Demență, programul care îmbunătățește viața celor cu Alzheimer prin artă

Efectele vindecătoare ale artei asupra oamenilor  FOTO: Pixabay
Un program demonstrează de mai bine de 12 ani că arta are efecte benefice asupra celor care suferă de demență.

Demență, arta. Cercetători de la Universitatea din Canberra, Australia, susțin că programul NGA Art and Dementia poate îmbunătăți bunăstarea persoanelor care trăiesc cu demență. Dovadă stau rezultatele obținute în urma testării salivei participanților la cercetare.

Studiul, publicat în Journal of Alzheimer's Disease, a monitorizat participanți la programul National Gallery of Australia's Art and Dementia de-a lungul a 6 săptămâni. Programul există din 2007 și efectele benefice ale acestuia au fost puse pe hârtie. Cercetătorii au testat saliva participanților ca să vadă nivelurile de cortizol - principalul hormon al stresului - deoarece acesta joacă un rol important în reglarea stării de spirit, a ciclului somnului, trezirii și a tensiunii arteriale.

Cercetătorul principal al studiului, doctorand al Universității din Canberra, Nathan D'Cunha, afirmă, conform news-medical.net, că nivelurile normale de cortizol sunt, de regulă, ridicate la trezire, scad pe parcursul zilei și sunt joase la culcare. Acesta detaliază: la persoanele care trăiesc cu demență, acest ritm este perturbat, ceea ce duce la creșterea fragilității, agitației și scăderea performanței cognitive. Iar studiul arată că raportul de cortizol din salivă, de dimineața până seara, s-a îmbunătățit după șase săptămâni de la participarea la program și a revenit la nivelurile de bază la o urmărire ulterioară.

În cadrul cercetării s-a observat că au scăzut simptomele depresive post-program, iar memoria de lucru și fluența verbală s-au îmbunătățit. "La șase săptămâni de la studiu, am întrebat participanții ce și-au amintit de vizite și aproape 50% au putut să-și amintească aspecte specifice ale programului. 92 la sută dintre aceștia au răspuns că așteaptă cu nerăbdare vizitele NGA. Credem că rezultatele noastre sunt un pas important către un studiu controlat mai mare", adaugă cercetătorul.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel