citat de medicalnewstoday.com.

E cunoscut că un mecanism-cheie al Alzheimer în creier este acumularea de plăci toxice, alcătuite din proteine beta-amiloid lipicioase care se supra-acumulează. Aceste plăci interferează cu semnalele pe care neuronii și le transmit blocând informațiile care circulă în creier și contribuind la progresia demenței.

Folosirea de medicamente deja existente

Potrivit sursei citate, tratamentele actuale pentru Alzheimer se concentrează pe gestionarea simptomelor sale, dar niciuna nu acționează asupra mecanismului de bază. Iar cum crearea de noi medicamente este costisitoare, cercetătorii Universității din Waterloo au vrut să afle dacă medicamentele existente ar putea fi utile în tratarea demenței.

În studiu, echipa lui Nekkar Rao a analizat cum SSRI - în special, fluvoxamina, fluoxetina, paroxetina, sertralina și escitalopramul - pot afecta acumularea de beta-amiloid în creier. Au experimentat cu diferite tipuri și doze de SSRI și au aflat că fluoxetina si paroxetina au dat cel mai bun rezultat - au inhibat creșterea plăcii de beta-amiloid cu 74,8% și respectiv 76%.

„Structura chimică a SSRI prezintă un tip de plan pentru cum să dezvolte un medicament care să prevină agregarea beta-amiloid. Putem explora dezvoltarea de noi medicamente bazate pe acel model pentru a trata boala Alzheimer", consideră Nekkar Rao.

Cercetătorii precizează că e nevoie de studii suplimentare.

Studiul a fost publicat în ACS Chemical Neuroscience.

Cercetarea, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel